Re: Doprovod dítěte na operaci
Vyhláška ministerstva práce a sociálních věcí České republiky 31/1993 Sb., § 2, odst. 1, písm. c:
Lékař uzná práce neschopným občana, který byl jako průvodce přijat s nezletilým dítětem do ústavní péče.
Takže pokud budete do nemocnice přijata spolu s dítětem (nevím, v jakém je to zákoně :o( , ale "na pojišťovnu" jsme do nemocnice automaticky přijímali rodiče dětí do šesti let), máte nárok na neschopenku. Tu by vám ale měli vystavit v nemocnici, protože oni vás přijímali.
Teď jsem četla ještě o tom "sponzorském daru". Jak už jsem psala, do šesti let věku dítěte jsme rodiče přijímali automaticky a pobyt nám proplácela zdravotní pojišťovna, rodiče starších dětí na oddělení byli zdarma (ovšem bez nároku na stravu a ubytování), pokud jejich přítomnost byla ze zdravotních důvodů nutná, tak o proplácení pojišťovnou rozhodoval revizní lékař.
Po delší době jsem sem opět zabloudila a nestačím se divit
co si lékaři dovolují. Být vámi, tak se spojím se zdravotní pojišťovnou u které je syn a zeptám se na všechno podrobně.
Dá se to i přes internet. Sponzorský dar se dává dobrovolně a ne vynuceně. Určitě bych volila jinou nemocnici.
>>>>Jsem zaměstnaná. Můj 5ti letý syn jde na operaci.
>>>>Chci
>>>>být po celou dobu hospitalizace se synem. Měla jsem
>>>>za
>>>>to, že dostanu OČR, ale ošetřující lékař mi sdělil,
>>>>že
>>>>se mýlím. "Ošetřování" dostat nemohu, protože by se
>>>>jednalo o zdvojenou péči o dítě, (po dobu pobytu v
>>>>nemocnici je v péči lékařů) a neschopenku také ne,
>>>>protože
>>>>nejsem nemocná. Mám si prý vzít dovolenou na dobu
>>>>pobytu v nemocnici a o OČR si zažádat u své dětské
>>>>lékařky
>>>>po propuštění k domácímu léčení. ?????
>>>>
>>>>(Neodpustím si nezveřejnit ironickou poznámku lékaře:
>>>>"Snad Vám není líto pár dnů z dovolené pro Vaše
>>>>jediné
>>>>dítě, maminko?")
>>>>
>>>>Navíc jsem povinná zaplatit nemocnici "sponzorský
>>>>dar"
>>>>za můj nadstandartní pobyt - dle věku dítěte asi 110
>>>>kč/den. Opravdu je to tak? Vždyť po dobu mého pobytu
>>>>s
>>>>dítětem se kromě lékařských záležitosí o dítě
>>>>postarám
>>>>já a sestry ho nemusí oblékat, koupat...
>>>>
>>>>O peníze mi nejde, ale mám zato, že dovolenou bych si
>>>>měla vyčerpat za jiných okolností .. Děkuji za
>>>>odpověď.
>>>
>>>Teď jsem četla ještě o tom "sponzorském daru". Jak už
>>>jsem psala, do šesti let věku dítěte jsme rodiče
>>>přijímali automaticky a pobyt nám proplácela
>>>zdravotní
>>>pojišťovna, rodiče starších dětí na oddělení byli
>>>zdarma
>>>(ovšem bez nároku na stravu a ubytování), pokud
>>>jejich
>>>přítomnost byla ze zdravotních důvodů nutná, tak o
>>>proplácení pojišťovnou rozhodoval revizní lékař.
>>
>>Po delší době jsem sem opět zabloudila a nestačím se
>>divit
>>co si lékaři dovolují. Být vámi, tak se spojím se
>>zdravotní pojišťovnou u které je syn a zeptám se na
>>všechno podrobně.
>>Dá se to i přes internet. Sponzorský dar se dává
>>dobrovolně a ne vynuceně. Určitě bych volila jinou
>>nemocnici.
>
>Nedalo mi to a v Googlu jsem si zadala " s dítětem v
>nemocnici"
>Je toho tam dostco potřebujete vědět. Tak to zkuste.
>Přeji hodně úspěchů.
Po několika dnech se vracím ke svému dotazu. Samozřejmě, že jsem si na internetu našla, co se dalo, ale o ČERPÁNÍ DOVOLENÉ za těchto okolností tu samozřejmě není nic. Víte někdo, jak to je? OČR nebo neschopenku???
Dle lékaře "Ošetřování" dostat nemohu, protože by se
>>>>jednalo o zdvojenou péči o dítě, (po dobu pobytu v
>>>>nemocnici je v péči lékařů) a neschopenku také ne,
>>>>protože nejsem nemocná. Mám si prý vzít dovolenou na dobu pobytu v nemocnici a o OČR si zažádat u své dětské
>>>>lékařky
>>>>po propuštění k domácímu léčení. ?????
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
29. 9. 2005 15:37
Jsem zaměstnaná. Můj 5ti letý syn jde na operaci. Chci být po celou dobu hospitalizace se synem. Měla jsem za to, že dostanu OČR, ale ošetřující lékař mi sdělil, že se mýlím. "Ošetřování" dostat nemohu, protože by se jednalo o zdvojenou péči o dítě, (po dobu pobytu v nemocnici je v péči lékařů) a neschopenku také ne, protože nejsem nemocná. Mám si prý vzít dovolenou na dobu pobytu v nemocnici a o OČR si zažádat u své dětské lékařky po propuštění k domácímu léčení. ?????
(Neodpustím si nezveřejnit ironickou poznámku lékaře: "Snad Vám není líto pár dnů z dovolené pro Vaše jediné dítě, maminko?")
Navíc jsem povinná zaplatit nemocnici "sponzorský dar" za můj nadstandartní pobyt - dle věku dítěte asi 110 kč/den. Opravdu je to tak? Vždyť po dobu mého pobytu s dítětem se kromě lékařských záležitosí o dítě postarám já a sestry ho nemusí oblékat, koupat...
O peníze mi nejde, ale mám zato, že dovolenou bych si měla vyčerpat za jiných okolností .. Děkuji za odpověď.