Re: Sdružení a auto a dělení příjmů a vý
*** Rady na dálku ohledně sdružení můžou být dost problematické. Záleží co povedete (účetnictví vs. DE), jak povedete, komu to povedete,... A pokud si nejste jistá v účetnictví (DE) jako takovém (auto - §24 odst.2/k/3: sazba základní náhrady plus náhrada výdajů na PHM), pak se to neučte zrovna na sdružení (takhle to Komenský asi nemyslel). Je to jenom moje rada. Pokud se do toho dáte, pak je lepší nějakou komplet příručku o sdružení. ***
>>>>Manžel a jeho kamarád budou mít živnost a budou
>>>>zakládat sdružení. Vím, že to znamená, že budou pod
>>>>jednou
>>>>hlavičkou (název(, ale toto sdružení nemá žádnou
>>>>právní
>>>>ani ekonomickou subjektivitu. Chtěla jsem se zeptat,
>>>>jestli můžu udělat za jeden měsíc součet všech
>>>>příjmů,
>>>>které šly na jedno IČO a polovinu refakturovat tomu
>>>>druhému a totéž provést i s výdaji. A to celé udělat
>>>>i
>>>>s
>>>>příjmy a výdaji jeho kolegy. Nechci dělit čistý zisk.
>>>>A jak je to s automobilem? Když je to auto soukromé a
>>>>k firemním účelům, může si nárokovat do nákladů jen
>>>>PHM? Nic jiného?
Příjmy a výdaje vede pouze určený člen podle společenské smlouvy, nic se nepřefakturovává, příjmy a výdaje neboli náklady a výnosy rozdělíte až v daňovém přiznání za uplynulé kalendářní období podle podílu určených ve společenské
smlouvě.
>>>
>>>*** Nemůžete jim tuhle formu podnikání rozmluvit?
>>>:-))
>>>***
>>
>>
>>Bohužel nemůžu. Nevíte co s tím mým problémem?
>
>*** Rady na dálku ohledně sdružení můžou být dost
>problematické. Záleží co povedete (účetnictví vs. DE), jak
>povedete, komu to povedete,... A pokud si nejste jistá
>v účetnictví (DE) jako takovém (auto - §24 odst.2/k/3:
>sazba základní náhrady plus náhrada výdajů na PHM),
>pak se to neučte zrovna na sdružení (takhle to Komenský
>asi nemyslel). Je to jenom moje rada. Pokud se do toho
>dáte, pak je lepší nějakou komplet příručku o
>sdružení. ***
*** Víte, moje milá, to je právě to - nejezdí pro jedno IČO, není žádný vedoucí sdružení......(do nákladů si dávají výdaje na pracovní cesty podle toho čím každý z nich jezdí viz ten §). Zkuste aspoň někoho ve svém okolí, kdo s Vámi k tomu sedne a vezme to případ od případu. Taky vedení účetnictví pro sdružení může být ve více variantách. A to už nemluvím o ukončování sdružení. Ať to jejich kamarádství nakonec nelehne popelem ***
Auto může mít každý účastník sdružení, a navíc třeba i nákladní,pokud jsou auta v obchodním majetku, uplatňujete i
náklady na opravy, servisy, PHM, silniční daně, hav.pojištění
vše pouze jen na toho, kdo vede účetnictví nebo DE.
Účtuji již několik let sdružení a nejsou s tím problémy.
Zisky se dělí podle podílu ve společenské smlouvě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 9. 2005 8:03
Manžel a jeho kamarád budou mít živnost a budou zakládat sdružení. Vím, že to znamená, že budou pod jednou hlavičkou (název(, ale toto sdružení nemá žádnou právní ani ekonomickou subjektivitu. Chtěla jsem se zeptat, jestli můžu udělat za jeden měsíc součet všech příjmů, které šly na jedno IČO a polovinu refakturovat tomu druhému a totéž provést i s výdaji. A to celé udělat i s příjmy a výdaji jeho kolegy. Nechci dělit čistý zisk. A jak je to s automobilem? Když je to auto soukromé a k firemním účelům, může si nárokovat do nákladů jen PHM? Nic jiného?