Dohoda o provedení práce se studentem

• (neregistrovaný)

20. 9. 2005 10:25

Dobrý den,

dcera (student 17 let) se mnou pracovala na projektu a ráda bych jí část peněz za projekt dala a zároveň si je uplatnila jako daňový výdaj. Mohu prokázat, že na projektu skutečně pracovala. Mohu s ní uzavřít dohodu o provedení práce? Musím se někde přihlásit, protože se ze mě stane "zaměstnavatel"?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 9. 2005 10:34

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Dohoda o provedení práce se studente
      doporučila bych dohodu napsat na jiné práce než je zprac.projektu např. kopírování, jinak se musíte přihlásit jako plátce daně - pokud podepíše dcera daňové prohlášení jako plátce daně ze závislé činnosti na fú

• 20. 9. 2005 11:04

Lina (neregistrovaný)

xxxxxxxxxxx
      Nemohla by to být třeba jenom jednorázová, nahodilá výpomoc - bez smlouvy. Myslím, že by to spadalo pod § 10 (např. jako výpomoc mezi občany - zalévání kytek apod.). Tam se spíš musí hlídat příjem na straně dcery (kvůli případnému daň. přiznání..), u matky by to byl náklad. Možná mne někdo doplní (anebo napadne), ale určitě je to možné, ....

• 20. 9. 2005 12:25

Jana (neregistrovaný)

Mě syn 1-2x za rok provede veškerou kontrolu počítače-to není moje silná stránka. Také by to mohla být výpomoc podle § 10? Poradí někdo?

• 20. 9. 2005 16:28

Lina (neregistrovaný)

xxxxxxxxxxx
      Pro syny u PC mám slabost.... ale vážně, když to "proženete" účtem (výdaji) jednou za rok, tak by neměl FÚ nic namítat. Pokud se nemýlím, tak příjem podle §10, odst. 1a, což jsou příjmy z PŘÍLEŽITOSTNÝCH činností,jsou od daně z příjmu osvobozeny a to do částky 20.000,- ve zdaň. období. Nesmíte ale nikde uvádět, že Vám průběžně počítač udržuje atd., pak by to spíš vypadalo na dohodu o prac. činnosti a to se mi zdá v tomhle případě značně a zbytečně složité. Teď mne ale napadla jiná věc a to souvislost s přídavky na děti, pokud synovi náleží. Aby Vám to zase "nevylítlo" na úplně jiné straně... no, třeba se ještě někdo ozve.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).