Re: pokladní doklad na 10000
Ale pokud pokladní doklad splňuje náležitosti dle ZDPH, tak opravdu nemají povinnost vystavit fakturu. Vlastně - co je faktura je? Žádost o zaplacení dluhu. A zde žádný dluh již není, když bylo zaplaceno.
Proč pokladní doklad "nedostanete" do Kontrolního hlášení?
Jaký používáte účetní SW?
>>Máme pokladní doklad nad 10000, nechtějí vystvit
>>fakturu.
>>Prý má všechny náležitosti... Já ho do KH nedostanu,
>>ev. číslo bude z pokl. dokladu? A zadávat si fiktivně
>>dle toho fakturu se mi nechce...jinak to ale nepůjde.
>>Prosím, musí vystavit fakturu?
>>Z diskuzí tady jsem vyčetla, že pokud má náležitosti,
>>tak je to d.doklad.
>>Ale asi se to netýkalo KH... Tak jak je přesvědčím?
>>Děkuji za pomoc.
>
>
>Ale pokud pokladní doklad splňuje náležitosti dle
>ZDPH, tak opravdu nemají povinnost vystavit fakturu.
>Vlastně - co je faktura je? Žádost o zaplacení dluhu. A
>zde žádný dluh již není, když bylo zaplaceno.
>
>Proč pokladní doklad "nedostanete" do Kontrolního
>hlášení?
>Jaký používáte účetní SW?
Ano, asi tuto stejnou odpověď jsem četla, proto jsem si nebyla jistá, že mám pravdu já.
A teď jsem to zkusila zadat (a opravdu nad 10000 se mi otevřelo okno pro ev.č., což byl ten problém). Používám EKONOM.
Tak mockrát děkuji, aspoň jsem se zase poučila.
Hezký den!
>
Evidenční číslo pro kontrolní hlášení bude pravděpodobně číslo pokladního dokladu. Pokud si nejste jista, tak napište mail do účtárny vystavovatele dokladu aby Vám napsali, jaké číslo do KH uvedou oni.
Už párkrát jsem letos takhle druhé účetní mailem kontaktovala, vždy v pohodě. Většinou se jednalo o "čísla", která obsahovala i písmena.
I když se doklad nejmenuje faktura, tak si ho přece můžete mezi faktury zaevidovat a v pokladně zaúčtovat jeho úhradu - pokud to tedy není např. uzoučký paragon z termotiskárny. Já jsem takto postupovala s dokladem s PDP, který jsem pro větší přehlednost chtěla mít raději mezi fakturami než v pokladně.
A co když dostanu fakturu uhrazenou v hotovosti, která je třeba na 30 tis. - to bych ji také musela mít v pokladně? Originál dám mezi faktury a když není ještě navíc doklad o úhradě - i na fakturách někdy bývá jen přímo uvedeno uhrazeno v hotovosti - tak dám do pokladny kopii. Pokladní doklad stejně potvrdí jako příjemce zaměstnanec nebo majitel, který doklad uhradil.
Re: pokladní doklad evidovat do faktur?
Ale zde se psalo o pokladním dokladu. Ne o faktuře u které bylo uvedeno, že má být za plnění zaplaceno v hotovosti.
Pokud by se jednalo o fakturu, kdy by v platebních podmínkách bylo uvedeno, že má být zaplaceno v hotovosti, tak to je jen přání vystavovatele dokladu, aby mu někdo v hotovosti zaplatil. Bez stvrzenky bych platbu do pokladny nedala. Ani kdyby mi na fakturu klient napsal, že ji zaplatil hotově.
Já jsem v jiném postavení - nejsem účetní "firma", ale zaměstnanec. Takže když mi nadřízený - majitel přinese fakturu, že ji hotově zaplatil, tak ho s ní nevyhodím. Ale už je jich jen pár, většinou už dávají firmy doklady o zaplacení.
Už párkrát jsem se v minulosti spálila když majitel tvrdil, že dluh zaplatil. A následně se zjistilo po konci roku, že ne. Nebo hůř - při obsílce ze soudu. A bylo jedno, zda jsem byla interní nebo externí účetní, vždy jsem za zaúčtování neexistujícího dokladu mohla já a také jsem musela nést následky.
Takže nyní, když není k žádosti o zaplacení dluhu přiložena stvrzenka a majitel firmy tvrdí, že zaplatil, tak minimálně požádám druhou stranu o zaslání potvrzení, že můj klient nic nedluží.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 10. 2016 10:51
Máme pokladní doklad nad 10000, nechtějí vystvit fakturu.
Prý má všechny náležitosti... Já ho do KH nedostanu, ev. číslo bude z pokl. dokladu? A zadávat si fiktivně dle toho fakturu se mi nechce...jinak to ale nepůjde. Prosím, musí vystavit fakturu?
Z diskuzí tady jsem vyčetla, že pokud má náležitosti, tak je to d.doklad.
Ale asi se to netýkalo KH... Tak jak je přesvědčím? Děkuji za pomoc.