Re: Dovolená a rodičovský příspěvek
O rodičovský příspěvek si můžete požádat hned po skončení pobírání peněžité pomoci v mateřství. Nárok na rodičák je i za měsíc, ve kterém jste ještě pobírala peněžitou pomoc v mateřství, pokud jste ji nepobírala od prvního do posledního dne v měsíci.
xxxxxxxxxxx
Nemyslela jste, Jájo, čerpání "normální" dovolené na zotavenou, na kterou Vám vznikl nárok? Myslím, že se nezměnilo nic v tom, že po ukončení PPM si u zaměstnavatele zažádáte o čerpání dovolené a po jejím ukončení nastoupíte na rodičovský příspěvek.
Ne ne, to už nějakou dobu opravdu neplatí :o) Dnes je možné čerpat současně dovolenou na zotavenou i rodičovský příspěvek.
Lino, Vy si pletete rodičovskou dovolenou a rodičovský příspěvek. Rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele a na ni opravdu nastoupí, až jí skončí řádná dovolená (požádá zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou a určí dobu, po kterou na ní chce být, nejdéle do 3 let dítěte). Rodičovský příspěvek je státní dávka a o tu si požádá a začne ji pobírat ihned po skončení mateřské dovolené. Přičemž na ni má nárok i v měsíci, ve kterém pobírala mateřské dávky, tak jak napsala Jája.
xxxxxxxxxxxxx
Ne, ne, Jiřko, pojmy dovolená na zotavenou a rodičovská dovolená si nepletu, proto jsem se taky na to Jáji, která zadala otázku, zeptala. Tzn. z PPM na dovolenou na zotavenou a z ní na rodičovskou s rodičákem, tak jak jste uvedla i Vy.Ty pojmy si spletla Lesi, .... to víte, mrzí mne, že jsem o něco níže slápla vedle, tak si to leštím ....
Lino, leštíte špatně ;o) S Jájou to bude tak:
1) U zaměstnavatele bude čerpat mateřskou dovolenou, poté nastoupí na dovolenou na zotavenou a poté na rodičovskou dovolenou.
2) U odboru státní sociální podpory - dokud čerpá peněžitou pomoc v mateřství nemá nárok na rodičovský příspěvek. Jakmile ji pobírat přestane, vznikne nárok na pobírání rodičáku (při splnění podmínky nedávat dítě do jeslí na déle jak 5 dní v měsíci). Nárok na rodičák není tehdy, pokud by Jája pobírala mateřskou po celý kalendářní měsíc, jakmile byť jen jeden den mateřskou nepobírá, tak už za ten měsíc je nárok na rodičák (nepokrácený).
Tedy rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek spolu nemají vůbec nic společného. TO první je omluvená absence u zaměstnavatele, to druhé dávka státní sociální podpory. Čerpání rodičovského příspěvku není vázané na čerpání rodičovské dovolené, rodič při něm klidně může čerpat dovolenou na zotavenou nebo i pracovat, jak je mu libo. A naopak - rodič může čerpat rodičovskou dovolenou, i když mu třeba nevznikne nárok na rodičovský příspěvek (třeba proto, že ho pobírá druhý z rodičů, nebo proto, že dává dítě do předškolních příliš často).
Tedy opravdu správná odpověď je ta, že Jája si může o rodičovský příspěvek požádat ihned po skončení pobírání peněžité pomoci v mateřství, i když v té době bude u zaměstnavatele čerpat dovolenou na zotavenou.
Je to tak, Lino. Já jsem nenapsala " z řádné dovolené na rodičovskou dovolenou s rodičákem ". Já jsem napsala jen "z řádné dovolené na rodičovskou dovolenou". Ten rodičák ale bude pobírat už od skončení mateřské dovolené, bez ohledu na to, co bude po mateřské dělat. Pouze nesmí dávat dítě do předškolního....atd.( Ostatně - ona ani ten rodičovský příspěvek pobírat nemusí, klidně ho může pobírat manžel.) Takže stejně, jako píše Lesi.
xxxxxxxxxxx
Jiřko a Lesi, moc děkuji za trpělivost se mnou. Už jsem na tom jak mé bývalé kolegyně ze mzdové (přes 5 let už v této oblasti nepracuji, ale ráda bych zůstala v "obraze"), ty mi vždycky tvrdily, "no jó, ale tehdy to bylo takhle", pokud byl nějaký problém.Ještě jednou dík za trpělivost,... když si něco vezmu do palice, tak asi nevidím, co čtu...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 9. 2005 18:08
Po ukončení mateřské dovolené (pobírání peněžité pomoci v mateřství) si chci zažádat o čerpání dovolené. Od kdy budu pobírat rodičovský příspěvek? Děkuji za odpověď.