Re: Zah. cestovní příkazy-prosím spěchá
ad 1) záloha je povinností zaměstnavatele dle zákona o cest. náhradách, ale jasně, že se stává, že ji prostě nedostanou, tak okolo toho bylo hodně diskuze, tak si dáte např. do směrnice, že v tomto případě bude použit kurz ze dne vyúčtování, nebo výplaty cest. náhrad (protože i když jim vše hradíte, nárok na stravně mají)
Ještě: jeden kurz se používá ve smyslu zákona o cest. náhradách a jiný zase pro účely přepočtu při stanovení účetního dne. Dá se ale - účetnictví to nezakazuje, že si šikovně tyto dva dny sladíte do jednoho (např., že kurz pro přepočet účta bude shodný s kurzem pro přepočet dle zákona o cest. náhradách - a zde uvedete konk.den = stanovení zálohy, den předložení cesťáku zaměstnancem, den výplaty ces. náhrad atd....)
ad2) záloha nemusí jasně být, protože plat. karta tuto zálohu nahrazuje - jde o to, že zaměstnanec nemusí platit veškeré výlohy ze svých prostřestředků - takže u PK si můžete určit např. den předání karty, zahájení SC, vyúčtování atd, atd......
ad3) vše si sice platí kartou, ale nárok na stravné vč. kapesného (pokud mu jej zaměstnavatel poskytne) MÁ!
Takže, pokud má v ceně ubytování snídani, pokrátíte o 20% celodenní stravné, pokud mu hradíte např. oběd, večeři, pokrátíte jeho nárok o 40% za oběd, 40% za večeři.
Pokud by se tedy stalo, že mu uhradíte snídani, oběd i večeři, nedáte kapesné, může se stát, že stravné tento den nedostane, protože jste mu jinak zabezpečili bezplatně celodenní jídlo.
Výši krácení si dáte také do směrnice, min. 20% a max. 40% za každé poskytnuté jídlo, takže jsem Vám uvedla jen příklad, většinou se za snídani dává jen 20%. O tomto krácení má být zaměstnanec informován předem, jinak krácení nesmíte provést.
To vše je v zákoně o cest.náhradách.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 9. 2005 10:06
Dobrý den,
mám několik dotazů za zahr.cestovní příkazy. V naší firmě se snažíme stále něco obcházet (diety, zálohy), tak už ani nevím zákl. věci. Prosím, poraďte:
1) jaký mám používat kurz při CP? Při platbě v hotovosti kurz ze dne výplaty zálohy (u nás se však bohužel záloha nevyplácí, používám kurz ze dne povolení cesty)? Normálně používáme denní kurz. Mohu ve směrnici sjednat, že pro CP máme pro přepočet určen kurz z výplaty zálohy a pro ostatní náklady nesouvisející ze zahr.cestou denní kurz? Mohu používat 2 kurzy? A platby kartou v zahraničí týkající se zahr.SC - mám použít denní kurz nebo kurz z výplaty zálohy na zahr.SC?
2) musím vyplácet zaměstnanci zálohu na zahr.SC, když mají k dispozici firemní platební kartu? Mohu to nějak uvést ve směrnici?
3) musím platit zaměstnancům diety, když veškeré náklady v zahraničí mají proplaceny? Mohu to rovněž upravit ve směrnici?
Moc děkuju všem!