Re: stravné - co je oběd?
Jen OT. Takže pokud by se jednalo např. o zaměstnance, který má celiakii a nemohl by oběd bez zdravotních následků sníst, také byste krátila?
>>Dobrý den,
>>Ráno jsem zde měla dotaz, zda krátit stravné, když
>>bylo nabídnuto jídlo, ale nebylo přijato
>>(vegetarián).
>>Stravné jsem pokrátila, protože zákon říká poskytnuto
>>-
>>teď ještě otázka, jen tak pro ujasnění - že mohu
>>počítat poskytnutou stravu ve formě brambor a masa
>>jako
>>oběd, i když nebyla polévka. Děkuji za názory
>
>Jen OT. Takže pokud by se jednalo např. o zaměstnance,
>který má celiakii a nemohl by oběd bez zdravotních
>následků sníst, také byste krátila?
ano, na základě ranní debaty jsem si ještě jednou přečetla zákon a tam je řečeno - poskytnuta strava zdarma - ne zkonzumovaná, beru to jako kdyby byl ubytovaný se snídaní a nevzal si ji, protože odjel dřív (třeba)
>
>
Já bych to tak černobíle neviděla. Smozřejmě je rozdíl, pokud někdo chce být zajímavý a nejí maso, zatímco o jiném zaměstnavatel ví, že požití určité potraviny u něho vyvolá reakci končící v nemocnici, a přesto mu takovou potravinu poskytne, resp. umožní její poskytnutí. Také může nastat situace, že zaměstnanec jíst něco nesmí, ale nechce na sebe upozorňovat, takže se to zaměstnavatel ani nedozví. Záleží případ od případu, jako vždy.
Zaměstnanec oznámí zaměstnavateli před nástupem na služební cestu, že potřebuje dietní stravu. Zaměstnavatel mu však zajistí oběd, který není v souladu s jeho stravovacím režimem. Zaměstnanec si tak musí koupit odpovídající oběd za své. Budete krátit? Slečna, která objednává školení se pokusí objednat stravu pro vegetariána, ta však není poskytována a školení bez oběda nelze koupit. Budete krátit? A teď si představte, že s tím sporem stojíte u soudu a paní soudkyně je veganka :)
Zaměstnanec si tuto akci našel sám - se souhlasem z-tele na služební cestu odjel. Mohl si možná nahlásit vege stravu. Neudělal to, cesta byla plánována 3 měsíce dopředu. Na školení jsme někdy rádi, že dostaneme vodu - tady bylo celodenní občerstvení.
Kdybychom zajišťovali stravu my, asi bychom požádali o vege.. a možná nekrátila
No máme ročně stovky lékařských posudků vstupních a preventivních prohlídek , v žádné ale nebylo takovéto omezení. Takže si taky myslím, že zaměstnavatel nemá žádnou možnost legálně a oficiálně vědět, že tohle nebo tohle zaměstnanec nesmí jíst.
Takže dopředu to zaměstnavatel nemůže předpokládat a pokud by následně zaměstnanec sdělil, tak aby se nekrátilo musel by zřejmě mít potvrzení od lékaře, že určitou potravinu nesmí jíst ? Nebo jak by to mělo probíhat ? díky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 5. 2016 13:50
Dobrý den,
Ráno jsem zde měla dotaz, zda krátit stravné, když bylo nabídnuto jídlo, ale nebylo přijato (vegetarián). Stravné jsem pokrátila, protože zákon říká poskytnuto - teď ještě otázka, jen tak pro ujasnění - že mohu počítat poskytnutou stravu ve formě brambor a masa jako oběd, i když nebyla polévka. Děkuji za názory