Exekuce-dlužné výživné a běžné výživné

• (neregistrovaný)

24. 5. 2016 7:15

Dobrý den,prosím o radu či názor.
    V květnu 2016 mi přišel exekuční příkaz na zaměstnance přednostní pohledávka,ve kterém se píše:pohledávka ve výši 49000,- a pro běžné výživné po dobu od 1.11.2010 ve výši 2000 kč každého měsíce předem,pravděpodobné náklady oprávněného ve výši 18960 a pravděpodobné náklady exekuce ve výši 35000 Kč.
    Když jsem chtěla ujasnit,zda-li mám srážet běžné výživné 2000 měsíčně a zbytek jako dlužné výživné,nedokázali mi odpovědět.Pouze mi písemně sdělily cituji: finanční přehled exekučního řízení k datu 16.5.2016 zbývá ještě uhradit celkem 237000 kč.
    Prosím o váš názor,zda-li opravdu mám srážet běžné výživné 2000 měsíčně a zbytek jako dlužné výživné.Na exekutorském úřadu mi řekli,že je nezajímá jak budu srážet,ale mám srazit všechno,není možné se rozumně domluvit už 3x jsem tam volala,připadám si jako blbec.
    Děkuji všem.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 5. 2016 7:48

Líba (neregistrovaný)

Re: exekuce-dlužné výživné a běžné výživ
      Jestliže je to jeho jediná exekuce, srážíte tak, jak píšete. Srazíte z obou třetin a celou částku zabavitelnou bez omezení. Vše nad 2000,- běžného výživného půjde na dlužné výživné. Pokud má ještě nějakou jinou dřívější exekuci, tak z první třetiny pokračujete ve srážení na ni a v druhé třetině postupujete tak, jak psáno výše.

§280 OSŘ:

"...Nepostačí-li částka sražená z druhé třetiny k uspokojení všech pohledávek výživného, uspokojí se nejprve běžné výživné všech oprávněných a pak teprve nedoplatky za dřívější dobu, a to podle poměru běžného výživného...."

To, že na exekutorských úřadech o výpočtu exekucí nevědí nic, je celkem známá věc.

• 24. 5. 2016 8:48

b.m. (neregistrovaný)

Re: exekuce-dlužné výživné a běžné výživ
      o výpočtu exekucí >nevědí nic, je celkem známá věc.

Děkuji za radu.To jak srážet v podstatě vím,bohužel takových zaměstnanců mám několik,akorát jsem moc nepochopila jestli mám srážet to běžné výživné,většinou je to tam srozumitelně napsáno a rozděleno nebo mám zkušenost,že se opravdu dotážu a domluvím,ale tohle jsem řešila poprvé,navíc komunikace s tímto ex.úřadem,kde si melou pořád jen tu svoji písničku dokola byla příšerná.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).