Re: Sleva a DPH
Sleva je buď s DPH - tedy jde o zdanitelné plnění, kdy Vám prodávající poskytne slevu ke dni uskutečnění zdanitelného plnění - např.jde o akční slevu, nebo hotovostní platba, atd.,
Sleva dále může být chápána jako "platební podmínka" - kdy se vůbec nejedná o zdanitelné plnění, např. na faktuře máte uvedeno, že při úhradě do 10 dnů je sleva 2% z ceny.
V tomto případě uhradíte dříve a o 2% méně a z této částky, která Vám půjde do výnosů, nebudete odvádět DPH, protože se nejedná o zdanitelné plnění.
Ještě pro pochopení - sleva poskytnuta ke dni uskutečnění zdanitl. plnění je zdanitelným plněním.
Ale sleva, která je smluvní - poskytnuta k určitému dni, nebo za určité období (také se zde jedná např. o slevu, která je poskytnuta měsíčně, čtvrtletně, ročně za určitý objem odebraného zboží) - jako platební podmínka = není zdanitelným plněním a takováto faktura nemůže být ani vystavena jako daň.doklad.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 9. 2005 10:38
Dobrý den,
pořizuji si novovu koupelnu a od koupelnového studia jsem dostala slevu 15%, na nabídce, kterou jsem od firmy dostala je však slevy uvedena zvlášť s nulovou sazbou DPH. Mohl bysme mi někdo poradit jestli v tomto případě musí být sleva opravdu s nulovou sazbou a v jakém případě se se použije §36, odst. 5 (Základ daně se sníží o slevu z ceny...).
Děkuji za odpověď.
Jitka