Re: Srážky ze mzdy
Srážet povinna jste - viz § 551 Občanského zákoníku:
(1) Uspokojení pohledávky lze zajistit písemnou dohodou mezi věřitelem a dlužníkem o srážkách ze mzdy; srážky ze mzdy nesmějí činit více, než by činily srážky při výkonu rozhodnutí.
(2) Proti plátci mzdy nabývá věřitel práva na výplatu srážek okamžikem, kdy byla plátci dohoda předložena.
(3) Ustanovení odstavců 1 a 2 platí i pro jiné příjmy, s nimiž se při výkonu rozhodnutí nakládá jako se mzdou.
Takže se podívejte, jestli vám banka poslala dohodu mezi ní a vaším zaměstnancem, že v případě nesplácení může dojít ke srážkám ze mzdy. Buď to bývá jako samostatná příloha smlouvy, nebo je to přímo součástí smlouvy. Pokud vám banka dohodu nezaslala, tak si ji určitě vyžádejte. Mám za to, že mzdu jste povinna zaměstnanci srazit už ve chvíli, kdy se na vás banka obrátila - určitě bych ale sražené peníze neposlala dřív, než tu dohodu budu mít v ruce.
Pokud vím, tak na uhrazení bankovních poplatků příp. i práce účetní máte nárok, ale mělo by to být ošetřeno ve vnitřních předpisech firmy.
****Děkuji za vyčerpávající odpověď.Ale prosím ještě o jednu radu.Dohodu nemám,tak si ji vyžádám.Ale mám informovat ještě zaměstnance, že budu provádět srážku ze mzdy?Dohoda je ale mezi ním a bankou, kde je např. dohodnuto, že bude platit složenkou.Na té dohodě by mělo být uvedeno, že nadále budou splátky prováděny srážkou ze mzdy a je nutný podpis (souhlas) zaměstnance?Děkuji
Ne, od zaměstnace nic nepotřebujete. Když dostanu od banky příkaz srážet, tak srážím až do výšky dluhu.
Banky nebo úvěrové společnosti to mívají ve smlouvách nebo dohodách ošetřeno tak, že se jim dlužník upisuje, že v případě nesplácení souhlasí se srážkama ze mzdy podle § 551 Obč.Zák.. Pokud má váš zaměstnanec tohle podepsané, tak už bych nic neřešila, žádný dodatečný souhlas už nutný není, už ho jednou poskytnul. NEvím, jestli je nutnost informovat zaměstnance - já jim to oznamuju, aby věděli, na čem jsou a pak při výplatě nebyli nemile překvapení.
Zaujalo mne to... Já to zatím vždy vyřešila tak, že jsem zaměstnance upozornila - a zatím vždy zaplatili své dluhy sami
(nesplácení půjček).
Naše firma NEUMOŽŇUJE jiné srážky, než převod mzdy na účet. Nemám to právně ověřeno, ale pokud je toto ve vnitřní směrnici firmy, nikdo přece nemůže firmu donutit, aby dělala něco, na čem se dohodl někdo jiný.. Jaký je váš názor?
Já to pro jistotu zjistím a pak to sem napíšu. Jinak - když převádíte zaměstnanci víc, než jednu srážku a dáváte bankovní poplatky do daňových nákladů, pokud v tom FU zašťourá, budete mít problém. A taky s tím, že poplatky "navíc" by měly být zaměstnancem buď uhrazeny, případně dodaněny...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
21. 9. 2005 10:02
Obracím se na někoho zkušenější o radu.Náš zaměstnanec si
v roce 2001 vzal úvěr ve výši 20000 Kč a nyní se na nás obrátila banka (vyzývý nás), že nesplácí a že mu máme provádět srážku ze mzdy v určité výši.Já nemám se zaměstnacem sepsanou žádnou dohodu o srážkách ze mzdy, tak nevím.Myslím si ale, že to není naše povinnost, a když by ano, tak by měl zaměstnanec zaplatit poplatek za bankovní převod. Jak z toho?Mám si dopisovat z bankou a nebo si zavolat zaměstnance, ať si to dá vše do pořádku.Děkuji