Re: Dohoda o provedení práce se studente
xxxxxxxxxxx
Nemohla by to být třeba jenom jednorázová, nahodilá výpomoc - bez smlouvy. Myslím, že by to spadalo pod § 10 (např. jako výpomoc mezi občany - zalévání kytek apod.). Tam se spíš musí hlídat příjem na straně dcery (kvůli případnému daň. přiznání..), u matky by to byl náklad. Možná mne někdo doplní (anebo napadne), ale určitě je to možné, ....
Mě syn 1-2x za rok provede veškerou kontrolu počítače-to není moje silná stránka. Také by to mohla být výpomoc podle § 10? Poradí někdo?
xxxxxxxxxxx
Pro syny u PC mám slabost.... ale vážně, když to "proženete" účtem (výdaji) jednou za rok, tak by neměl FÚ nic namítat. Pokud se nemýlím, tak příjem podle §10, odst. 1a, což jsou příjmy z PŘÍLEŽITOSTNÝCH činností,jsou od daně z příjmu osvobozeny a to do částky 20.000,- ve zdaň. období. Nesmíte ale nikde uvádět, že Vám průběžně počítač udržuje atd., pak by to spíš vypadalo na dohodu o prac. činnosti a to se mi zdá v tomhle případě značně a zbytečně složité. Teď mne ale napadla jiná věc a to souvislost s přídavky na děti, pokud synovi náleží. Aby Vám to zase "nevylítlo" na úplně jiné straně... no, třeba se ještě někdo ozve.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 9. 2005 10:25
Dobrý den,
dcera (student 17 let) se mnou pracovala na projektu a ráda bych jí část peněz za projekt dala a zároveň si je uplatnila jako daňový výdaj. Mohu prokázat, že na projektu skutečně pracovala. Mohu s ní uzavřít dohodu o provedení práce? Musím se někde přihlásit, protože se ze mě stane "zaměstnavatel"?
Děkuji