Re: Nárok na dovolenou ?
ne, za květen nemáte u tohoto zaměstnavatele nárok, protože pracovní poměr netrval celý měsíc. Takže, pokud PP trval v době od 1.1. do 28.5. a odpracoval jste min. 60 dní, tak máte nárok na 4/12 celoroční výměry. Pokud byste hned od 29.5. nastoupil u jiného zaměstnavatele, tak by vám, za určitých okolností, mohl vzniknout nárok za květen tam.
Dobrý den,
moc děkuji za reakci. Takže jestli to dobře chápu, pracovní neschopnost nebo neplacené volno na to nemá vliv, a za duben 2016 mám nárok, ale za květen ne, jelikož nebyl odpracován celý měsíc? Děkuji
Zameškané dny by měly vliv v případě, že by jich bylo 100, potom se krátí celoroční nárok na dovolenou. Také by mělo vliv, pokud byste kvůli nemoci neodpracoval v kalendářním roce 60 dnů. Potom byste měl nárok jen na dovolenou za odpracované dny. Za každých 21 dnů na 1/12 ročního nároku.
Za květen není nárok ne proto, že nebyl celý odpracován, ale proto, že netrval celý měsíc pracovní poměr. To někdy může rozdíl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 6. 2016 9:33
Dobrý den,
prosím o radu pro lajka. Pracuji pro jednu firmu od loňského roku. Pracovní poměr jsem ukončil k 28.05.2016. V dubnu jsem byl na nemocenské 7 dní a k tomu 3 dny neplaceného volna. Mám nárok na proplacenou dovolenou i za tento měsíc? A v květnu i když jsem zkončil k 28.05. ? Děkuji za rady, Jirka