Re: doba určitá - ukončení PP
Doba určitá je OD - DO. Nevidím důvod, proč bych měla psát další lejstro o tom, že DO už nastalo a PP končí.
Jako jedinou výjimku bych viděla situaci, kdy není PP sjednán datumově, ale slovy např. "sjednává se po dobu nemoci pana XY" - tam vidím jako potřebné sdělit, že pan XY už je zdravý a pracovní poměr zastupujícího zaměstnance končí toho a toho dne.
děkuji, zde ve firmě to mají tak zavedené, že vydávají pamflet o neprodloužení PP, v minulé firmě to tak měli také, tak jsem byla zvědavá, jak je to jinde. Přijde mi to jako další administrativní zátěž, děkuji vám za vaše odpovědi.
Vzhledem k tomu, že máme pracoviště po celé republice a na vedoucí jednotl. pracovišť nelze vždy 100% spoléhat, dávám papír, kde upozorňuji na datum skončení PP , povinnost mlčenlivosti atd. Nemůže se nám pak stát situace, že mistr onemocněl, zákona znalý pracovník přišel do práce a začal pracovat (mistr tam nebyl, ostatním pracovníkům je to jedno, personalista daleko ) a pak se domáhal změny PP na dobu neurčitou. Takže myslím, že záleží na tom, kde a jak máte rozmístěné pracovníky. Pokud jim zápočťák předáváte v den skončení do ruky, není potřeba žádné lejstro, pokud posíláte, protože je na druhém konci republiky, považuji za vhodnější ten jeden papír navíc udělat.
Děkuji vám všem. Vím, že není třeba tohoto dokumentu, ale přesně jak píšete - zde ve firmě se třeba mění rozhodnutí ředitele z hodiny na hodinu, tak si dokument od něho nechám podepsat, mistři už vědí, že jim další den nesmí z-ec nastoupit do práce, protože po přidělení práce by byla doba neurčitá, to už se naučili, ale ten doklad kvůli viz výše si nechám potvrdit od ředitele a založím do složky, zc-i předám potvrzení o zaměstnání, možná když marodí, že bych mu ukončení PP mohla poslat poštou na doručenku .., je to zrovna problematický zaměstnanec se 4 výtkami ..?
zde ve firmě se třeba mění
>>>>>>rozhodnutí ředitele z hodiny na hodinu, tak si
>>>>>>dokument
>>>>>>od něho nechám podepsat, mistři už vědí, že jim další
>>>>>>den nesmí z-ec nastoupit do práce, protože po
>>>>>>přidělení
>>>>>>práce by byla doba neurčitá, to už se naučili, ale
>>>>>>ten
>>>>>>doklad kvůli viz výše si nechám potvrdit od ředitele
>>>>>>a
>>>>>>založím do složky, zc-i předám potvrzení o
>>>>>>zaměstnání,
>>>>>>možná když marodí, že bych mu ukončení PP mohla
>>>>>>poslat
>>>>>>poštou na doručenku .., je to zrovna problematický
>>>>>>zaměstnanec se 4 výtkami ..?
>>>>>
>>>>>Pošlete mu to potvrzení o zaměstnání (=zápočťák). Ten
>>>>>mu zaslat musíte, když si ho nemůže převzít. A bude
>>>>>mít jasno.
>>>>to ano, doba určitá končí 30.6.2016, zápočťák mu
>>>>pošlu
>>>>30.6. a dojde mu v červenci nebo ho můžu poslat dříve
>>>>...?
>>>
>>>Nemůžete
>>jj děkuji vám všem za váš čas a diskuzi a přeji vám
>>všem krásný den
>
>Každopádně pokud chcete zaměstnance informovat o tom,
>že se blíží datum konce poměru, sjednané ve smlouvě,
>a že pracovní poměr nebude prodloužen, tak můžete.
Stejně se obávám, že kdyby nastalo výše psané (neuhlídali jste a zam-nec pracoval i po uplynutí), tak vám nějaký informační papír bude čočku platný.
Já jsem to nemyslela z hlediska hlídání, ale z hlediska lidského - aby ti zaměstnanci věděli, že s nimi nadále zaměstnavatel nepočítá a smlouvu jim neprodlouží. Někdo si třeba dělá naděje, že smlouva bude prodloužena, tak budou vědět, na čem jsou. Na druhou stranu - i zaměstnanec se může dopředu zeptat, jestli s ním bude zaměstnavatel počítat dál. A ještě jinak - někdy naopak zaměstnavatel počítá, že smlouvu prodlouží, protože toho zaměstnance potřebuje, ale ten o to nestojí. Takže pokud jsou ve firmě normální vztahy (samozřejmě taky záleží na velikosti firmy, protože v nějakém kolose to není možné), tak se obě strany normálně zeptají, poinformují.
A proč myslíte, vy jako zaměstnavatel informujete zaměstnance, že jeho PP končí tím a tím dnem. Jestliže on přijde a začne pracovat NENÍ to už s vědomím zaměstnavatele, protože ten ho upozornil, že jeho PP končí. Takže zaměstnanec dopředu VĚDĚL, že tam nemá co dělat.
Podle mne je důležitý papír od personalisty, protože na základě jeho obdržení pracovník VÍ že do práce už nemá chodit. Nadřízený by pochybil , ale myslím, že zaměstnavatel by měl , jak výše píše i VH, dobrou výchozí pozici, protože zaměstnanec tam šel a začal pracovat nikoliv z nevědomosti, ale z vypočítavosti, protože BYL upozorněn, že tam už chodit nemá, PP skončil. Podle vás by asi zaměstnavatel musel stát na bráně a vlastním tělem mu bránit ve vstupu ?
Ten, kdo vykonává personální práci - ředitel, personalista.
A chcete mí říct , že se vám sejdou tři podstatné věci - zaměstnanec má smlouvu na dobu určitou, tedy VÍ kdy mu PP končí, dál dostane papír, ze kterého vyplývá, že dál o něj firma nastojí a on přesto přijde do práce a domáhá se práce a je tam mistr , který vůbec neví , která ve firmě bije a přidělí mu práci ? Myslíte, že mistři nejsou seznamováni s tím, na jak dlouho mají toho kterého pracovníka ? Nevím, ale přijde mi to hodně postavené na hlavu. Navíc ve většině firem bývá nějaká vrátnice, šmrncá se příchod nebo zapisuje, - že by si toho nikdo nevšiml a došlo to tak daleko, že by začal pracovat "s vědomím" zaměstnavatele ? A mistr obvykle pracovní smlouvy neuzavírá ani nekončí. Takže za mne, ředitel , personalista
Já nechci nic říct - já se ptám. Tak, jak to popisujete, se to klidně stát může. Dostane papír, že mu poměr nebude prodloužen, ZL ještě nemá v ruce, protože ten je připraven k odeslání poštou (nebo už poštou odešel). Člověk ale projde až na pracoviště, vedoucí je tam, vidí ho, nechá ho pracovat nebo ho dokonce na nějakou práci nasměruje (je jedno, jestli vedoucí o tom nevěděl nebo na to zapomněl, že ten člověk měl do včerejška dobu určitou, na tom přece nesejde). Že by za to, že se tím pádem jeho poměr stal poměrem na dobu neurčitou, byl v takovém případě odpovědný ředitel nebo personalista - to se mně nezdá. Přece poměrem na dobu neurčitou se stane, když pracuje "s vědomím zaměstnavatele", ať už byl předem upozorněn nebo nebyl. A nelze přece paušálně říci - tys sice pracoval a mistr o tom věděl, ale protože to nevěděl ředitel nebo personalista, tak se tvůj poměr na dobu neurčitou nezměnil.
A já se znovu ptám - kdo je v tomto případě považován za toho "zaměstnavatele", s jehož vědomím práci koná?
Když NS rozhodoval při řešení okamžitého zrušení kdo je "zaměstnavatelem", rozhodl - viz níže. Já bych to takto chápala i u "souhlasu zaměstnavatele" u práce po skončení doby určité.
"Zaměstnavatel se o důvodu k okamžitému zrušení pracovního poměru dozví dnem, kdy jeho vedoucí zaměstnanec, který je bezprostředně nebo výše nadřízen (a je tedy oprávněn tomuto podřízenému zaměstnanci ukládat pracovní úkoly a dávat mu k tomu účelu závazné pokyny) ..."
Tak u nás by především skončil takový mistr - nadřízený onoho pracovníka. Není přece možné, aby nevěděl koho a kolik má mít zaměstnanců. Od toho tam je, aby "nezapomněl", že ten nebo ten zítra končí. Jeho plná zodpovědnost, pokud by se tam další den motal a nedej bože mu ještě přidělil práci. To by svědčilo o naprosté neschopnosti vykonávat tuto práci.
Já tedy právě z toho důvodu, že máme pracovníky po celé republice nejen že napíši upozorňující dopis zaměstnanci, ale každý měsíc posílám všem vedoucím seznam, kdo na jeho pracoviště nastoupí, zda na dobu určtou nebo neurčitou a když někdo končí, opět zašlu mejlem vedoucím upozornění, že ten a ten pracovník končí pracovní poměr. Myslím si, že pokud přes toto všechno by se stalo, co píšete vy, tak tam ten vedoucí opravdu nemá co dělat.
>>>>>>>>Stejně se obávám, že kdyby nastalo výše psané
>>>>>>>>(neuhlídali jste a zam-nec pracoval i po uplynutí),
>>
>>To ne, ale zákoník hovoří o "výkonu práce s vědomím
>>zaměstnavatele". Otázkou tedy je - kdo je ten "
>>zaměstnavatel"? Byl by za něj považován ten mistr,
>>nadřízený,
>>který mu práci přidělil?
>Vzhledem k tomu, že i VH píše, že papír by "napomohl",
>nelze jednoznačně tvrdit, že s papírem to má zam-tel
>vyhrané.
děvčata, děkuji za diskuzi, ale myslím, že když už by nastal problém, a řešil by se soudně, nelze předjímat, jak by rozhodl soud, to je můj názor. Každopádně ukončení doby určité pošlu ačkoliv to ZP "nenařizuje" a to dodejkou, obzvláště proto, že se jedná o problémového zce. Děkuji a přeji vám krásný sluníčkový den :) jo
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 6. 2016 8:09
dobrý den, vydáváte dokument o neprodloužení pracovního poměru (končí doba určitá) anebo nikoliv, vím, že není potřeba ze zákona, ale jak to máte vy v praxi ..? děkuji