Re: Výpověď a nemocenská
Domnívám se,že nemocenskou skončí přesně ke dni ukončení pracovního poměru. Tak budu muset dovolenou proplatit?
Re: Výpověď a nemocenská
Jeden názor je, že jestliže je nemoc až do posledního dne výpovědní doby, pak se prodlužuje (jestliže tedy zaměstnanec neprohlásí, že na prodloužení netrvá). Druhý názor je ten, že jestliže nemoc není ukončena v poslední den výpovědní doby, pak se prodlužuje. Já jsem se vždycky přikláněla k tomu prvnímu názoru, tzn. že jestliže nemocenská skončí v den, který měl být posledním dnem výpovědní doby, pak se výpovědní doba prodlouží o ty promaroděné dny, jestliže zaměstnanec neprohlásí, že na prodloužení netrvá. Jestliže prohlásí, že na prodloužení netrvá, pracovní poměr skončí v den, kdy skončit měl, tj. zároveň s uschopněním. Zbylou dovolenou proplatíte.
Re: prosím VH
Já tu mám materiál od MUDr. Petra Bukovjana (řekla bych, že celkem kapacita) a cituji: jestliže zaměstnancova pracovní neschopnost (ochranná doba) přesáhne konec výpovědní doby, výpovědní doba se prodlouží o ochrannou dobu.
Tady pracovní neschopnost NEPŘESÁHNE výpovědní dobu, tudíž by se výpovědní doba neměla prodlužovat.
Jenže zákoník práce (§53) nehovoří o přesažení nebo nepřesažení, ale o UPLYNUTÍ výpovědní doby v ochranné době. A tady výpovědní doba uplyne v ochranné době (tj. v době nemoci). Jestliže měl pracovní poměr končit např. 31.5., ale 31.5. byl člověk ještě nemocen, pak přece výpovědní doba uplynula v době nemoci, tj. v ochranné době, a tudíž by se prodlužovat podle mého názoru měla.
Vždyť to tam je: "Uplyne-li poslední den výpovědní doby v ochranné době, dochází ke stavení běhu výpovědní doby. Většinou se jedná o případy, kdy ještě v tento den trvá pracovní neschopnost zaměstnance."
Takže jinak řečeno - jestliže v posledním dni výpovědní doby trvá (tzn. je) pracovní neschopnost...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 6. 2016 8:29
Dobrý den,
pracovník dostal výpověď dle §52 písm. c/. Ihned druhý den nastoupil na nemocenskou. Pracovní poměr mu skončí až po uplynutí nemocenské? Má ještě nárok ná 12 dnů dovolené, co s tím?
Děkuji Rada