Re: ALE.........
>>>Je možné aby jedna firma převedla leasing auta na
>>>jinou firmu bez žádného finančního vyrovnání?Po
>>>doplacení
>>>auta několika málo splátek se 2 firma stane
>>>vlastníkem.Neměli by rozdíl odhadu a zapl.částky
>>>považovat za
>>>dar?Děkuji za vaše názory.
>>
>>Toto je běžný postup jak se dá auto dostat z
>>podnikání, aniž by se muselo danit odhadní cenou při
>>prodeji po
>>skončení leasingu. Auto není vaše, ale leasingovky,
>>takže vy nic nedarujete.
>
>Ale co to znamená pro tu druhou firmu, která tak po
>doplacení leasingu získá "velký" majetek za "málo"
>peněz?
Re: ALE.........
Předpokládám, že došlo k cesi. Původní firma si zůstatek časového rozlišení nemůže uplatnit jako daňový náklad. Nová firma si může v nákladech uplatnit pouze splátky, které zaplatí (rovnoměrně rozložené na celé období nájmu, pokud by splátky byly nerovnoměrné, nebo spltkový kalendář byl na dobu kratší, než je leasingová smlouva). Jde zatím pouze o nájem, takže nové firmě nic z toho, že nezaplatí původnímu nájemci nevyužitou část akontace, nëplyne.
Re: ALE pořád se mi to nezdá.........
*** Protože tahle cese bez finančního vypořádání není až tak obvyklá mezi nezávislými osobami, může se stát, že správce daně by mohl použít některý z prostředků, které má k "dodanění". A nemůžete říct, "že se to tak dá říct" :-)))))))) - definice spojených osob je celkem jednoznačná, tak určete, jestli spojené jsou nebo ne. Pokud by nebyly (spojené), pak cena (nebo necena) je jen na Vás ***
Zatím se stále jedná o nájem věci. Jedna smluvní strana nájem ukončí a postoupí právo vyplývající z nájemní smlouvy na jiného nájemce se souhlasem vlastníka. Tento převod práv je bezúplatný (obvykle bývá bezúplatný, jelikož úhrada druhým nějemcem by byla daňově neuzaným nákladem) a nebude novým nájemcem ani uhrazena poměrná část akontace (zvýšené 1. splátly na budoucí nájem). Pokud by uhrazena byla, pak by 2. nájemce měl taky vyšší náklady, jelikož by si tuto poměrnou část akontace uplatnil rovnoměrně po zbylou dobu nájmu do nákladů. Ale v tomto případě nebude mít co časově rozlišit ani co uplatnit v daňových nákladech. Uplatní pouze zaplacené splátky. První nájemce naopak zůstatek časového rozlišení nemůže uplatnit v daňových nákladech a bude muset tento zůstatek odepsat nedaňově. Z mého pohledu se firmy samy poškodily. Druhý nájemce odkoupí předmět nájmu za cenu stejnou, za jakou by ho pořídil 1. nájemce. Takže já žádné zvýhodnění nevidím.
*** Vůbec si teď nejsem jistá a přiznávám, že asi budete mít pravdu. Mně se jen opravdu nezdá obvyklé, že postoupení smlouvy je bezplatné. Neříkám, že se to neděje ale postoupení dejme tomu ke konci leasingu bez kompenzace se mi vážně nezdá obvyklé u nezávislých osob. Asi zbytečně vidím čerty :-)) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
27. 9. 2005 9:00
Je možné aby jedna firma převedla leasing auta na jinou firmu bez žádného finančního vyrovnání?Po doplacení auta několika málo splátek se 2 firma stane vlastníkem.Neměli by rozdíl odhadu a zapl.částky považovat za dar?Děkuji za vaše názory.