Re: SJM
*** Obč.Z §150 "4) Nedošlo-li do tří let od zániku společného jmění manželů k jeho vypořádání dohodou nebo nebyl-li do tří let od jeho zániku podán návrh na jeho vypořádání rozhodnutím soudu, platí ohledně movitých věcí, že se manželé vypořádali podle stavu, v jakém každý z nich věci ze společného jmění manželů pro potřebu svou, své rodiny a domácnosti výlučně jako vlastník užívá. O ostatních movitých věcech a o nemovitých věcech platí, že jsou v podílovém spoluvlastnictví a že podíly obou spoluvlastníku jsou stejné; totéž platí přiměřeně o ostatních majetkových právech, pohledávkách a závazcích manželům společných."
Obávám se, že jste prodala manželův spoluvlastnický podíl. Ale v každém případě by to chtělo právníka ***
>>V roce 2001 jsme se s manželem rozvedli. Majetek
>>vypořádán nebyl, kromě drobnějších věcí jsme vlastnili
>>dům,
>>koupený ze společných peněz, který jsme se posléze
>>rozhodli prodat. Dům byl napsán pouze na mě. Po 4
>>letech
>>se mi podařilo dům prodat (manžel v této záležitosti
>>neudělal vůbec nic), samozřejmě všechny náklady s
>>údržbou a prodejem jsem hradila já. Nyní v létě se mi
>>ho
>>konečně podařilo prodat (a kupní smlouvu jsem
>>podepsala
>>pouze já). Manžel ovšem najednou tvrdí, že za málo
>>(ačkoliv cena odpovídá i odborně udělanému posudku
>>tržní
>>ceny) a chce mě soudit s tím, že kupní smlouva není
>>platná. Může to udělat a jaké by to neslo důsledky?
>>
>>Děkuji velice za radu.
>>
Já jsem mu ale samozřejmě polovinu částky za prodaný dům zaslala. On má ale pocit, že dům se mohl prodat za více (i když 4 roky jsem ho nabízela a nikdo ho nechtěl)
>>Věra
>
>*** Obč.Z §150 "4) Nedošlo-li do tří let od zániku
>společného jmění manželů k jeho vypořádání dohodou nebo
>nebyl-li do tří let od jeho zániku podán návrh na jeho
>vypořádání rozhodnutím soudu, platí ohledně movitých
>věcí, že se manželé vypořádali podle stavu, v jakém
>každý z nich věci ze společného jmění manželů pro potřebu
>svou, své rodiny a domácnosti výlučně jako vlastník
>užívá. O ostatních movitých věcech a o nemovitých věcech
>platí, že jsou v podílovém spoluvlastnictví a že
>podíly obou spoluvlastníku jsou stejné; totéž platí
>přiměřeně o ostatních majetkových právech, pohledávkách
>a závazcích manželům společných."
>Obávám se, že jste prodala manželův spoluvlastnický
>podíl. Ale v každém případě by to chtělo právníka ***
*** Vážně to chce právníka. Když se na to podívám úplně laicky, tak jste vlastně prodala jeho podíl bez jeho vědomí. Nenechejte to plavat a najděte si odbornou radu - to je jen můj názor ***
*** O tom už tady byla několikrát debata. Majetek nabytý za trvání manželství spadá do SJM, pokud se neprokáže něco jiného. Paní sama řekla, že byl ze společných peněz a určitě to tak cítí, (že spadá) a asi by těžko prokazovala, že je/byl výlučně její. Asi by nechtěla jít do něčeho takového....... Podle mě to myslela dobře - jen aby se to neobrátilo proti ní. ***
*** Zkusím ocitovat některé § z Obč.Z. - výklad je samozřejmě na odbornících. Ale jen bych chtěla dodat - a to z vlastní zkušenosti - že to, co je uvedeno na katastru, nemusí být v souladu se skutečností.
"§ 144
Pokud není prokázán opak, má se za to, že majetek nabytý a závazky vzniklé za trvání manželství tvoří společné jmění manželů.
§ 143
(1) Společné jmění manželů tvoří
a) majetek nabytý některým z manželů nebo jimi oběma společně za trvání manželství, s výjimkou majetku získaného dědictvím nebo darem, majetku nabytého jedním z manželů za majetek náležijící do výlučného vlastnictví tohoto manžela, jakož i věcí, které podle své povahy slouží osobní potřebě jen jednoho z manželů, a věcí vydaných v rámci předpisů o restituci majetku jednoho z manželů, který měl vydanou věc ve vlastnictví před uzavřením manželství a nebo jemuž byla věc vydána jako právními nástupci původního vlastníka,3)" ***
Podle toho, jak to líčíte, tak platí:
ANO, dům byl v SJM;
ANO, fakticky byl v době jeho prodeje v podílovém spoluvlastnictví bývalých manželů - velikost podílů 1/2
ANO, katastr nezkoumá skutečný (právní) stav věci, ale jen porovnává zda souhlasí to, co má zapsáno s tím, co se mu předkládá (takže zápis v katastru může být v rozporu se skutečností/právem)
ANO, prodala jste manželovi jeho majetek bez jeho souhlasu
ANO, kupní smlouva, podepsaná jenom Vámi, je neplatná
ANO, Váš bývalý manžel celkem bez problémů dosáhne jejího zrušení soudem (dovolá se neplatnosti)
ANO, máte nárok na úhradu 1/2 nákladů, které jste od zániku manželství do doby prodeje na dům prokazatelně vynaložila ze svého
ANO, urychleně vyhledejte kvalitního advokáta
Děkuji za spoustu rad, ale co znamená, že se kupní smlouva zruší? Mají se noví majitelé vystěhovat? Vrátí se nemovitost na trh? To znamená, že my oba s ex-manželem budeme muset vrátit peníze a bude se prodávat znovu? Díky, pokud máte chuť dál pokračovt v debatě, právníka samozřejmě vyhledám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
29. 9. 2005 15:13
V roce 2001 jsme se s manželem rozvedli. Majetek vypořádán nebyl, kromě drobnějších věcí jsme vlastnili dům, koupený ze společných peněz, který jsme se posléze rozhodli prodat. Dům byl napsán pouze na mě. Po 4 letech se mi podařilo dům prodat (manžel v této záležitosti neudělal vůbec nic), samozřejmě všechny náklady s údržbou a prodejem jsem hradila já. Nyní v létě se mi ho konečně podařilo prodat (a kupní smlouvu jsem podepsala pouze já). Manžel ovšem najednou tvrdí, že za málo (ačkoliv cena odpovídá i odborně udělanému posudku tržní ceny) a chce mě soudit s tím, že kupní smlouva není platná. Může to udělat a jaké by to neslo důsledky?
Děkuji velice za radu.
Věra