Re: HPP a DPČ
Rozlousknout to můžete pouze pokud si přečtete znění té DPČ, podle toho se totiž určuje, zda jde nebo nejde o ZMR. Pokud jde o ZMR, tak se SP neodvádí při výdělku do 2499 Kč, pokud nejde, tak se SP odvádí z každého výdělku. Z hlediska ZP se nerozlišuje, zda jde o ZMR nebo ne. Z DPČ se z výdělku do 2499 Kč ZP nikdy neodvádí, z výdělku 2500 a více se odvádí.
Samotná sepsaná dohoda neupravuje nijak, zda to je malý rozsah či není. Je jen napsána na 1 500,- Kč. Nic o malém rozsahu v ní není uvedeno.
>>Dobrý den, prosím Vás moc o radu. Přebrala jsem
>>mzdové
>>účetnictví po kolegyni co šla do důchodu a mám v tady
>>zaměstnance, který je zaměstnán na HPP a od 1.2.2016
>>má také DPČ za 1 500,- / měsíčně. Z výplatních pásek
>>jsem zjistila, že z DPČ každý měsíc odvádí i sociální
>>pojištění. Dle mého názoru to je ale zaměstnání
>>malého
>>rozsahu, kde by neměl být evidován na OSSZ ani u ZP
>>(není předpoklad, že by přesáhl částku 2 500,-
>>měsíčně).
>>Prosím tedy o rozlousknutí, zda tato DPČ je malý
>>rozsah nebo není.
>>
>>Děkuji mockrát.
>
>Rozlousknout to můžete pouze pokud si přečtete znění
>té DPČ, podle toho se totiž určuje, zda jde nebo nejde
>o ZMR. Pokud jde o ZMR, tak se SP neodvádí při výdělku
>do 2499 Kč, pokud nejde, tak se SP odvádí z každého
>výdělku. Z hlediska ZP se nerozlišuje, zda jde o ZMR
>nebo ne. Z DPČ se z výdělku do 2499 Kč ZP nikdy neodvádí,
>z výdělku 2500 a více se odvádí.
Vy nevíte, jak se určuje ZMR? Nemusí tam být napsáno, zda jde o ZMR či ne, určit, zda jde o ZMR či ne musíte Vy podle znění. O hodinách tam nic není? Jestli je tam napsáno, že měsíční odměna činí 1500 Kč, tak to zřejmě bude ZMR, ale může tam být napsáno něco, co bude mít za následek, že nejde o ZMR. Takže napište PŘESNĚ, jak ta DPČ zní.
Ne nevím jak se určuje, všude jsem jen našla, že je do 2 499,- měsíčně.
Dohoda zní: Dohoda o provedení práce
1. předmětem dohody je provedení té a té práce
2. pracovní úkol bude proveden od 1. 2. 2016 do 31. 1. 2017
3. Sjednaná odměna: 1 500,- Kč měsíčně.
5. Kdy je odměna splatná
6. a pak už je seznámení s předpisy atd......
nikde nic o hodinách není, jen je k tomu ještě dodatek, že v případě když se stane havárie a ten dotyčný půjde pracovat třeba v sobotu nebo ve svátek, tak mu náleží všechny zákonné příplatky...(které ani teda nevím z čeho bych na hodinu počítala)....ja jsem psala, paní šla do důchodu na který měla nárok už před 2 lety, je tady více takových "špíčků"
tak já tomu dotazu vůbec nerozumím. Nejprve píšete, že má PP + DPČ (tady se řeší, jestli se jedná nebo nejedná o ZMR) a nakonec z toho vyleze, že má sepsanou DPP!!! Takže to už vůbec nechápu, proč mu srážíte pojistné. Zrovna jsem si říkala, proč při tak malé odměně nesepíšete DPP, to by se určitě do 300 hod./rok vešel.
Víte, já jsem tady plno problémů našla. Např. sepsané fyzicky DPP, ale v programu nevedeny DPČ a samozřejmě vše odvedeno z odměny. :( Já si to nekomplikuji, jen se snažím přijít na to, jak to je správně. Což si tedy myslím, že výše uvedená DPČ je malý rozsah. Proto nechápu, že bývalá účetní odváděla sociální pojištění.
Re: HPP a DPČ - ale je sepsána DPP
Nebojte se, nepletu si DPČ a DPP. Jen teď řeším, zda je tato DOHODA O PRACOVNÍ ČINNOSTI zaměstnáním malého rozsahu, když je sjednána na měsíční částku 1 500,- Kč. Omluvila jsem se za to přepsání. Bohužel by v tomto případě o pravdu DPP stačila, ale účetní sepsala DPČ. A po celou dobu (tedy za únor, březen a duben) odvedla z této DPČ sociální pojištění ve výši 98,- Kč. Takže já jsem Vás prosila o radu, zda si myslím správně, že je to malý rozsah a tedy z ní nebudou žádné odvody. Děkuji Vám za odpověď na mou otázku. Omlouvám se, že jsem zde někoho pohoršila, myslím, že srozumitelné vysvětlení by postačilo.
Takže aby bylo jasno: opravdu se ta dohoda nazývá "dohoda o pracovní činnosti" a s tím názvem "dohoda o provedení práce" jste se jen překlepla, je to tak? Tak pokud je to tak, tak bych to také viděla jako ZMR.
ZMR se určuje takto: pokud je ze smlouvy jasné, že měsíční výdělek má být nižší než 2500 Kč anebo není jasné, jaký ten výdělek má být, pak se jedná o ZMR. Např. je sjednaná měsíční odměna 1500 Kč - pak je to ZMR. Anebo toto znění při DPČ: MAXIMÁLNĚ 20 h týdně, 100,- Kč na hodinu. Z toho není zřejmé, kolik si v měsíci vydělá, protože slovo "maximálně" může znamenat 20 h anebo také 1 hodinu. A když není zřejmé, kolik si má vydělat, pak jde o ZMR. Tzn. v případě, že si vydělá 2500 Kč a více, SP se odvede, v případě, že si vydělá méně, SP se neodvede.
Pokud by ale smlouva zněla např. 3000,- měsíčně, pak nejde o ZMR a v takovém případě by se SP odvádělo, i kdyby byl pak skutečný výdělek nižší než 2500. Anebo znění: 20 h týdně, 100 Kč na hodinu. To toho se dá spočítat, kolik si má vydělat. A výsledek činí víc než 2499 Kč za měsíc, takže nejde o ZMR a SP by se odvádělo v každém případě.
Ve Vašem případě jde podle mého názoru o ZMR, takže při výdělku 1500 v měsíci nemělo být SP sráženo a ani neměla být na tuto DPČ přihlášena na sociálce a ani se nevystavuje ELDP. Prostě výpočet je špatně a špatně je tím pádem i daň.
Karo, děkuji mockrát!!!! Myslela jsem si to, že je opět vše zaúčtované špatně (už jsem 3x řešila DPP navedené v programu jako DPČ a samozřejmě vše odvedeno....), takže zítra zavolám na OSSZ a pozjišťuji, zda nejsou třeba náhodou přihlášeni a nějak se s paní budu muset domluvit jak dál postupovat! Mockrát díky!!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 5. 2016 14:48
Dobrý den, prosím Vás moc o radu. Přebrala jsem mzdové účetnictví po kolegyni co šla do důchodu a mám v tady zaměstnance, který je zaměstnán na HPP a od 1.2.2016 má také DPČ za 1 500,- / měsíčně. Z výplatních pásek jsem zjistila, že z DPČ každý měsíc odvádí i sociální pojištění. Dle mého názoru to je ale zaměstnání malého rozsahu, kde by neměl být evidován na OSSZ ani u ZP (není předpoklad, že by přesáhl částku 2 500,- měsíčně). Prosím tedy o rozlousknutí, zda tato DPČ je malý rozsah nebo není.
Děkuji mockrát.