Studium při zaměstnání

• (neregistrovaný)

22. 9. 2005 14:13

Dobrý den, ráda bych věděla, jak je to se studiem při zaměstnání. Zaměstnanci navštěvují dálkově 1x za 14 dní VŠ a na den školy si čerpají dovolenou. Mají zaměstnanci nějaké výhody nebo pracovní úlevy když studují při zaměstnání? Dívala jsem se na vyhlášku o prac.úlevách a hosp.zab.studujících při zam. §4 ale ráda bych aby mi to někdo potvrdil či vyvrátil. Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 9. 2005 14:50

Anonymní (neregistrovaný)

Re: studium při zaměstnání
      Citace z dotaz na www.pamservis.cz ohledně vašeho dotazu:

Úvodem musím sdělit, že vyhláška o poskytování studijních úlev je velmi zastaralá a nevyhovuje dnešní terminologii. Kombinované studium lze považovat za studium dálkové (jedná se o studium při zaměstnání kombinované s denním studiem).Vysokoškolský zákon tento institut neupravuje a je na vnitřních předpisech dané vysoké školy, co se pod tím rozumí. V případě nejasností by bylo vhodné vyžádat si stanovisko vysoké školy. Externím studiem se většinou rozumí studium podle individuálního plánu.

Klasifikovaný zápočet je možné chápat jako zkoušku, ale nař. vl. č. 108/1994 Sb., v platném znění, hovoří jednoznačně o zkoušce.V ust. § 18 je zmocnění k poskytnutí dalších úlev.

Všechno výše uvedené je vhodné si upravit smlouvou dle ust. § 143 zákoníku práce. Zaměstnavatel není povinen úlevy poskytovat (§ 142b odst. 1 zákoníku práce), pokud další vzdělávání není v jeho zájmu, resp. na danou pozici nepožaduje vyšší vzdělání, než zaměstnanec má.

• 22. 9. 2005 15:26

Hana (neregistrovaný)

Jediný nárok - 950,- Kč odpočitatelná položka ze základu daně (jen u studia VŠ)

• 22. 9. 2005 20:17

Lina (neregistrovaný)

xxxxxxxxxxxx
      Ten odpočet jenom u denního studia do 26 let (studenta), protože za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se sice považuje studium na SŠ a VŠ, avšak s výjimkou, dálkového, distančního, večerního ... studia....

• 22. 9. 2005 22:41

Jiřka (neregistrovaný)

Není pravda. U VŠ studia forma nerozhoduje, tam rozhoduje pouze to, zda je škola uznaná státem a zda to není studium v programu celoživotního vzdělávání. Jinak může jít o studium denní, dálkové, jak je libo. Pouze u SŠ musí jít o studium denní.

• 23. 9. 2005 9:32

HanaP (neregistrovaný)

>>>>Dobrý den, ráda bych věděla, jak je to se studiem při
      >>>>zaměstnání. Zaměstnanci navštěvují dálkově 1x za 14
      >>>>dní VŠ a na den školy si čerpají dovolenou. Mají
      >>>>zaměstnanci nějaké výhody nebo pracovní úlevy když
      >>>>studují
      >>>>při zaměstnání? Dívala jsem se na vyhlášku o
      >>>>prac.úlevách a hosp.zab.studujících při zam. §4 ale
      >>>>ráda bych aby
      >>>>mi to někdo potvrdil či vyvrátil. Děkuji za odpověď.
      >>>
      >>>Jediný nárok - 950,- Kč odpočitatelná položka ze
      >>>základu daně (jen u studia VŠ)
      >>xxxxxxxxxxxx
      >>Ten odpočet jenom u denního studia do 26 let
      >>(studenta), protože za soustavnou přípravu dítěte na
      >>budoucí
      >>povolání se sice považuje studium na SŠ a VŠ, avšak s
      >>výjimkou, dálkového, distančního, večerního ...
      >>studia....

>Není pravda. U VŠ studia forma nerozhoduje, tam
      >rozhoduje pouze to, zda je škola uznaná státem a zda to není
      >studium v programu celoživotního vzdělávání. Jinak
      >může jít o studium denní, dálkové, jak je libo. Pouze u
      >SŠ musí jít o studium denní.

Jiřko, díky za podporu :-)

• 23. 9. 2005 15:56

Lina (neregistrovaný)

xxxxxxxxxxx
      Omlouvám se, číst sice umím, ale blbě jsem to pochopila - i když jsem váhala, ale vědoma si toho, že naše zákony postrádají logiku, říkala jsem si, že "je to sice jasně napsáno, ale ve skutečnosti se to myslelo jinak" - to v uvozovkách je citace kdysi mého nadřízeného, což byl kádrovák - pokud jsem se vytasila s kolektivní smlouvou, tak mne tímto pravidelně usadil..... Ještě jednou se moc omlouvám za zbrklost... Jiřko, díky, že to sledujete - udělala jsem "botu".

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).