Re: Řádná dovolená bezprostř.po MD x 60
Takže vy máte 2 týdny nad zákonný nárok + další týden plošně pro ženy s dětmi ? 6 + 1 ? Kde to pracujete ?
No nejde jen o ty mamky, mně přijde i těch 6 týdnů hodně. Běžně u soukromníka jsou 4 týdny, u těch hodnějších 5, ale 6 týdnů + další pro maminy, s tím jsem se fakt nesetkala. A to mají i matky na MD, RD ??? Nemáte to nějak upraveno vnitřním předpisem , mně se to pořád nějak nechce zdát, že by zaměstnavatel až tak moc rozdával, když nemusí. Protože dávat týden navíc, když ona pro něj klidně 6 let nepracuje, to mi fakt přijde moc ideální . Opravdu je to celé tak ? Máte to někde upraveno ?
>
>>>
>>>no mají se tady mamky dobře, ale nic není zadarmo :)
>>
>>No nejde jen o ty mamky, mně přijde i těch 6 týdnů
>>hodně. Běžně u soukromníka jsou 4 týdny, u těch
>>hodnějších 5, ale 6 týdnů + další pro maminy, s tím
>>jsem se
>>fakt nesetkala. A to mají i matky na MD, RD ??? Nemáte
>>to
>>nějak upraveno vnitřním předpisem , mně se to pořád
>>nějak nechce zdát, že by zaměstnavatel až tak moc
>>rozdával, když nemusí. Protože dávat týden navíc, když
>>ona
>>pro něj klidně 6 let nepracuje, to mi fakt přijde moc
>>ideální . Opravdu je to celé tak ? Máte to někde
>>upraveno ?
>
>Pracovní řád, Kolektivní smlouva - myslím, že je to
>dostačující. A i když je to hodně, ZP to nezakazuje. Ale
Jako odpracovanou letošní dobu berte dobu MD + čerpanou dovolenou z roku 2015. A podle toho vypočítáte nárok na letošek. Čerpání letošní dovolené už pak do odpracovaných dnů nezapočítáváte, ten vypočítaný letošní nárok už berte jako konečný.
>jestli můžu poprosit k tomu mému dotazu ?
To ráda slyším (čtu). Ale software (Vema) se na to tváří jinak a hlavně jsem našla na stránkách MPSV
http://www.mpsv.cz/cs/16352
tento článek, kde v poslední kapitole zjednodušeně řečeno píšou, že jestli MD spolu s dovolenou skončí v kalendářním roce dříve než 60. směnu, krátí se jim dovolená. Z toho jsem si odvodila, že když MD plus dovolená skončí po 60.směně, vzniká nárok na "roční" dovolenou. Ale vůbec se mi to nelíbí........, proto tento můj dotaz jestli nemá někdo něco o co by se šlo opřít- výklad, článek v časopisu a pod.
>>>>
>>>>>>
>>
>>To ráda slyším (čtu). Ale software (Vema) se na to
>>tváří jinak a hlavně jsem našla na stránkách MPSV
>>http://www.mpsv.cz/cs/16352
>>tento článek, kde v poslední kapitole zjednodušeně
>>řečeno píšou, že jestli MD spolu s dovolenou skončí v
>>kalendářním roce dříve než 60. směnu, krátí se jim
>>dovolená. Z toho jsem si odvodila, že když MD plus
>>dovolená
>>skončí po 60.směně, vzniká nárok na "roční"
>>dovolenou.
>>Ale vůbec se mi to nelíbí........, proto tento můj
>>dotaz jestli nemá někdo něco o co by se šlo opřít-
>>výklad, článek v časopisu a pod.
>
>Tak to si projděte tady historii, tento dvojí výklad
>tady byl rozebírán mockrát.
Já to procházela, ale asi zadávám špatně do vyhledávače, protože konkrétně tenhle problém jsem neobjevila. Ještě to zkusím. Z Vašeho příspěvku si beru, že výklad bude tedy asi opravdu dvojí, asi by měl mít tedy zaměstnavatel dáno nějakým vnitřním předpisem, jak bude postupovat
>>>>>>>>
>>>>>>>>>>
>>>>
>>>>>>
>>>>Já to procházela, ale asi zadávám špatně do
>>>>vyhledávače, protože konkrétně tenhle problém jsem
>>>>neobjevila.
>>>>Ještě to zkusím. Z Vašeho příspěvku si beru, že
>>>>výklad
>>>>bude tedy asi opravdu dvojí, asi by měl mít tedy
>>>>zaměstnavatel dáno nějakým vnitřním předpisem, jak
>>>>bude
>>>>postupovat
>>>např. diskuse 18.5.2016
>>
>>pravděpodobně se jedná o tento dotaz a
>>následnou
>>>diskusi:
>>http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1411228
>
>a nebo
>>tady:
>
>http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d39521v49543-cerpani-dovolene-po-skonceni-materske-dovolene/
>
>http://www.podnikatel.cz/clanky/radna-dovolena-cerpana-po-materske-v-prikladech/
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 5. 2016 14:13
Zdravím všechny mzdové účetní a prosím je o vyjádření. MD skončila 14.3.2016, t.j. "výkon práce" 52 dní, poté čerpána loňská dovolená 4 dny, t.j. celkem "výkon práce" v r.2016 56 dní, vypočítán nárok na dovolenou za rok 2016 2/12 z ročních 35 dní, tedy dalších 6 dní. Byly také vyčerpány, mezitím 2 svátky takže celkem "výkon práce" 64 dní. A tady nevím co dál - v roce 2016 tedy "výkon práce" 60 a více směn a nárok na celoroční dovolenou? Nemůžu se nějak srovnat s tím, že by zaměstnankyně čerpala letošní dovolenou za odpracované dni a tím by si zajistila nárok na dovolenou za kalendářní rok. Jak prosím postupujete Vy ? Když jsem to v březnu řešila, našla jsem k tomu nějaký komentář, který říkal, že není možné nárok jedním dojít k nároku druhému, teď to však nemůžu nikde najít a spíš nalézám, že jsem měla dát dovolenou za celý rok. Nemáte k tomu někdo oficiální metodiku jak postupovat ? Ať už tím nebo oním způsobem. Děkuji za Váš čas.