Re: mylná platba - jak zjistit majitele?
Zkusila jste číslo účtu "vygooglit"?
Pokud nic, tak další možností je vložit na tento bankovní účet u příslušné banky 1,-CZK. Na potvrzení by mohl být uveden vlastník účtu. Ovšem zde to asi bude něco stát, min. poplatky za vklad, které bude banka požadovat od vkladatele hotovosti.
Volala jsem do banky a oni to prověří a ozvou se. No je to 23.000,- Kč, takže jsem z toho vedle... Měla jsem dodavatele zadaného v systému a v roce 2013 se mu na to číslo účtu normálně platilo a teď tvrdí, že má jiné číslo na faktuře a co bylo v roce 2013 si nepamatuje, takže s ním nebyla domluva...
Takhle, jak to píšete, je velká pravděpodobnost, že má více účtů, jen na faktury zrovna uvádí jiný. Myslím, že při zrušení účtu se stejné číslo v budoucnu nikomu snad nedává. Je tedy možné, že jste mu to zaplatila, jen holt na jiný účet, než chtěl.
V případě, že se klient rozhodně klient v bance A zrušit účet, tato banka může totožný číselný řetězec použít a přidělit je jinému klientovi. „Ano, může. Není to nijak regulováno,“ říká Ivan Fencl z odboru platebního styku České národní banky. Ten však server BankovniPoplatky.com upozornil na další zajímavost: „V praxi to ale banky nedělají, přinejmenším po určitou dobu.“
Re: mylná platba - jak zjistit?
Člověk, kterému jste peníze poslali omylem, je ze zákona povinen je vrátit. V opačném případě by se na jeho přístup nahlíženo jako na bezdůvodné obohacení, a příjemce by se tak vystavil riziku soudní žaloby a následně i exekuce. Může se vám stát i to, že příjemce pošle zpátky peníze sám od sebe. V opačném případě je třeba napsat žádost o vrácení platby.
S tou se pak můžete obrátit buď na svoji banku, nebo přímo na banku, u které je veden účet, na který jste platbu chybně nasměrovali. Banka pak zprostředkuje doručení žádosti bance příjemce nebo rovnou příjemci, je-li jejím klientem. Všechny oslovené banky jsou ochotny svým klientům s vyřízením této žádosti pomoci i v případě, že neoprávněný příjemce platby je klientem jiné banky. V žádosti byste měli nesprávného adresáta platby informovat o tom, že přijal prostředky, které mu nenáleží, protože byly na jeho účet odeslány omylem. Samozřejmostí je uvést, že požadujete vrácení peněz zpět na váš účet.
Mně se stal trochu odlišný případ a tady už vůbec nevím, jak to řešit. Vystavovala jsem majiteli firmy fakturu (jeho soukromou) a omylem jsem napsala jiný účet, na který má jít úhrada. Teď po čase jsem vůbec nepřišla na to, kde jsem to číslo sebrala, není ani u žádných obch. partnerů našich firem. V bance je prý oprávněný to řešit jen odesílatel peněz, ten to ale odmítá, že platil na účet uvedený na faktuře (nakonec má pravdu). Naštěstí nejde zase o tak hroznou částku, ale stejně... Teď jste mě trochu postrčili s tou 1,- Kč, možná to zkusím. Nebo poslat na tento účet z našeho firemního u stejné banky, podívám se jestli ČSOB v takových případech uvádí příjemce (Č. Spořitelna ano).
Mně se stalo něco podobného v 90.letech, nebyl internet a jen papírové příkazy, jednatel uhradil několik fa, kde popletl č.účtu odběratele , ale tak, že to bylo jiné existující číslo...ovšem čí ? bylo to víc než 500 000 Kč. ČSOB vše vyřešila k naší spokojenosti, ale nějakou dobu trvalo než bylo vráceno. Majitele vám samozřejmě neprozradí, vrácení je na něm. Jinak asi jen soud.
č. 21/1992 Sb. Zákon o bankách
§ 38
(6) Banka je povinna i bez souhlasu klienta sdělit osobě oprávněné za účelem výkonu rozhodnutí bankovní spojení svého klienta, tedy číslo účtu a identifikační kód banky nebo pobočky zahraniční banky a identifikační údaje o svém klientovi, který je majitelem účtu.
Stejná povinnost banky platí i ve vztahu k osobě, která prokáže, že v důsledku vlastní chybné dispozice bance nebo pobočce zahraniční banky utrpěla škodu a že se bez tohoto údaje nemůže domoci svého práva na vydání bezdůvodného obohacení ve smyslu občanského zákoníku. Za podání informace náleží bance úhrada věcných nákladů.
Nejspíš si pracovnice banky v našem případě (nebo vedení ČSOB při školeních) vykládá pojem "vlastní chybná dispozice" pouze ve smyslu podání příkazu k úhradě a jinou chybu neakceptují. Ale zkusím ten příkaz na 1,- Kč podaný z ČSOB na ten chybný účet, prošla jsem výpisy a mělo by to fungovat. Musím jen počkat na majitele, který má přístup do banky. Kvůli necelým 3 tis. se zatím s nikým z banky dohadovat nebudu.
Samozřejmě ale nastává otázka, že...
vzhledem k tomu, že se jedná o mBank, tak ze zkušenosti vím, že je tam spousta "mrtvých" účtů, protože po nastolení politiky zdražování spousta klientů odešlo k jiným bankám a současně vzhledem ke složitému procesu zrušení účtu u mBank si prostě účet nechali a nepoužívají ho (takový je nestojí nic). Pak třeba ani příjemce nemusí vědět, že mu nějaké peníze přišly...
Každopádně prostě požádat o součinnost banku...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 7. 2016 11:26
Prosím Vás, zadala jsem u faktury chybné číslo účtu a platba odešla a zpátky se nevrátila, takže číslo účtu existuje. Jak se dá prosím zjistit? Děkuji.