Re: Srážky ze mzdy
Opravdu už bylo dost podrobně popsáno.
1. výše srážky
čistý příjem minus existenční minimum (62% životního minima na zaměstnance + 25% ŽM na vyživovanou osob
7050 - 2666 - 2150 = 2234
zbytek se zaokrouhlí na nejbližší číslo dělitelné třemi (pokud ten zbytek je menší než 6450 = 150% ŹM)
2232 : 3 = 744
1. třetina pro nepřednostní pohledávku, 1.a 2. třetina pro přednostní poohledávku
pokud nepřednostní přišla dříve, srazíte na ni maximálně 744
pokud přednostní přišla déle, srazíte na ni maximálně 744
pokud přednostní přišla dříve, srazíte 1488 a nepřednostní má smůlu
Re: Srážky ze mzdy
Zatím srážky ze mzdy budete deponovat a až Vám přijde rozhodnutí o nabytí právní moci tak je odešlete. Vemte si třeba mzdovou účetní 2005, kde to je krásně popsáno. Musíte si spočítat základní nezabavitelnou částku, která jí musí vždy zůstat tj. myslím 2.666,- a na každou další osobu 1.075,-. To se odečte od čisté mzdy, zaokrouhlíte směrem dolů na částku dělitelnou 3 v celých korunách. Po vydělení třemi 1. třetina připadne k vydobytí pohledávek oprávněných osob, 2. třetina k vydobytí přednostních pohledávek a 3.třetina se vyplatí povinnému.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 9. 2005 14:02
Prosím vás o radu, dívala jsem se na předešlé příspěvky, ale vůbec tomu nerozumím. Mám jen jednu zaměstnankyni a teď mi přišlo od soudu, že ji musím srážet ze mzdy nezaplacené pojištění na sociální jako přednostní srážku a ještě nějaké nepřednostní. Je samoživitelka a má jedno dítě do 6 let. Její čistá mzda je 7050Kč. Můžete mi poradit jak postupovat při výpočtu a z jakých částek? ještě se chci zeptat pokud ji vyjde nějaká částka, kterou budu moci srážek a už zbydou jen nepřednostní srážky tak pak se vše co může být sraženo zaplatí na nepřednostní srážku nebo se jí to nesrazí. Děkuji moc a omlouvám se za pro vás asi hloupé otázky. Děkuji