DPP výplata za několik měsíců najednou

• (neregistrovaný)

26. 5. 2016 18:52

Dobrý den, mám problém,

s kamarádem který má s.r.o. jsme natočili film. Já jsem pracoval jako člen štábu. Práce trvala několik měsíců, ale zatím jsme nijak neřešili odměnu za mou práci ani smlouvu. Nakonec byla odměna sjednaná na 40 000Kč. Chci se zeptat, zda je možné tuto částku vyplatit najednou a v účetnictví to rozpočítat zpětně na 5 měsíců po deseti tisících s podepsáním prohlášení poplatníka, tak aby za mě nemusel odvádět sociální a zdravotní.

Prostě mě zajímá, jestli se někdo někdy setkal s tím, že odměna za předešlé měsíce byl vyplacena najednou. Jak se v takovémhle případě daní?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 5. 2016 19:50

mirek22 (neregistrovaný)

Re: DPP výplata za několik měsíců najedn
      Jo , papírově lze udělat všechno - ale ty peníze ať Vám dá do ruky - neposílat na účet celou částku, protože při kontrole to by byl problém.
      V DPP sjednejte měsíční odměnu 10 000,-
      a za každý měsíc ať vystaví doklad o převzetí peněz
      když se chce, tak jde všěechno

• 26. 5. 2016 20:39

JiřinaH. (neregistrovaný)

Je fakt, že jakmile přesáhne částka (odměna) za DPP v měsíci 10 tis., musí se odvést soc.i zdr.poj. Co se týká daně, je stále stejná a to 15 % v tomto příp.(s pojištěním ) ze superhrubé). Lze použít zílohovou slevu na dani, v DP nebo RZ pokud by vyšla nějaká malá daňm zpravidla sleva postačuje, tekže od oka daň neplatíte.
      Odměna do 10 tis. - bez poj., daň zál. nula při podepsaném prohlášení, Při nepodepsaném srážková daň 15 %, kterou lze zúčtovat v DP.

• 26. 5. 2016 20:52

xJ (neregistrovaný)

jenom nevím, jak to dostane do mzdových listů zpětně za 4 měsíce, chápu -li to správně, tak už se jedná o dobu minulou

• 26. 5. 2016 21:18

matt30 (neregistrovaný)

chápu-li to správně tak mzdový list se nikam neodezdává, tudíš se do něj dá psát i zpětně?

• 26. 5. 2016 21:48

xJ (neregistrovaný)

Mzdový list se předkládá u kontrol právě např. při kontrolách na OSSZ nebo FÚ a pod.,jestli ho vedete jenom jako tabulku v papírové podobě, potom ano. Já třeba používám mzdový program a ten můj mi nedovolí zpětně otevírat mzdy. V DPP nesmíte mít napsáno, že odměna bude vyplacena najednou, ale že bude vyplácena měsíčně, měsíčně se ve mzdovém listě tato odměna objeví, a měsíčně bude také vyplacena, tedy bude v pokladně výdej, případně odeslána částka na účet. Jako zaměstnavatel musí být kamarád přihlášen k platbě zálohové nebo srážkové dani na FÚ, podle toho o jakou daň se bude jednat.

• 26. 5. 2016 21:56

matt30 (neregistrovaný)

Děkuji Vám za názor. Čistě hypoteticky, představme si, že zaměstnavatel nemá peníze na vylacení a po třech měsísích by vyplatil část naráz - to se přeci děje?

Dále píšete: "Jako zaměstnavatel musí být kamarád přihlášen k platbě zálohové nebo srážkové dani na FÚ, podle toho o jakou daň se bude jednat." Kdy mu zniká povinost se přihlásit k té či oné dani na FU? Až v rámci daňového přiznání nebo hned jak je dpp uzavřena?

Já bych chtěl uplatnit slevu - podepsat prohlášení…..

• 26. 5. 2016 22:16

JiřinaH. (neregistrovaný)

>Děkuji Vám za názor. Čistě hypoteticky, představme si,
      >že zaměstnavatel nemá peníze na vylacení a po třech
      >měsísích by vyplatil část naráz - to se přeci děje?
      >
      Ale zúčtované na ML to bude mít po měsících, to je to podstatné, vyplatit mu to může v čistém najednou, když vám jde o toto.

>Dále píšete: "Jako zaměstnavatel musí být kamarád
      >přihlášen k platbě zálohové nebo srážkové dani na FÚ,
      >podle toho o jakou daň se bude jednat." Kdy mu zniká
      >povinost se přihlásit k té či oné dani na FU? Až v rámci
      >daňového přiznání nebo hned jak je dpp uzavřena?
      >

Hned jak přime zaměstnance.

>Já bych chtěl uplatnit slevu - podepsat prohlášení…..
      Pak tedy k zálohové dani.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).