Re: Novela DPH
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Já tedy čtu par.72/1 a zde se praví:
Nárok na odpočet daně má plátce, pokud přijatá zdanitelná plnění použije pro uskutečnění své ekonomické činnosti. Nárok na uplatnění odpočtu daně vzniká dnem uskutečnění přijatého zdanitelného plnění nebo dnem přijetí platby, pokud platba je přijata plátcem, který uskutečňuje zdanitelné plnění, přede dnem uskutečnění zdanitelného plnění.
Vím, že v tomhle paragrafu má být nějaký problém, ale to, co píšete, tu nevidím. Tak mě prosím pošťouchněte:-)
A prosím, kde se píše o těch počítačích?
Děkuji
>>>>Dobrý den, s hrůzou jsem si přečetla ustanovení §
>>>>72/1
>>>>o upřesnění uplatnění nároku na odpočet DPH, kde se
>>>>praví, že nárok na odpočet DPH vzniká dnem, kdy
>>>>vzniká
>>>>povinnost odvést daň na výstupu. Jsem z toho celá
>>>>vedle, je to tedy tak, že pokud nakoupíte zásoby na
>>>>sklad,
>>>>tak si nemůžete uplatnit DPH dříve než zboží prodáte?
>>>>To je fakt už nemožné, co s námi politici dělají.
>>>>Můžeme rovnou začít zavírat, stejně jsou tu všichni
>>>>OSVČ
>>>>braní jako spodina. Každý zaměstnanec, ale i
>>>>nezaměstnaný má větší práva a sociální jistoty než
>>>>my.
>>>>Dáša
>>>
>>>
>>>Me spise zaujalo toto :
>>>
>>>2) Odpočet DPH nebude možné uplatnit u věcí pro
>>>spotřebu, která je nutná pro zabezpečení ekonomické
>>>činnosti
>>>(např. počítače, nábytek, …).
>>>
>>>to uz "soudruzi" prehani :-(((((
>>***
>>nepřehání, ale spíš jim nějak unikají souvislosti, já
>>jen pevně věřím, že co nejrychleji vydají zase další
>>Stanovisko, kde to budou muset přiznat:-)))
>xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
>Já tedy čtu par.72/1 a zde se praví:
>Nárok na odpočet daně má plátce, pokud přijatá
>zdanitelná plnění použije pro uskutečnění své ekonomické
>činnosti. Nárok na uplatnění odpočtu daně vzniká dnem
>uskutečnění přijatého zdanitelného plnění nebo dnem
>přijetí platby, pokud platba je přijata plátcem, který
>uskutečňuje zdanitelné plnění, přede dnem uskutečnění
>zdanitelného plnění.
>Vím, že v tomhle paragrafu má být nějaký problém, ale
>to, co píšete, tu nevidím. Tak mě prosím
>pošťouchněte:-)
>A prosím, kde se píše o těch počítačích?
>Děkuji
Jsem stejného názoru jako paní Eva,
nevím, kde jste přišli k názoru, že si nemůžete nárokovat DPH na vstupu, pokud jste ještě neprovedl ekonomickou činnost, vždyť §72 odst 1. jasně říká: Nárok na odpočet daně má plátce, pokud přijatá zdanitelná plnění použije pro uskutečnění své ekonomické činnosti.Nárok na uplatnění odpočtu daně vzniká dne uskutečnění PŘIJATÉHO ZDANITELNÉHO PLNĚNÍ NEBO DNEM PŘIJETÍ PLATBY.
Pokud máte jiný zdroj informací ohledně této záležitosti buďte věcnější.
Děkuji. Lída
Dobrý den.
Přiznávám, že tuhle novelu jsem přehlédla jako obzor. Vyšla už nebo je to teprve ve schvalování? Mohla byste mi prosím prozradit číslo sněmovního tisku nebo částky? Zkoušela jsem hledat ve sněmovních tiscích a na Sagitu, ale tohle jsem neobjevila.
Děkuji a přeju stálé zdraví.
http://www.du.cz/dph/onn/?odkud=ONNDPH&ns=1&cid=128471
zde se bavíme o §72/1, kde je poslední věta nahrazena:" Nárok na uplatnění odpočtu daně vzniká dnem, ke kterému vznikla povinnost přiznat daň na výstupu".(??? a to je ten problém). Četla jsem, že pokud vyjde ještě do konce září ve Sbírce, má platit od 1.10., ale to není jisté...
ještě si přečtěte:
http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/hs.xsl/tiskove_zpravy_19767.html
XXXXXXXXXXXXXXXX
Tohle tam ale napsané není! Znění par. 72 odst1 jsem psala výše.
Vpar 72odst2a je napsáno:Plátce má nárok na uplatnění odpočtu daně u PZP, která použije pro účely uskutečňování zdanitelných plnění, u kterých vzniká povinnost přiznat daň na výstupu.Jestli to není zmotané s tímto:-)
V §72 odst. 1 se věta poslední nahrazuje větou "Nárok na uplatnění odpočtu daně vzniká dnem, ke kterému vznikla povinnost přiznat daň na výstupu."
Skutečně nevidím problém:-) Jde jen o upřesnění jinak stejné myšlenky předchozího znění. Povinnost přiznat daň na výstupu se samozřejmě týká toho dodavatele.
Já to ale chápu jako Vy, ale myslím zároveň, že v zákoně by myšlenka měla být přesně specifikována, aby se plátce nemusel "domýšlet", týká se tako povinnost dodavatele, nebo odběratele:-)) - dost důležitý moment právě pro plátce!
Zákony mají jasné a pochopitelné pro všechny. Ne jen pro ty, kteří je vymýšlejí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 9. 2005 14:25
Dobrý den, s hrůzou jsem si přečetla ustanovení § 72/1 o upřesnění uplatnění nároku na odpočet DPH, kde se praví, že nárok na odpočet DPH vzniká dnem, kdy vzniká povinnost odvést daň na výstupu. Jsem z toho celá vedle, je to tedy tak, že pokud nakoupíte zásoby na sklad, tak si nemůžete uplatnit DPH dříve než zboží prodáte? To je fakt už nemožné, co s námi politici dělají. Můžeme rovnou začít zavírat, stejně jsou tu všichni OSVČ braní jako spodina. Každý zaměstnanec, ale i nezaměstnaný má větší práva a sociální jistoty než my. Dáša