K dotazu ze dne 16.9.2005-pro pí Jiřku

• (neregistrovaný)

20. 9. 2005 16:20

Vracím se ještě k dotazu ze dne 16.9.2005-ostatní překážky na straně zaměstnavatele. Jedná se o náhradu mzdy při přechodném nepřidělování práce zaměstnancům zaměstnavatelem. Dnes jsem obdržela od vydavatele PORADCE, s.r.o., Český Těšín Zákoník práce s komentářem platný k 1.9.2005.
    Komentář k § 130
    .......
    Ustanovení § 130
    odst. 2 zákoníku práce stanoví, že v případě, kdy zaměstnavatel v písemné dohodě s příslušným odborovým orgánem vymezil vážné provozní důvody, pro které nemůže zaměstnanci přidělovat práci, přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši 60% až 80% průměrného výdělku (na rozdíl od dosavadní výše pouze 60% průměrného výdělku). Hlavním účelem takové úpravy je skutečnost, že zaměstnavatel a příslušný odborový orgán by měli dát přednost dohodě o vymezení vážných provozních důvodů před případným propuštěním zaměstnanců z organizačních důvodů. Jestliže u zaměstnavatele příslušný odborový orgán nepůsobí, případně dohoda mezi zaměstnavatelem a příslušným odborovým orgánem nebyla uzavřena, přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku podle § 130 odst. 1 zákoníku práce.
    Nově bylo přidáno.
    *Nepůsobí-li u zaměstnavatele žádný odborový orgán, lze obdobného účelu a účinku dosáhnout jen sjednáním kratší pracovní doby podle § 86 zákoníku práce nebo poskytnutím pracovního volna bez náhrady mzdy, a to ná základě dohody s každým jednotlivým zaměstnancem zvlášť.*
    Dále pokračuje.
    Jestliže zaměstnavatel nemůže přidělovat zaměstnanci práci pro jiné překážky v práci na straně zaměstnavatele než pro postoj nebo přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy, je povinen poskytnout zaměstnanci náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku (§ 130 odst. 1 zákoníku práce).
    Mám tomu rozumět tak, že další možnost při překážce v práci
    je, že si zaměstnanci po dohodě se zaměstnavatelem vemou neplacené volno (nejsou odbory)?
    Nebo platí pouze, že musí zaměstnavatel poskytnout zaměstnancům náhradu mzdy (po vyčerpání nařízené dovolené) ve výši průměrného výdělku?
    Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 9. 2005 19:04

Jiřka (neregistrovaný)

Re: K dotazu ze dne 16.9.2005-pro pí Jiř
      Ale já na tom nevidím nic nového a zvláštního. Podle mně Vám vlastně tento odstavec říká: pokud nemáte odbory a překážky nejsou z povětrnostních důvodů atd., musíte jim hradit prostoje průměrem. To ale přece nevylučuje, že se s nimi můžete domluvit jinak. Např. že si ihned vezmou dovolenou (tu ale můžete 2 týdny předem přikázat), že budou na neplaceném volnu nebo že sice práce je, ale je jí málo, tak se s nimi domluvíte, že budou pracovat na zkrácený úvazek (s tím pochopitelně souvisí změna pracovní smlouvy v bodě úvazku). Vzájemnou domluvu se zaměstnanci Vám přece nikdo zakázat nemůže. Ovšem když se nedomluvíte (nepřesvědčíte je), pak přikázat jim to nemůžete a musíte hradit průměrem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).