Re: Brigáda načerno
Být manažerkou, nechala bych to plavat. Být vámi, snažila bych se manažerku už víc nenaštvat - např. nějakým udáním.
To se lehce řekne, ale v praxi špatně dělá. Asi bych to udělal nějak podobně jak to provedla tazatelka.
Manažeři občas hřeší na ochotu lidí pracovat, slibují, že do konce směny smlouvu připraví, a pak se vymlouvají, že nebyl čas, ale do rána to určitě bude k podpisu. Vše zůstává v úrovni ústní dohody. A pak se suďte a ztrácejte čas s úřady a popotahováním, když potřebujete jít do práce a vydělávat...
Paní jasná, máte pravdu, akorát já jsem takový šťoural a pidivrt. :)
Tak na tom se určitě shodneme. :)
A co byste dělala vy, pokud byste byla v situaci paní/slečny tazatelky? Hypoteticky: Dělala byste brigádu načerno, pořád vám slibují smlouvu, vy jim věříte a makáte. No a po dvou týdnech už vás to bez smlouvy omrzí a oni pořád nic. Co byste dělala? Šla na sociálku nebo na pracák, prásknout je?
Pohrozila bych, že nahlásím na IP, pokud by k nápravě nedošlo, nahlásila bych na IP. Samozřejmě bych si zajistila svědky, kteří by mi dosvědčili, že jsem tam pracovala. Jelikož si tazatelka vzala peníze z pokladny, tak se zřejmě jednalo o brigádu v nějakém obchodě a tam by nebyl problém mít svědky z řady zákazníků, kteří ji na prodejně viděli pracovat. A pak pak se domáhala ušlé odměny, třeba i soudní cestou. Ale URČITĚ bych si nedovolila peníze sama vzít, ukrást je. Za mě to je pořád krádež a žáden fakt to nezmění.
Jasně, díky za návod. To IP asi nebude internet provider, aha - už mi došlo, asi inspektorát práce. :)
Je to složitější řešení a výsledek bude zřejmě obdobný jako bylo provedeno (vzala si odměnu a ukončila to). Akorát při tom složitějším řešení to vezme hromadu času hromadě dalších lidí, soudní poplatky, zajišťování svědků (ne každý je ochoten tímhle ztrácet čas, bo čas su penize a času malo aj peněz malo). A tazatelka může přijít k nepěknému škraloupu.
Navíc mě udivuje, jak je možné, že manažerka neumí zajistit pokladnu. Nebo že by svěřila pokladnu někomu bez smlouvy? Podivné. Kdo ví co je to za obchod...
Nějak nevíme co a kde tazatelka dělala. Domnívám se že peníze
neukradla, pouze je chtěla uschovat do doby než si pro ně přijde managerka, co jí přinese smlouvu a mzdu, jak jí slíbila.
To že je ve firmě kasa volně přístupná i brigádnicím co pracují
načerno, je věc firma a tazatelka uschovala tržbu před možnou
ztrátou aby event. nemohla být obviněna z krádeže pokud by
to "šlohnul" někdo jiný.
>>>>>>
>>>>>>a pidivrt. :)
>>>>>
>>>>>Zřejmě narážíte na to, že jsem vás nedávno nazvala
>>>>>šťouralem. Ale hold, každý jsme nějaký.....Ale lepší
>>>>>šťoural než mouchy sežerte si mě. :-) To myslím v
>>>>>dobrém.
>>>>
>>>>Tak na tom se určitě shodneme. :)
>>>>
>>>>A co byste dělala vy, pokud byste byla v situaci
>>>>paní/slečny tazatelky? Hypoteticky: Dělala byste
>>>>brigádu
>>>>načerno, pořád vám slibují smlouvu, vy jim věříte a
>>>>makáte. No a po dvou týdnech už vás to bez smlouvy
>>>>omrzí a
>>>>oni pořád nic. Co byste dělala? Šla na sociálku nebo
>>>>na pracák, prásknout je?
>>>
>>*********************************************
>>Nějak nevíme co a kde tazatelka dělala. Domnívám se
>>že
>>peníze
>>neukradla, pouze je chtěla uschovat do doby než si
>>pro
>>ně přijde managerka, co jí přinese smlouvu a mzdu,
>>jak
>>jí slíbila.
>>To že je ve firmě kasa volně přístupná i brigádnicím
>>co pracují
>>načerno, je věc firma a tazatelka uschovala tržbu
>>před
>>možnou
>>ztrátou aby event. nemohla být obviněna z krádeže
>>pokud by
>>to "šlohnul" někdo jiný.
>
>Nikde není psáno, že kasa byla volně přístupná. Co
>když nám jen tazatelka nenapsala, že malinko použila
>násilí, nebo někde vyštrachala klíče ?
Nebo tam hodila granát a pak jen čekala až se jí peníze sesypou
do tašky. Jak se píše výše:Nějak nevíme co a kde tazatelka dělala.
A kde by se "nezkušené a důvěřivé" mládě naučilo krást ?
To by přece napřed utíkalo třeba za rodiči nebo někým, kdo je zkušenější , ne ? Samozřejmě výjimky existují, ale většina dnešních 18 letých tedy určitě nejsou žádná nezkušená neviňátka. Nebo vy snad máte jiné zkušenosti ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 5. 2016 20:46
Prosím o pomoc. Je mi 18 let a našla jsem si brigádu, kde jsem musela přemlouvat svou manažerku, aby mi vyhotovila smlouvu. Jelikož se nic nedělo, z práce jsem odešla. Dvakrát odložila termín vyplacení výplaty až jsem se naštvala a vzala si ji sama z kasy. Za prvé: můžou jim udělit pokutu za načerno zaměstnané zaměstnance? pokud i třeba v minulosti falšovali podpisy zaměstnanců na smlouvách? Za druhé: budu z toho mít problémy u policie když výplata měla činit cca 8000Kč a já si vzala 5800Kč?