Re: Rodičovská dovolená
Nemohlo by jít o prodloužení RD ,ale o neplacené volno, nakonec to také tak zmiňujete. Pokud bude pobírat rodičovský příspěvek i nadále, (do 4 let věku dítěte) bude stále nahlášena na ZP kódem M. Jestli i pobírání RP končí, napsala by vám čestné prohlášení, že pečuje o jedno dítě do 7 let nebo o dvě děti do 15 let a patřila by zase do kategorie za kterou je plátcem ZP stát, a nahlásila byste jí do kategorie L.
Pro zaměstnavatele není výhodné souhlasit s neplaceným volnem. Lépe je, až paní bude moci pracovat a zaměstnavatel o ni bude stát, ji přijmout znovu do práce. Takhle se zaměstnavatel vystavuje riziku, že znovu otěhotní a on pak zase bude platit náhradu mzdy, protože jistě bude práce neschopná a pokud to časově dobře vyjde, tak i náhradu za vzniklou dovolenou a stejně ji klidně další 4 až 5 let neuvidí. Pokud to není odbornice, o niž zaměstnavatel opravdu stojí, neplacené volno není žádné terno.
ano, tento případ jsem řešila i já, jen bych upozornila, že na neplaceném volnu není již zaměstnankyně v "ochraně", tady již se i na ni vztahuje možnost dát výpověď... a jen k tomu zdravotnímu pojištění - mně dokonce na ZP řekli, že tyto státní kategorie by si měla řešit daná paní sama...
než to pak řešit výpovědí ze str. zam-tele (odstupné), tak souhlasím s all, neplacené volno neposkytnout a dohodnout se na uk. PP (paní vyjdete vstříc, že se může starat o děti a nic vás to stát navíc nebude). Pokud ji budete chtět zpátky, není problém, aby se za rok, dva přihlásila o práci.
>
>
>
Dobrý den,
>prosím Vás, zaměstnankyně čerpá RD, dítě se narodilo
>1.6.2013,musí tedy 2.6.2016 nastoupit do zaměstnání.
>Pokud by si zažádala o prodloužení RD do 4 let věku
>dítěte, my bychom souhlasili s neplaceným volnem, co mi
>musí doložit z hlediska zdravotní pojišťovny. Bude stále
>naším zaměstnancem a na OSSZ se nic nehlásí? Moc
>děkuji.
Pokud si požádá o RD do 4 ket dítěte, tak vy jí nemůžete vyhovět ani kdybyste chtěli, neboť RD je max. do 3 let dítěte. Musela by si žadát o neplac. volno. Ale jak již bylo výše zmíněno - není to šťastné řešení od zam-tele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 5. 2016 9:29
Dobrý den,
prosím Vás, zaměstnankyně čerpá RD, dítě se narodilo 1.6.2013,musí tedy 2.6.2016 nastoupit do zaměstnání. Pokud by si zažádala o prodloužení RD do 4 let věku dítěte, my bychom souhlasili s neplaceným volnem, co mi musí doložit z hlediska zdravotní pojišťovny. Bude stále naším zaměstnancem a na OSSZ se nic nehlásí? Moc děkuji.