OT: Nárok na dovolenou MD/RD

• (neregistrovaný)

2. 6. 2016 15:44

Dobrý den, dnes jsem se tu ptala na nárok na letošní dovolenou, pokud jsem na MD a následně na RD. Mám nárok na celou roční výměru. Zajímalo by mě, proč vlastně ten nárok mám, když letos svému zaměstnavateli neodpracuji/nevydělám ani korunu. Co tím zákonodárce zamýšlel? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 6. 2016 15:53

Kara (neregistrovaný)

Re: OT: Nárok na dovolenou MD/RD
      To my se ptáme často, jak vlastně zákonodárce myslí :-) Prostě zákoník práce říká, že doba mateřské se považuje z hlediska určování nároku na řádnou dovolenou za dobu odpracovanou. Takže jako byste pracovala, i když vůbec nepracujete. Na celou roční výměru není ale vždycky po MD nárok, ono záleží na tom, kolik pracovních dní tou mateřskou v tom kal. roce jako "odpracujete". Pokud Vám končí MD teď, tak jako byste odpracovala nejméně 60 směn a tím pádem vzniká nárok na celoroční výměru. Tu si ale můžete vyčerpat jen pokud si o čerpání požádáte tak, aby bezprostředně navazovala na MD. Pokud takto nepožádáte a hned nastoupíte na rodičovskou dovolenou (neplést s rodičovským příspěvkem), tak by se vám dovolená schovala na dobu po rodičovské a už by byla pokrácená.
      Ale co tím zákonodárce zamýšlel? Třeba podpořit maminky po mateřské? Je fakt, že naopak to těm maminkám může uškodit - zaměstnavatel si rozmyslí, zda vzít na neurčito mladou ženu, která se chystá na mateřství nebo maminku, u které je pravděpodobnost, že bude mít další dítě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).