Re: Jednatel používá vozidlo firmy
Ještě prosím: když bude jednatel, (ne zaměstnanec a ne společník) jezdit:
1) autem vlastním
2) autem, který vlastní společník
Jaké musí být ještě splněné podmínky, aby mohl psát cesťák?
(Auto není v majetku firmy. Musí pobírat odměnu jednatele? Jak se silniční daní? atd.)
A tatáž otázka, když bude tentýž jednatel zároveň zaměstnancem se mzdou.
jako zaměstnanec, bude se to řídit
>>jiným.
>
>Ještě prosím: když bude jednatel, (ne zaměstnanec a ne
>společník) jezdit:
>1) autem vlastním
>2) autem, který vlastní společník
>Jaké musí být ještě splněné podmínky, aby mohl psát
>cesťák?
>(Auto není v majetku firmy. Musí pobírat odměnu
>jednatele? Jak se silniční daní? atd.)
>A tatáž otázka, když bude tentýž jednatel zároveň
>zaměstnancem se mzdou.
daně neznám, ale zkusím odpovědět, bude to můj názor,nikoliv závazné stanovisko:
-ad1- musí mít smlouvu na funkci se schváleným čerpáním cest.-
-ad2- vztah společníka, jeho auta a korporace se musí řešit odděleně,
jednatel bude moci i bez smlouvy jezdit, ale domnívám se, že náklady bude hradit korporace, jednatel jen cesťák na stravné
-sil daň by měla hradit korporace
-zaměstnanec- vlastní auto -po souhlasu zam-tele, cesťák, sil.daň zam-tel
- auto korporace jako zam-nec- náklady korporace, on jen stravné, ale prac.práv. vztah musí schválit dle ZOK VH
snad je to tak zhruba vše
Děkuji za odpověď, píšete, že náklady (čímž rozumím třeba účtenky za benzín) bude hradit korporace. Ale to auto není v jejím majetku, je v soukromém majetku společníka. Musí se udělat nějaká smlouva na půjčení nebo pronájem společníkova auta do s.r.o.?
A pokud by to auto, zaměstnancem použité k pracovní cestě, nebylo ani společníka, ani toho zaměstnance, ale bylo by to auto půjčené od nějaké jiné soukromé osoby?
>>snad je to tak zhruba vše
>
>Děkuji za odpověď, píšete, že náklady (čímž rozumím
>třeba účtenky za benzín) bude hradit korporace. Ale to
>auto není v jejím majetku, je v soukromém majetku
>společníka. Musí se udělat nějaká smlouva na půjčení nebo
>pronájem společníkova auta do s.r.o.?
podle mne určitě, nějak se musí vlastnictví auta propojit s korporací, běžně se dělá nájemní smlouva na mot.vozidlo
>A pokud by to auto, zaměstnancem použité k pracovní
>cestě, nebylo ani společníka, ani toho zaměstnance, ale
>bylo by to auto půjčené od nějaké jiné soukromé osoby?
půjčí si ho korporace, bude se to tedy chovat jako firemní auto se vším všudy,
Tak já ten dotaz třeba hodím pak nově a počkám na příspěvky ostatních. Já jsem mzdovka, v tomto se také vůbec nevyznám. Ptám se proto, že syn založil s.r.o., tak zjišťuji co a jak. Vím, že se firma musí přihlásit do 15ti dnů (kalendářních předpokládám) jako plátce daně. Zápis do OR 7.10., takže dnes je poslední den - datovkou. Také k DPH se musí přihlásit, na FÚ mně po telefonu řekli, že se k té přihlášce musí přiložit podnikatelský záměr, nerozumím proč, vždyť s.r.o. se musí přihlásit ze zákona, ne? A také nejpozději dnes? A mělo by to DPH být měsíční. Ale určitě bude účto zpracovávat účetní, ne já :-)
Nene, plátcem DPH se nestává automaticky, ale nejčastěji při překročení obratu. FÚ chce podnikatelský záměr, nájemní smlouvu na sídlo, jiné smlouvy uzavřené s obchodními partnery atd.... chce doložit, že to je skutečná "živá" společnost, ne tunel.
Aha, já jsem myslela, že s.r.o. musí. No ale smlouvy s obchodními partnery zatím nejsou, jen to sídlo. Provozovna se teprve řeší. Ale má už faktury třeba od notářky za založení firmy, vystavené 7.10. (ona je plátce DPH) a možná ještě něco v souvislosti se zakládáním firmy ještě před zápisem do OR (ať již s DPH nebo bez DPH). Dokdy se tedy musí přihlásit k DPH?
Když bude chtít uplatnit odpočet za říjen - dokdy nejpozději přihlásit? Když bude chtít uplatnit odpočet za listopad - dokdy nejpozději přihlásit? Ale pak už nebude moci uplatnit odpočet za říjen? Chce být plátcem měsíčním.
Tržby teprve budou, nejprve jsou výdaje - založení s.r.o., platba za nájem provozovny (teprve v jednání), pořízení stroje... Takže nejprve pouze odpočty.
>>>>>Tak já ten dotaz třeba hodím pak nově a počkám na
>>>>>příspěvky ostatních. Já jsem mzdovka, v tomto se také
>>>>>vůbec nevyznám. Ptám se proto, že syn založil s.r.o.,
>>>>>tak
>>>>>zjišťuji co a jak. Vím, že se firma musí přihlásit do
>>>>>15ti dnů (kalendářních předpokládám) jako plátce
>>>>>daně.
>>>>>Zápis do OR 7.10., takže dnes je poslední den -
>>>>>datovkou. Také k DPH se musí přihlásit, na FÚ mně po
>>>>>telefonu řekli, že se k té přihlášce musí přiložit
>>>>>podnikatelský záměr, nerozumím proč, vždyť s.r.o. se
>>>>>musí
>>>>>přihlásit ze zákona, ne? A také nejpozději dnes? A
>>>>>mělo by
>>>>>to DPH být měsíční. Ale určitě bude účto zpracovávat
>>>>>účetní, ne já :-)
>>>>
>>>>Nene, plátcem DPH se nestává automaticky, ale
>>>>nejčastěji při překročení obratu. FÚ chce
>>>>podnikatelský záměr,
>>>>nájemní smlouvu na sídlo, jiné smlouvy uzavřené s
>>>>obchodními partnery atd.... chce doložit, že to je
>>>>skutečná "živá" společnost, ne tunel.
>>>
>>>Aha, já jsem myslela, že s.r.o. musí. No ale smlouvy
>>>s
>>>obchodními partnery zatím nejsou, jen to sídlo.
>>>Provozovna se teprve řeší. Ale má už faktury třeba od
>>>notářky za založení firmy, vystavené 7.10. (ona je
>>>plátce
>>>DPH) a možná ještě něco v souvislosti se zakládáním
>>>firmy ještě před zápisem do OR (ať již s DPH nebo bez
>>>DPH). Dokdy se tedy musí přihlásit k DPH?
>
>Když bude chtít uplatnit odpočet za říjen - dokdy
>nejpozději přihlásit? Když bude chtít uplatnit odpočet za
>listopad - dokdy nejpozději přihlásit? Ale pak už
>nebude moci uplatnit odpočet za říjen? Chce být plátcem
>měsíčním.
>Tržby teprve budou, nejprve jsou výdaje - založení
>s.r.o., platba za nájem provozovny (teprve v jednání),
>pořízení stroje... Takže nejprve pouze odpočty.
Karo, to Vám nikdo neřekne dokdy se přihlásit.
Registrace k DPH dobrovolného plátce může trvat několik měsíců.
To nechápu, jak může registrace k DPH trvat několik měsíců? Není snad přihlášený dnem, kdy poslal datovkou na FÚ přihlášku k registraci DPH? Každopádně jde o to, že bude zřejmě v listopadu pořizovat drahý stroj - prostě vybavení provozovny. Takže musí být přihlášen jako plátce kvůli odpočtu DPH. Dokdy musí poslat na FÚ přihlášku k registraci, aby mohl uplatnit odpočet DPH?
Karo, pokud se přihlašuje dobrovolně, není pro FÚ žádná lhůta,
je to zcela na jejich uvážení, jestli a kdy subjekt zaregistrují.
Jediné, co v této situaci může dělat, že podá žádst co nejdříve spolu s podnikatelským záměrem a třeba nájemní smlouvou a bude doufat, že to proběhne hladce....
To ne. Uplatnit odpočet DPH si může nový plátce DPH u obchodního majetku, který pořídil 12 měsíců před "plátcovstvím" k DPH a které je k datu registrace v jeho obchodním majetku.
ZDPH § 79
Nárok na odpočet daně při registraci a zrušení registrace
§ 79
(1) Osoba povinná k dani má nárok na odpočet daně u přijatého zdanitelného plnění pořízeného v období 12 po sobě jdoucích měsíců přede dnem, kdy se stala plátcem, pokud toto plnění je k tomuto dni součástí jejího obchodního majetku.
(2) Nárok na odpočet daně podle odstavce 1 se uplatní způsobem, v rozsahu a za podmínek stanovených v § 72 až 78d. Pro výpočet částky nároku na odpočet daně u dlouhodobého majetku se přiměřeně použije § 78d odst. 2.
(3) Nárok na odpočet daně podle odstavců 1 a 2 lze uplatnit za zdaňovací období, do něhož spadá den, kdy se osoba povinná k dani stala plátcem
>
>>>Karo, pokud se přihlašuje dobrovolně, není pro FÚ
>>>žádná lhůta,
>>>je to zcela na jejich uvážení, jestli a kdy subjekt
>>>zaregistrují.
>>>Jediné, co v této situaci může dělat, že podá žádst
>>>co
>>>nejdříve spolu s podnikatelským záměrem a třeba
>>>nájemní smlouvou a bude doufat, že to proběhne
>>>hladce....
>>
>>No nestrašte - rozumím dobře, že se jako může stát,
>>že
>>si nebude moci odečíst DPH z toho nového koupeného
>>stroje, na kterém už se musí od prosince pracovat?
>>Stroj
>>za téměř 2 mil?
>
>To ne. Uplatnit odpočet DPH si může nový plátce DPH u
>obchodního majetku, který pořídil 12 měsíců před
>"plátcovstvím" k DPH a které je k datu registrace v jeho
>obchodním majetku.
>
>ZDPH § 79
>Nárok na odpočet daně při registraci a zrušení
>registrace
>§ 79
>(1) Osoba povinná k dani má nárok na odpočet daně u
>přijatého zdanitelného plnění pořízeného v období 12 po
>sobě jdoucích měsíců přede dnem, kdy se stala plátcem,
>pokud toto plnění je k tomuto dni součástí jejího
>obchodního majetku.
>(2) Nárok na odpočet daně podle odstavce 1 se uplatní
>způsobem, v rozsahu a za podmínek stanovených v § 72
>až 78d. Pro výpočet částky nároku na odpočet daně u
>dlouhodobého majetku se přiměřeně použije § 78d odst. 2.
>(3) Nárok na odpočet daně podle odstavců 1 a 2 lze
>uplatnit za zdaňovací období, do něhož spadá den, kdy se
>osoba povinná k dani stala plátcem
No uff, to jsem si oddechla, už jsem začala vyšilovat. Za ty odkazy mockrát děkuji, početla jsem si a protože se po letech setkávám s novým založením s.r.o., nestačím valit oči ohledně té registrace k DPH. Jsou tam dobré rady, to jsem fakt vůbec netušila, že je to dnes tak složité. Ještě mně teda není jasných více věci - třeba když bude vystavena faktura odběrateli - plátci DPH, ale dodavatel, tedy synovo s.r.o., ještě nebude mít odsouhlasenou registraci k DPH. A k tomu to kontrolní hlášení... Se divím, že vůbec nové firmy vznikají.
>
Re: Dobrovolná registrace k DPH
Můj manžel říká, že nejhorší smrt je z vyděšení :-()
Teď k té DPH. FÚ "neodsouhlasuje" dobrovolnou registraci k DPH. FÚ registruje dobrovolné plátce k DPH. Laicky bych to popsala takto - k dani z příjmu PO se firma registruje. O dobrovolnou registraci k DPH se žádá (a žádosti nemusí být vyhověno)
Nové s.r.o. by nemělo vystavit daňový doklad s uvedením DPH dřív, než bude plátcem DPH. Plátcem DPH se s.r.o. stane ode dne následujícího po dni oznámení rozhodnutí o registraci (které zašle FÚ žadateli)
Pokud by s.r.o. vystavilo doklad s uvedením DPH a nebylo by plátcem DPH, tak by
- odběratel se nemohl z takového dokladu uplatnit odpočet DPH
- dodavatel by musel přiznat z takového dokladu DPH / a musel by ho odvést do státního rozpočtu.
ZDPH § 108 (1) Přiznat daň jsou povinni
j) osoba, která vystaví doklad, na kterém uvede daň, ..
Re: Dobrovolná registrace k DPH
Posílám Vám tři odkazy k dané problematice z mnoha
Problémy s registrací k DPH mají i společnosti, které se staly plátci DPH ze zákona po překročení obratu. Natož ty, které se chtějí stát dobrovolnými plátci DPH - a k tomu ještě při založení.
http://www.podnikatel.cz/clanky/pripravte-se-ze-vas-financak-pri-dobrovolne-registraci-k-dph-vysvlekne-donaha/
http://www.notia.cz/dobrovolna-registrace-dph.html
http://www.zivnostenskelisty.cz/clanky/2613-5-dobrych-rad-jak-uspet-pri-dobrovolne-registraci-k-dph-brnkacka-ani-nahodou
U jednoho klienta jsme dokládali např. potvrzenou objednávku velkého drahého stroje, potřebného do výroby.
Re: Registrace nové s.r.o. k daním
Vlastně až překročí obrat milion CZK.
Dobrovolně se může registrovat hned, ale chtějí na FÚ tolik papírů, že když firma vysloveně nepořizuje drahý obchodní majetek, u kterého chce uplatnit odpočet DPH, tak se to snad ani nevyplatí.
Pošlete dnes v xml. registraci k dani z příjmu právnických osob
Má společnost již zaměstnance? Pokud ne, tak na registrace ke všem ostatním daním je čas. Případně ještě zvážit registraci k silniční dani
Zaměstnance bude mít firma od prosince. K registraci k dani z příjmu PO tedy dnes - datovkou. K dani ze závislé činnosti a k dani vybírané srážkou od prosince (ale může i dnes zároveň s tou registrací k dani PO?)
Bude v listopadu (a možná ještě teď do konce října) pořizovat drahý stroj, takže registrace k DPH určitě ano. Dokdy se musí nejpozději k DPH zaregistrovat, aby bylo možné podat přiznání za říjen a uplatnit odpočet DPH za říjen?
Registrovala bych tedy dnes i k dani ze závislé činnosti a k dani vybírané srážkou fyzickým osobám (u daně vybírané srážkou právnickým osobám podle toho, zda jsou společníky s.r.o. i právnické osoby).
S tím DPH - nejde o to, do kdy registrovat, ale kdy ho na FÚ zaregistrují. Podáte přihlášku k registraci dnes - a registrovat ho mohou za týden, nebo také za půl roku. Nebo mu registraci k DPH také mohou zamítnou.
Pájo, píšete, že to má Kara brát s rezervou.
Ano Karo, berte to s rezervou.
Situace je daleko komplikovanější.
Při půjčení automobilu do s.r.o. osobou spojenou nutné dodržet cenu obvyklou.
Dále je třeba vzít v úvahu používání automobilu v s.r.o. - zda bude výlučně pro s.r.o. nebo bude auto používat i společník na soukromé jízdy - vhodné kriterium ve smlouvě.
Také, zda jednateli bude povoleno i soukromé využívání - pak nastávají daňové dopady.
Dále to komplikuje smlouva o výkonu fce jednatele - zda je nebo není uzavřena a také příslušně schválena se všemi náležitostmi.
Dále, jednatel není zaměstnanec, pak je třeba také zohlednit zdaňování v případě cesťáku (varianta cestovné jednatele, neuzavřená smlouva o výkonu funkce jednatele).
Společníkovo auto samozřejmě společník sám využívá pro své soukromé jízdy. Společník je pouze společník a je jeden. Není jednatelem. Jednatelé jsou dva a nejsou společníky. Nemají odměnu jednatele (nemusí být tedy smlouva o výkonu funkce - zatím). Jeden jednatel bude zároveň zaměstnancem v pracovním poměru (VH nebude, protože rozhodne jediný společník). Druhý jednatel možná někdy DPP. Auto není v majetku firmy. Pokud je to společníkovo soukromé auto, proč by to mělo mít nějaký daňový dopad na to, že s tímto autem soukromě pojede jednatel? Měla jsem zato, že je to soukromé auto a soukromě s ním může jet kdokoli. Jde jen o to, že když bude potřeba jet něco zařídit pro firmu, pojede jeden z jednatelů a použije toto auto.
Vše je nové, společnost do OR zapsána teprve teď v říjnu.
Psala jsem některé věci v souvislosti s eventuelním pronájmem auta do společnosti.
Mj. nelze některé věci řešit odděleně, je třeba vidět širší souvislosti, např., jak by se při pronájmu do společnosti (kdy je využíváno i soukromě společníkem) evidovali PHM,atd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 10. 2016 9:03
Dobrý den, prosím je o ověření.
Může jednatel s.r.o. používat vozidlo této s.r.o. pro služební účely jednatele?
Žádná smlouva není uzavřena, vykonává funkce bezúplatně,
ale jinak je ještě v této s.r.o. zaměstnán.
Děkuji.