Re: Dobrovolný plátce DPH
Vaše výpočty jsou v zásadě správné. Může být výhodnější sstát se plátcem, pokud jste uprostřed řetězu firem plátců a vy jste mezi nimi neplátce. Ale pokud vám žádný plátce NEfakturuje a NEnakupujete třeba materiál, tak nevidím důvod stát se plátcem. Na jedné straně - ano ,odečtete si třeba dph z telefonních hovorů atd., ale pokud máte jen málo nákupů, z nichž byste si odečítal dph, pak se vám to asi nevyplatí. DPH byste si sice odečítal, ale zase byste asi musel platit účetní nebo ztrácet spoustu času účetnictvím a daněmi sám.... takže tu úsporu na dph byste tvrdě zaplatil jinak. Ale pro definitivní posouzení byste musel napsat víc informací o tom, co děláte, co nakupujete atd.
Děkuji za odpověď. Právě, že se mi neoplatí být plátcem .... vstupových DPH skoro žádné. Ale jak píši v dotazu - nutí mě k reg. můj hlavní odběratek a já nechápu důvod .... v čem to bude pro něho přínosné, že budu plátcem DPH. Mě toto jen zkomplikuje život :-(
Jediné co mě napadá, - fakturujete práci včetně spotřebovaného materiálu, nebo jen svoji práci? Pokud by součástí vaší služby byl i případně spotřebovaný materiál, potom je pro odběratele výhodnější abyste byl plátce DPH, v opačném případě bude započítaný materiál ve službě pro něho dražší o vámi neuplatněné DPH (příklad - nám např. fakturuje elektrikář, instalatér apod.) Pokud pro nás pracuje řemeslník, který není plátce DPH, tak se snažíme materiál kupovat sami. To ale vždycky nejde.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 5. 2016 16:21
Dobrý den, moc prosím o radu. Jsem začátečník živnostník neplátce DPH . Můj hlavní odběratel mě nutí abych se stala dobrovolným plátcem DPH. Nechápu z jakého důvodu, když fakturuji bez DPH je to pro ně nevýhodné, nebo dělám něco špatně? Příklad fakturuji bez DPH 3000 když se stanu plátce budu fakturovat 3000 + 21% dph 630 tj. 3630.Mě zaplatí 3630 já 630 odvedu státu a oni 630 získají zpět od státu. V konečném důsledku je má faktura vyjde na 3000.
Nebo je to jinak? Může mi prosím někdo vysvětlit přínos odběratele když se stanu plátcem? Moc se mi do dobrovolného plátcovství nechce. Děkuji