Re: Absolvent bez práce - jak postupovat
Děkuji. Jedná se mi hlavně o bod b) v kombinaci s bodem c). Otec skutečně alimenty platit nemusí ??????
Nevítem kde, ve kterém zákoně, to najdu?
Možná že otec musí nejprve podat návrh na zrušení povinnosti, to nevím, ale pokud dítě dokončilo přípravu na povolání, pak je snad logické, že vyživovací povinnost rodičů zaniká. Až zase začne studovat, výživné se zase obnoví (to asi zase podá návrh ten student).
měla jsem případy zaměstnanců - mužů,kteří přeplatili na své již vydělávající se dítě jen z důvodu,že to nevěděli, většinou po tom mávli rukou, protože jim vysvětlili, že si oni musí požádat soud o zrušení povinnosti k dítěti...o tom,že student si znovu sám zažádá, to většinou tihle již ví...
Pravdou je, že logika říká přestat platit, ale některé naše nařízení a postupy se logice příčí. Bezpečně vím, že podání návrhu na stanovení výživného (podáno matkou) je otázka několika týdnů, ale otázka návrhu na zrušení je záležitost na několik měsíců i delší. Po dobu, kdy tato žádost leží na soudě, otec platit musí, jelikož nedošlo ke zrušení soudem. Tato částka je bohužel NEVRATNÁ, i kdyby soud rozhodl o zrušení. No a tak je to pořád dokola.
Vlastní zkušenost.
Je to trošku mimo téma, ale pro poučení: máme tělesně a mentálně postiženou dceru a tak jsem podával na soud tzv. návrh na zbavení svéprávnosti (laicky). Tento návrh se může podat až v den 18. narozenin (nikdo mi nevysvětlí logiku proč ne dříve a proč rozsudek není s platností k tomuto datu) a potom to trvalo skoro rok (posudky atd.) Celou tuto dobu byla dcera v právním vakuu - zásilky do vlastních rukou jsme nemohli přebírat, atd. No hrůza.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 9. 2005 10:27
Poraďte mi prosím.
19ti letý syn odmaturoval ze zdravotních důvodů až v září. Rozmyslel se a nenastoupí na původně plánovanou vysokou školu letos, ale chce zkusit jinou VŠ příští rok. Pokud na tuto dobu jednoho roku nesežene práci, zajímá mě:
a) Evidence na ÚP - bude pouze pojištěn, ale na dávky v
nezaměstnanosti nárok nemá???
b) Jak je to s výplatou životního minima od "sociálky"???
Z čeho se vychází? Má nárok na nějaké peníze???
c) Končí jeho otci na tuto dobu povinnost platit alimenty?????????
(jsme rozvedení)
Moc vám předem děkuji za radu, jak nejlépe postupovat.
Jana