Re: Dan z daru
...........
Pokud jste obdržela dar (bezúplatný příjem) od přítele (druha), se kterým jste sdílela společně hospodařící domácnost, tak jste tento dar danit nemusela. Takový dar je od daně z příjmu osvobozený.
Zákon o daních z příjmů
§ 10 Ostatní příjmy
(3) Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4, osvobozeny
c) bezúplatné příjmy
2. od osoby, se kterou poplatník žil nejméně po dobu jednoho roku bezprostředně před získáním bezúplatného příjmu ve společně hospodařící domácnosti a z tohoto důvodu pečoval o domácnost nebo byl na tuto osobu odkázán výživou,
§ 21e Obecná společná ustanovení o osobách
(4) Společně hospodařící domácností se pro účely daní z příjmů rozumí společenství fyzických osob, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby.
...........
Daň z příjmu z prodaného vozidla jste přiznat v DPFO a uhradit měla. Tam při vlastnictví vozidla 3 měsíce žádné osvobození není.
...........
>>>>>Dobrý den,chtěla bych se zeptat,dostala jsem v roce
>>>>>2015 v květnu darem auto v hodnotě 777 000 a o
>>>>>3měsíce
>>>>>později se auto s velkou strátou nabourané prodalo
>>>>>zpět
>>>>>za 250 000.Byla jsem obeznámena,že to auto se musí
>>>>>zdanit jako daň z příjmu-dar z celkové hodnoty 15ti
>>>>>procenty a dále i z prodeje auta,tedy ještě k tomu 15
>>>>>procent z 250 000!S přítelem jsem žila 3roky a
>>>>>rozchod
>>>>>byl
>>>>>ošklivý,proto jsem dostala tento popud,výhrušku od
>>>>>jeho právníka zaplatit a já hloupě šla a zaplatila
>>>>>zatím
>>>>>jen tu první daň a teď mám pocit,zě to nebylo
>>>>>nutné,mohu se tedy zeptat,jak to doopravdy je?
>>>>Záleží od koho byl ten dar, někdy je osvobozeno.
>>>
>>>Od protele se kterym jsem byla 3 roky. To ze jsem
>>>danila mi nevadi prijdemi vsak divne danit 2x
>>
>Ale je tam výdaj dle § 10/5 ZDP - nabývací cena -
>odkaz na § 29 (dle oceňovacího předpisu)
Otázkou je, zda tazatelka takto zpětně dokáže zajistit potřebné doklady.
Jednoduše- dar auta=bezúplatný příjem, od přítele, se kterým jste sdílela domácnost byl osvobozen od daně, takže jste ji nemusela platit, ale prodej tohoto auta podléhal dani z příjmu, protože jste ho nevlastnila déle než rok, proti tomuto příjmu lze dát výdaj=nabývací cenu, u daru asi odhad.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 6. 2016 21:20
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,dostala jsem v roce 2015 v květnu darem auto v hodnotě 777 000 a o 3měsíce později se auto s velkou strátou nabourané prodalo zpět za 250 000.Byla jsem obeznámena,že to auto se musí zdanit jako daň z příjmu-dar z celkové hodnoty 15ti procenty a dále i z prodeje auta,tedy ještě k tomu 15 procent z 250 000!S přítelem jsem žila 3roky a rozchod byl ošklivý,proto jsem dostala tento popud,výhrušku od jeho právníka zaplatit a já hloupě šla a zaplatila zatím jen tu první daň a teď mám pocit,zě to nebylo nutné,mohu se tedy zeptat,jak to doopravdy je?