Re: Přijatá faktura k osvobozenému nájmu
>Dobrý den. Moc prosím o radu.
...
>>Uvedená celá faktura se vztahuje k bytu s osvobozeným
>nájmem - tedy asi bych žádný krátící koeficient neměla
>uvažovat (ten by přicházel v úvahu, když bych na jedné
>faktuře měla jak plnění k těmto osvobozeným nájmům tak
>plnění ostatní, kde musím přiznat daň? Tedy DPH bych
>neměla uplatnit, ale já nevím, jak to technicky v
>Pohodě zaúčtovat, jaké členění DPH a jaké to má dopady na
>přiznání DPH a KH.
>Omlouvám se všem erudovaným a zaběhlým účetním, dělám
>teď v Pohodě třetí měsíc a těch změn a všeho k
>pochopení je najednou moc.
>Děkuji předem všem , kteří jsou ochotni poradit. Lidka
Pokud můžete jednoznačně plnění přiřadit k osvobozenému nájmu, není nárok na odpočet DPH žádný. Pokud by se plnění týkalo jak osvobozeného nájmu tak i plnění s nárokem na odpočet DPH a nebylo by definováno, co přesně se týká čeho, musíte toto plnění dát do kráceného odpočtu a počítat koef..
Sw mají pro DPH na jednotlivá plnění rozlišené kódy, dle kterých se po zadání do systému, DPH člení do jednotlivých kategorií (např. DPH na vstupu a výstupu 21%, 15%, 10%, osvobozené plnění, dovoz a vývoz zboží, RPDP, ...) Pohoda to bude mít jistě obdobně, takže musíte vždy zadat ten správný kód, aby se vám vše správně načetlo v Přiznání k DPH. Účtuje se standardně: není nárok na odpočet např. 518/321 s kódem DPH, že není nárok na odpočet, krácený odpočet 518, 343/321 s kódem DPH pro krácený odpočet. Jen výši koef. si musíte vypočítat dle ZDPH. V prvním roce si ho stanovíte kvalifikovaným odhadem a bude to koef. zálohový, který vypořádáte v posledním Přiznání k DPH v kal. roce. Tento vypočtený koef. musíte zadat do svého účetního programu, aby se vám krácený odpočet DPH v sw správně v Přiznání k DPH počítal.
Děkuji moc za Vaši odpověď. Já jsem si právě to členění DPH v Pohodě prošla a nemůžu najít ten kód, že není nárok na odpočet. Našla jsem: UNosv- Uskutečněná plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet - ale to asi není ono, to se týká těch případů, kdy my bychom vystavili fakturu např . na ten osvobozený nájem, že? Nebo dát kód Un - Nezahrnovat do přiznání? Fakt nevím. Zkusím ještě nápovědu u Pohody.
Děkuji za Vaši ochotu.
Není nárok na odpočet - kód DPH v Pohodě "PN" - nezahrnovat do přiznání
Takže je to ten Kód PN - díky, díky moc. Už jsem opravdu nevěděla, kam dál. Nebo jsem si říkala, že nemám v Pohodě správné nastavení. Před víkendem se to hodí, mít aspoň o jednu starost míň.
Děkuji ještě jednou.
Přeji pokud možno klidný zbytek dne a pěkný víkend.
...
>Děkuji moc za Vaši odpověď. Já jsem si právě to
>členění DPH v Pohodě prošla a nemůžu najít ten kód, že není
>nárok na odpočet. Našla jsem: UNosv- Uskutečněná
>plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet - ale to
>asi není ono, to se týká těch případů, kdy my bychom
>vystavili fakturu např . na ten osvobozený nájem, že?
>Nebo dát kód Un - Nezahrnovat do přiznání? Fakt nevím.
>Zkusím ještě nápovědu u Pohody.
>Děkuji za Vaši ochotu.
Z toho, co jste napsala:
kód UNosv - uskutečněná plnění osvobozená
= Ano, vámi vystavená faktura na osvobozený nájem
kód Un - nezahrnovat do přiznání , by mohlo být ono, protože plnění u kterých není nárok na odpočet DPH se do Přiznání k DPH nezahrnují.
Ale v Pohodě nepracuji, raději si to ověřte ještě v jejich nápovědě nebo na hotline, jistě vám ochotně poradí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 6. 2016 10:16
Dobrý den. Moc prosím o radu.
Jako s.r.o- plátci -pronajímáme byty -neplátcům, nájem fakturujeme bez DPH - osvobozené plnění. Začínají mně chodit faktury na služby a revize vztahující se k těmto bytům. Např. faktura na odvoz suti z jednoho z těchto pronajímaných bytů. Předesílám, že jsem si prošla diskuzi, snažila se pročíst poměrný a krátící koeficient, ale stejně si vůbec nejsem jistá, jak mám postupovat.
Uvedená celá faktura se vztahuje k bytu s osvobozeným nájmem - tedy asi bych žádný krátící koeficient neměla uvažovat (ten by přicházel v úvahu, když bych na jedné faktuře měla jak plnění k těmto osvobozeným nájmům tak plnění ostatní, kde musím přiznat daň? Tedy DPH bych neměla uplatnit, ale já nevím, jak to technicky v Pohodě zaúčtovat, jaké členění DPH a jaké to má dopady na přiznání DPH a KH.
Omlouvám se všem erudovaným a zaběhlým účetním, dělám teď v Pohodě třetí měsíc a těch změn a všeho k pochopení je najednou moc.
Děkuji předem všem , kteří jsou ochotni poradit.
Lidka