Re: leasing-ukončení podnikání
Ne, jelikož v době ukončení leasingu již nebude podnikat, takže nelze splnit tuto podmínku. Po dobu nájmu si mohl uplatnit poměrnou část nájmu jako daňový výdaj. Žádnou podmínku při ukončení nebo přerušení podnikání ZDP nestanoví.
*** Ale no tak :-))) Tazatel předčasně ukončil leasing a ptal se, jestli uhrazené nájemné může zůstat v nákladech. A podmínky předčasně ukončené smlouvy dávají odstavce 4 a 5. To jsem mu měla ještě poradit, co a jak při ukončení podnikání, jak při cesi leasingu, atd atd. - nechcete toho po mě trošku moc?! :-))) ***
Paní bdm, to nebyla reakce na vaši odpověď. Původní dotaz byl, zda musí podnikatel ještě něco udělat, pokud ukončí podnikání. Odpověď byla, že může uplatnit poměrnou část nájmu za dobu podnikání (tedy to, co je v § 23) a jinak nic. Debata se dále zvrtla a já jako tazatel bych asi byla spíš zmatená, jelikož se do všeho zamotal dotaz na předčasné ukončení leasingu .... Takže vaše odpověď byla v OK.
Neobdivujte můj přehled v příspěvcích, učit se, učit se již není
moderní a tak hledat, hledat a všude ..... a také si i všímat:
Dotaz č. 5.30:
Od 1. 1. 2004 vedou některé fyzické osoby pouze daňovou evidenci. Prosím o vysvětlení, jak bude možno splnit podmínku zařazení předmětu leasingu do obchodního majetku po ukončení leasingu pro uplatnění nájemného z finančního leasingu do daňově uznatelných nákladů?
Odpověď (Ing. Martin Špád, 9. 1. 2004):
Zákon o daních z příjmů definuje ve svém § 4 odst. 4 obchodní majetek jako souhrn majetkových hodnot (věcí, pohledávek a jiných práv a penězi ocenitelných jiných hodnot), které jsou ve vlastnictví poplatníka a o kterých bylo nebo je účtováno anebo jsou nebo byly uvedeny v evidenci majetku a závazků pro účely stanovení základu daně a daně z příjmů (= v daňové evidenci).
Jednou z podmínek uplatnění nájemného u finančního pronájmu do daňových nákladů je podle § 24 odst. 4 písm. c) zákona o daních z příjmů skutečnost, že po ukončení finančního pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku zahrne poplatník - fyzická osoba odkoupený majetek do svého obchodního majetku.
Vede-li fyzická osoba daňovou evidenci, je povinna v ní uvádět tento předmět leasingu, v opačném případě není oprávněna uplatnit náklady z titulu nájemného jako daňové.
Při tom všímání jsem si opravdu nevšiml, že (by) se výše uvedené podmínky změnily.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
25. 9. 2005 16:50
Můžete mi někdo poradit: podnikatel chce ukončit podnikání,vede daňovou evidenci a já nevím co leasingem osobního auta. Auto na leasing má od r.2003 na 36 měsíců, ukončit podnikání by chtěl k 30.09.2005 a lesing by měl původně skončit v lednu 2006. Leasing nechce ukončit chce ty zbylé splátky platit dál. Mohu mu splátky za rok 03,04 a 9x r.05 nechat v nákladech? Nebo jak postupovat? Díky za každou radu.