Re: Alkohol na pracovišti
Pokutu v žádném případě, jediná pokuta, která je možná, je za porušení konkurenční doložky.
Písemné napomenutí zákoník práce nezná.
Záleží na tom, jakým stupněm budete porušení povinnosti ve vztahu k alkoholu kvalifikovat - méně závažné, závažné, porušení zvlášť hrubým způsobem. Další postup se odvíjí od této kvalifikace.
Výpověď mu nedají, to vím na 100%. Nějakým způsobem ho ale potrestat chtějí. Můžou mu např. nezaplatit mzdu za ten den, kdy byl pod vlivem? Nebo napsat upozornění, že porušil povinnosti? Rozhodně mu to nemůže jen tak projít bez postihu, to přece není možné.
Dobrý den,
mě by zajímalo, zda mu pouze naměřili alkohol nebo ho poslali také k lékaři?Odmítl se podrobit odběru? Jakým způsobem to zdokumentovali.. A tak... Chystám se, že provedu namátkovou kontrolu a měla jsem za to, že naměření v případě pozitivity pouze nestačí.
Nám stačí. A nikdy nebyl problém.
Postup: dechová zkouška - pozitivní výsledek - záznam o provedené dechové zkoušce s uvedením typu přístroje, platnosti kalibrace a hodnoty naměřeného promile - písemné upozornění na porušení poviností s upozorněním na možnost výpovědi - vykázání z pracoviště a zbytek dne si většinou hříšník nadpracuje v následujících dnech.
Hodnocení jestli jde o porušení méně závažné, závažné nebo zvlášť hrubým způsobem je jen na Vás. Inženýra v kanceláři většinou kvalifikujeme jako závažné (méně závažné porušení u alkoholu vůbec nebereme v potaz), ale profesionální řidič náklaďáku je pro nás porušení zvlášť hrubým způsobem.
Pokud by zaměstnanec nesouhlasil s výsledkem dechové zkoušky a chtěl odběr krve, pojedete s ním k lékaři, cenu zaplatíte Vy a v konečném důsledku ji potom platí hříšník (budete-ji od něj vymáhat).
Re: Alkohol na pracovišti- pí. VH
Já měla za to, že dechová zkouška nestačí. Stejně jako u Policie. V republice jsou tuším pouze 3 přístroje, které jsou certifikované a stejně se "hříšníci" musí dostavit k odběru. A náklad by měl být na straně zaměstnavatele. resp., zaměstnanec nežádá o zkoušku krve, ale musí se jí podřídit. Zajímal by mě názor paní VH. Předem mnohokrát děkuji všem.
>>>Dobrý den,
>>>mě by zajímalo, zda mu pouze naměřili alkohol nebo ho
>>>poslali také k lékaři?Odmítl se podrobit odběru?
>>>Jakým způsobem to zdokumentovali.. A tak... Chystám
>>>se, že
>>>provedu namátkovou kontrolu a měla jsem za to, že
>>>naměření v případě pozitivity pouze nestačí.
>>Nám stačí. A nikdy nebyl problém.
>>Postup: dechová zkouška - pozitivní výsledek - záznam
>>o provedené dechové zkoušce s uvedením typu
>>přístroje,
>>platnosti kalibrace a hodnoty naměřeného promile -
>>písemné upozornění na porušení poviností s upozorněním
>>na
>>možnost výpovědi - vykázání z pracoviště a zbytek dne
>>si většinou hříšník nadpracuje v následujících dnech.
>>Hodnocení jestli jde o porušení méně závažné, závažné
>>nebo zvlášť hrubým způsobem je jen na Vás. Inženýra v
>>kanceláři většinou kvalifikujeme jako závažné (méně
>>závažné porušení u alkoholu vůbec nebereme v potaz),
>>ale
>>profesionální řidič náklaďáku je pro nás porušení
>>zvlášť hrubým způsobem.
>>Pokud by zaměstnanec nesouhlasil s výsledkem dechové
>>zkoušky a chtěl odběr krve, pojedete s ním k lékaři,
>>cenu zaplatíte Vy a v konečném důsledku ji potom
>>platí
>>hříšník (budete-ji od něj vymáhat).
>Já měla za to, že dechová zkouška nestačí. Stejně jako
>u Policie. V republice jsou tuším pouze 3 přístroje,
>které jsou certifikované a stejně se "hříšníci" musí
>dostavit k odběru. A náklad by měl být na straně
>zaměstnavatele. resp., zaměstnanec nežádá o zkoušku krve,
>ale musí se jí podřídit. Zajímal by mě názor paní VH.
>Předem mnohokrát děkuji všem.
>Ještě se doplním... pokud by zaměstnanec nesouhlasil s výsledkem dechové zkoušky...
Opravdu moc děkuji, paní Jasná. :)
Jde mi o to, zda postačuje pouze orientační vyšetření, pokud se na testu objeví pozitivní hodnota?
§16 odst. 4 -
Orientační vyšetření provádí útvar Policie České republiky, obecní policie, Vojenské policie, Vězeňská služba České republiky a zaměstnavatel pomocí dechové zkoušky, popřípadě odběru slin. Lékařské vyšetření provádí zdravotnické zařízení k tomu odborně a provozně způsobilé dechovou zkouškou a odběry vzorků biologického materiálu
>>>>>>Dobrý den,
>>§ 106 odst. 4 písm. i ZP
>>i) podrobit se na pokyn oprávněného vedoucího
>>zaměstnance písemně určeného zaměstnavatelem zjištění,
>>zda
>>není pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových
>>látek33),35).
>Opravdu moc děkuji, paní Jasná. :)
>Jde mi o to, zda postačuje pouze orientační vyšetření,
>pokud se na testu objeví pozitivní hodnota?
>§16 odst. 4 -
>Orientační vyšetření provádí útvar Policie České
>republiky, obecní policie, Vojenské policie, Vězeňská
>služba České republiky a zaměstnavatel pomocí dechové
>zkoušky, popřípadě odběru slin. Lékařské vyšetření provádí
>zdravotnické zařízení k tomu odborně a provozně
>způsobilé dechovou zkouškou a odběry vzorků biologického
>materiálu
Zkuste se podívat zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/pracovni-pravo/pracovni-doba-rad-kazen/230-alkohol-na-pracovisti-moznosti-zamestnavatele-a-trest-za-hrube-poruseni-pracovni-kazne.html
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 5. 2016 9:19
Dobrý den,
prosím o radu s následujícím - minulý týden jsme provedli kontrolu na alkohol na pracovišti a jednomu zaměstnanci byl naměřen pozitivní výsledek - téměř 1 promile. Jaký je další postup? Vedení mu chce dát peněžní pokutu, ale já si nejsem jistá, jestli to lze a neměl by dostat spíš písemné napomenutí. Najdu v zákoníku práce §, který toto řeší?
Děkuji.