Nákup benzínu při služební cestě

• (neregistrovaný)

20. 9. 2005 14:53

Vyžadujete nákup benzínu shodný s datumem služební cesty?
    Já toleruji max. nákup den předem,ale začínají se rozmnožovat
    případy, že mi dokládají nákup třeba 3 dny po ukončení cesty,
    s odůvodněním, že mi dokládají aktuelní cenu benzínu,s odůvodněním třeba, že neměl potřebu si koupit benzín, protože měl skoro plnou nádrž. Hlavně teď je to boj, protože ceny ministerstva, které se používají v nedoložení nákupu jsou dost
    bídné vzhledem ke stávajícím cenám na benzínkách.
    Dík za rady a zkušenosti.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 9. 2005 17:27

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Nákup benzínu při služební cestě
      Dle dokladu vystaveného (nákup PHM) po skončení služební cesty nelze vycházet při stanovení ceny za PHM. Dokladem může doložit, za jakou cenu spotřeboval PHM na sl. cestě. Ne, za kolik si poté nakoupil.
      Jak uvádíte, lze tolerovat doklad o nákupu PHM den před nástupem na sl. cestu. Pokud doklad o nákupu PHM není ze dne předcházejícího zahájení služební cesty nebo ze dne konání sl. cesty, pak , dle mého, lze použít ceny PHM vyhlášené MPSV ze začátku roku. Vycházím z toho, že i kdyby doložil doklad o nákupu PHM před sl. cestou a to např. dle průměrné spotřeby dle TP pouze na ujetí 100,00 km a ujel by na služební cestě 400,00 km, pak zaměstnancem doloženou cenu lze použít pro proplacení pouze pro 100,00 km. Zbývajících 300,00 km musí být přepočteno průměrnou cenou dle MPSV a ne cenou zaměstnancem doloženou.

• 21. 9. 2005 11:29

Anonymní (neregistrovaný)

Výpočet náhrady za spotřebované PHM upravuje § 7 odst. 4 až 6 Zákona o cestovních náhradách. Odstavec 5 zmíněného paragrafu uvádí, že se vychází z ceny prokázané zaměstnancem. Pokud nedoloží, tak se pro výpočet použijí průměrné ceny stanovené vyhláškou MPSV. Doklad o nákupu musí být datumově shodný s konáním pracovní cesty a množství nakoupené PHM nemusí odpovídat množství ujetých km - lze tak nakoupit i pouhý 1 litr PHM.

• 21. 9. 2005 16:42

anonymous. (neregistrovaný)

Můžete nějak doložit (další vyhláškou ap.) Váš názor, že doklad o nákupu musí být datumově shodný s konáním pracovní cesty? V zákoně nic takového nevidím, takže mě udivují věty (tazatele) "já toleruji" ap.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).