Nárok na dovolenou ?

• (neregistrovaný)

2. 6. 2016 9:33

Dobrý den,
    prosím o radu pro lajka. Pracuji pro jednu firmu od loňského roku. Pracovní poměr jsem ukončil k 28.05.2016. V dubnu jsem byl na nemocenské 7 dní a k tomu 3 dny neplaceného volna. Mám nárok na proplacenou dovolenou i za tento měsíc? A v květnu i když jsem zkončil k 28.05. ? Děkuji za rady, Jirka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 6. 2016 9:39

all (neregistrovaný)

Re: Nárok na dovolenou ?
      ne, za květen nemáte u tohoto zaměstnavatele nárok, protože pracovní poměr netrval celý měsíc. Takže, pokud PP trval v době od 1.1. do 28.5. a odpracoval jste min. 60 dní, tak máte nárok na 4/12 celoroční výměry. Pokud byste hned od 29.5. nastoupil u jiného zaměstnavatele, tak by vám, za určitých okolností, mohl vzniknout nárok za květen tam.

• 2. 6. 2016 9:41

Líba (neregistrovaný)

Máte nárok na 4/12 ročního nároku, protože v květnu jste nebyl v pracovním poměru celý měsíc. Za květen byste mohl mít nárok u nového zaměstnavatele, pokud byste měl pracovní poměr uzavřený od 29.5.2016 (a odpracováno 60 dnů).

• 2. 6. 2016 9:47

Jirka12 (neregistrovaný)

Dobrý den,
      moc děkuji za reakci. Takže jestli to dobře chápu, pracovní neschopnost nebo neplacené volno na to nemá vliv, a za duben 2016 mám nárok, ale za květen ne, jelikož nebyl odpracován celý měsíc? Děkuji

• 2. 6. 2016 9:58

Líba (neregistrovaný)

Zameškané dny by měly vliv v případě, že by jich bylo 100, potom se krátí celoroční nárok na dovolenou. Také by mělo vliv, pokud byste kvůli nemoci neodpracoval v kalendářním roce 60 dnů. Potom byste měl nárok jen na dovolenou za odpracované dny. Za každých 21 dnů na 1/12 ročního nároku.

Za květen není nárok ne proto, že nebyl celý odpracován, ale proto, že netrval celý měsíc pracovní poměr. To někdy může rozdíl.

• 2. 6. 2016 10:06

Jirka12 (neregistrovaný)

Velice Vám děkuji, nyní tomu už rozumím. Pěkný den přeji, Jirka

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).