Práce přesčas

• (neregistrovaný)

24. 5. 2016 17:17

Dobrý den
    Mám dotaz v práci nám přinesli papír podepsaný od ředitele, že nám nařizují do konce července všechny soboty. Mají na to nárok? Do 150 hodin rocně a 7,5 hodiny týdně se vejdou. Ale v zákoníku se píše ještě o 35 hodinach volna (nepřetržitý odpočinek) ten musí být dodržen?
    Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 5. 2016 8:27

VH

Re: Práce přesčas
      Není to 7,5, ale 8 hodin týdně. Které práce mohou být zaměstnanci nařízeny na dny nepřetržitého odpočinku v týdnu, stanoví § 91 odst. 3 ZP, pokud se o tyto práce nejedná, je třeba výkon práce dohodnout. Nejméně 35 hodin odpočinku ano, ale vy nepíšete, kolik hodin a kdy byste měli v sobotu odpracovat. Pokud byste v sobotu konali práci např. do 16 hodin a v pondělí začínali v 6 hodin, je to 38 hodin.

• 25. 5. 2016 10:43

Petan (neregistrovaný)

>>Dobrý den
      >>Mám dotaz v práci nám přinesli papír podepsaný od
      >>ředitele, že nám nařizují do konce července všechny
      >>soboty. Mají na to nárok? Do 150 hodin rocně a 7,5
      >>hodiny
      >>týdně se vejdou. Ale v zákoníku se píše ještě o 35
      >>hodinach volna (nepřetržitý odpočinek) ten musí být
      >>dodržen?
      >>Děkuji za odpověď
      >Není to 7,5, ale 8 hodin týdně. Které práce mohou být
      >zaměstnanci nařízeny na dny nepřetržitého odpočinku v
      >týdnu, stanoví § 91 odst. 3 ZP, pokud se o tyto práce
      >nejedná, je třeba výkon práce dohodnout. Nejméně 35
      >hodin odpočinku ano, ale vy nepíšete, kolik hodin a kdy
      >byste měli v sobotu odpracovat. Pokud byste v sobotu
      >konali práci např. do 16 hodin a v pondělí začínali v 6
      >hodin, je to 38 hodin.
      >Měl bych odpracovat v sobotu odpolední od 14-22 a jít v podnělí od 6. Měl bych dělat práci kterou dělám normálně což znamená ve fabrice na lince. Pochopil jsem správně, že v sobotu mi nemůžou nařídit nic jiného než inventuru a opravné práce?

• 25. 5. 2016 10:56

VH

Jestli jste se díval na citovaný § 91 odst. 3 ZP, tak jste musel vidět, že toto ustanovení obsahuje daleko širší výčet, než jsou opravné práce a inventura. Jenom doplním - pokud máte konat jinou než zde vyjmenovanou práci, je třeba její výkon dohodnout. Pokud nebudete souhlasit, uvidíte, jak zaměstnavatel bude postupovat (já bych vás propustila). S tím odpočinkem je to horší, je to skutečně méně než 35, tak by měl začátek pondělní směny posunout.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).