Školení na Slovensku, paní Aňo

• (neregistrovaný)

21. 9. 2005 7:40

Dobrý den, pořád se plácám v tom jak vyřešit, když jsme si od české agentury koupili manažeský trénink na Slovensku. Dodavatel trvá na faktuře včetně české DPH. Z předchozích příspěvků vím, že je to špatně, ale on fakturu nechce upravit, co mám dělat?
    Mělo by to být tak, že on nám to vyfakturuje včetně slovenské DPH, kterou on odvede na Slvensku, my si uplatnit odpočet nemůžeme, ale také to nikam neuvádíme v DAP?
    Prosím pomožte mi se vymotat.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 9. 2005 10:03

Aňa (neregistrovaný)

Re: školení na Slovensku, paní Aňo
      Mělo by to být tak, že je plnění na Slovensku, t.j. dodavatel musí přiznat DPH na výstupu na Slovensku (zaregistrovat se tam podle slovenských pravidel), Vám pošle fakturu BEZ SLOVENSKÉHO DPH (fakturovat Vám má bez daně s tím, že na fakturu uvede, že se jedná o plnění mimo tuzemsko, Vy do daň. přiznání nedáte - nemáte kam).
      Pokud fakturu neopraví, české DPH bych si nenárokovala (píše tam doslova, že školení proběhlo na Slovensku?), celou částku bych dala do nákladů. Za správnost vystaveného DD nese dodavatel, takže podle toho Vám částku DPH, kterou si uplatníte v nákladech - neměl FU při budoucí kontrole vyhodit.
      To je můj názor.

• 21. 9. 2005 10:15

Jirina.J (neregistrovaný)

takže teď je mi to tedy jasné. Jen pro informaci: když mu tedy nebudeme platit DPH, na Slovensku má z titulu této faktury mít daň na vstupu a zároveň na výstupu (jako je to u nás když pořizujeme např. zboží z EU)?

• 21. 9. 2005 11:03

Aňa (neregistrovaný)

Tak to přesně nevím, za jakých podmínek má tam nárok na odpočet.
      Když tak přemýšlím, tak u nás samovyměření se uskutečňuje jen u přijatých faktur a ne u vystavených, takže, pokud se tam bude muset zaregistrovat i u této jednorázové služby, možná jen odvede na výstupu a na vstupu bude nárokovat, až tam bude vykonávat ekon. činnost. Nevím, nezjišťovala jsem to.

• 21. 9. 2005 12:08

Jirina.J (neregistrovaný)

děkuji za rady

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).