Re: Ve středu do práce v pátek doma
Pokud zaměstnanec pracuje ve svátek, má nárok na náhradní volno - jinak by měl mít zaplacený přesčas (tj. např. na tu výměnu s pátkem) a současně má nárok na 100% příplatek za práci ve svátek.
Běžně se to však dělá tak jak vy popisujete, ale zaměstnanec je "ošizen".
>>>>Dobrý den, zaměstnavatel nabídl svým zaměstnancům, že
>>>>ve středu ve státní svátek půjdou do práce a v pátek
>>>>zůstanou doma, zaměstnanci s tímto souhlasili. Náleží
>>>>jim nějaký příplatek za práci ve svátek nebo se to
>>>>bere
>>>>jen jako výměna.
>>>
>>>Pokud zaměstnanec pracuje ve svátek, má nárok na
>>>náhradní volno - jinak by měl mít zaplacený přesčas
>>>(tj.
>>>např. na tu výměnu s pátkem) a současně má nárok na
>>>100%
>>>příplatek za práci ve svátek.
>>>Běžně se to však dělá tak jak vy popisujete, ale
>>>zaměstnanec je "ošizen".
>>Práce ve svátek není přesčas!
?????????
>Neříkám že je - ale pokud by pracoval zaměstnanec ve
>svátek nad rámec své pracovní doby, pak by měl nárok
>jak na náhradní volno za přesčas (nebo příplatek 25%),
>tak na náhradní volno za práci ve svátek (nebo
>příplatek 100%)...
už jsem z toho zase zmatená, takže:
nebudu-li pracovat dostanu náhradu ve výši 100% průměru
půjdu-li pracovat dostanu:
mzdu za xhodin + 100 příplatek průměru za práci ve svátek
v pátek si vezmu náhradní volno....nebo neplacené volno...
takže mi z toho vychází, nedostanu náhradu 100% ale příplatek 100%....protože jsem pracovala ve svátek...
Říkáte to správně. Já v tom nevidím žádný problém, toto se dělá celkem běžně. Zaměstnanci půjdou ve středu do práce a dostanou zaplaceno za práci a k tomu příplatek průměrem. V pátek budou doma, vybírají nahradní volno za tu středu. Finančně je to úplně stejné, jako kdyby byli ve středu doma (dostali by svátek průměrem) a v pátek šli do práce a dostali zaplaceno za práci.
Mé zkušenosti jsou ty, že když je něco potřeba udělat, tak se jde do práce i ve svátek, bez ohledu na paragrafy. A navíc, když s tím zaměstnanci souhlasí....
Jestli se toho bojíte, tak ať je v docházce vyznačena středa jako volno a tu práci ve středu ať napíší na pátek, a je to. Pak tam nebudete dávat příplatek za práci ve svátek, ale všechno necháte tak, jako by skutečně byli ve svátek doma a v pátek pracovali.
Pokud jsem ve svátek doma, je to placeno průměrem. Pokud jdu ve svátek do práce dostanu zaplaceno za ten den + 100%
příplatek. Nelze vyměnit svátek za pracovní den, ale pokud to chtějí zaměstnanci, aby si protáhli výkend a oželí těch 100%, přehodila bych to jenom v docházce, že měli ve středu svátek a v pátek dělali a ve skutečnosti by to bylo naopak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
26. 9. 2005 10:30
Dobrý den, zaměstnavatel nabídl svým zaměstnancům, že ve středu ve státní svátek půjdou do práce a v pátek zůstanou doma, zaměstnanci s tímto souhlasili. Náleží jim nějaký příplatek za práci ve svátek nebo se to bere jen jako výměna.