Re: Končí rodičovská a jsem těhotná
To z Vás bude mít zaměstnavatel radost, když mu nastoupíte 1.9. a za pár týdnů odejdete na mateřskou....
Nemůžete si to sama "protáhnout", musela byste se na tom se zaměstnavatelem dohodnout. Rodičovská dovolená je maximálně do 3 let dítěte. Pokud potřebujete být doma déle, tak jedině si dohodnout neplacené volno na dobu, kterou potřebujete, na což ale zaměstnavatel nemusí přistoupit. Když Vám dítě vezmou do školky 1.9., tak by to nepl. volno stačilo dohodnout jen do konce srpna, ne? Pokud si dohodnete nepl. volno déle, tak počítejte s tím, že když náhodou budete v těhotenství nemocná, nebudete mít nemocenskou, ani ošetřovačku, kdyby bylo nemocné dítě. Budete až pak pobírat mateřskou, až na ni nastoupíte.
Tak pokud Vám lékařka říká, že Vás do práce nepustí a dá Vám neschopenku, tak ji berte. Nemusí být od teď, stačí až od toho 1.7. Počítejte ale samozřejmě s omezeními - můžete mít třeba jen časově omezené vycházky a vůbec budete muset dodržovat léčebný režim, prostě jako nemocný člověk. A pak mezi 8 a 6 týdnem před porodem bude neschopenka ukončena a lékařka Vám vystaví nástup na PPM a nastoupíte na mateřskou.
Možná by bylo i lepší mít začátek té nemoci dřív, ještě při rodičovské dovolené, protože první 3 pracovní dny jsou bez náhrady. Ty by uplynuly a rovnou by se platila náhrada. Nebo nemocenské dávky - podle toho, od kdy by ta neschopenka byla vystavená.
OT: můj včerejší dotaz
OT: Chápu složitou situaci maminek s hlídáním, těhotenstvím atd., na druhou straně chápu i zaměstnavatele (zejména s pár zam.), kteří nejsou vstřícnější víc, než musí... víc můj včerejší dotaz... Pokud má takový podnikatel 2 zaměstnance na prodejně, řeší záskok za rodičovskou, paní po nástupu hned odevzdá neschopenku (že nebude moct nastoupit zřejmě tušila), on jí zaplatí 14 dní nemoci a bude řešit další tři roky následnou mateřskou... Myslím, že v této situaci jsou ženy chráněné víc než dost, opravdu nechápu, proč je má zaměstnavatel ještě nahánět...
Re: OT: můj včerejší dotaz
Ovšem Janu chápu. Té ženě skončila RD, měla nastoupit, ale nenastoupila ani se neozvala. Nyní má neomluvenou absenci a v zákoníku nic o vyzývání není, takže také mně není jasné, jak mohou některé soudy usoudit, že zaměstnavatel má povinnost k nástupu do práce vyzvat. A když ji vyzvou, tak k čemu? K nástupu? A co když ona nastoupí - pak už zaměstnavatel nemůže zrušit pracovní poměr dle §55, třebaže tomu nástupu předcházela nějaká, i delší, doba neomluvené absence? A když ji zaměstnavatel vyzve - jak dlouho má čekat na její reakci (která nemusí přijít) než jí bude moci poměr zrušit? Nebo ji má vyzvat k tomu, aby se přišla ukončení dohodnout?
Rodičovská dovolená je přece obdobné volno jako např. řádná dovolená. Ta dotyčná (dotyčný) na rodičovské dovolené přece ví, dokdy to volno má. Stejně jako zaměstnanec, který je třeba měsíc na dovolené také ví, že po jejím vyčerpání má zase začít pracovat. Když se z řádné dovolené do práce nevrátí a nemá absenci ničím omluvenou, tak přece také nemáte povinnost ho vyzývat. Buď by se teda museli po skončení volna nejprve vyzývat k návratu do práce všichni anebo nikdo, ne? Proč by měla mít pracovnice po rodičovské (a může to být i muž) nějakou výjimku?
Možná proto, že si mnoho lidí a to i mzdovek pletou pojmy rodičovský příspěvek (který může být do 4 let dítěte) s rodičovskou dovolenou. Nesprávně si myslí, že je to jedno a totéž. Domnívají se, že když mají rodič. příspěvek do 4 let dítěte, tak i RD je do 4 let dítěte.
Ale to přeci není věc zaměstnavatele?? Chápu to prostě přesně jako Kara - můj dotaz nezněl, zda vyzývat nebo nevyzývat, ale jestli je to povinnost zam, a kdy jde PP zrušit... Chápu vaše rady, proč vyzvat, viz naše nepochopitelné soudy... Necháme uplynout pár dní, vyzveme a věříme, že paní skončí dohodou bez odstupného...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 6. 2016 10:35
Dobrý den, prosím o radu, k 30.6.2016 bude můj syn mít 3 roky, v zamněstnání mají ode mne dopis, že přijdu do práce 1.7.2016, ale nyní jsem znovu těhotná, již ve 4 měsici, co mám nyní napsat svému zaměstnavateli. Děkuji za radu Lenka