Cesťáky u prodejců

• (neregistrovaný)

30. 9. 2005 10:31

prosím pěkně kdo má zkušenost s vyplácením cesťáků o prodejců pohybujících se po celé ČR??
    Mám jich tu pět a nezdá se mi vyúčtování.
    Firma má sídlo v Praze, prodejci mají místo výkonu práce město svého bydliště. V cesťákách uvádějí jen datum a místo kam jeli - mimo jejich město.
    Zatím jsme jim vyplácely jen PHM a opotřebení. Žádné stravné nedostávali a to se mi právě zdá divné!!
    Díky za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 9. 2005 10:54

Anonymní (neregistrovaný)

Re: cesťáky u prodejců
      Vše se odvíjí od místa výkonu práce. Tudíž pokud mají v prac. smlouvě jako místo uvedeno město svého bydliště, pak každá cesta mimo toto město zakládá nárok na stravné (samozřejmě pokud cesta trvá více než 5 hodin). Také existuje možnost, že se zaměstnancům poskytují stravenky v rámci odpracovaného dne (více než 5hod.), ovšem pak zaniká nárok na stravné na sl.cestě. Další možností je souběh náhrad, kdy zaměstnanec odpracuje více než 5 hod. (nárok na stravenku) a pak je vyslán na sl. cestu trvající více než 5 hod.(nárok na stravné).

• 30. 9. 2005 11:44

Vlaďuš (neregistrovaný)

tak teď jsem z toho zmatená. Podle mě pokud máte na něco ze zákona nárok, tak se toho vzdát nemůžete..

• 30. 9. 2005 11:52

Anonymní (neregistrovaný)

o vzdání se ani nebyla řeč :-) stravné nebo stravenka (alternativa pokud nemáte možnost zajistit stravování v závodní jídelně). Takže pokud zaměstnanci dáte stravenku, je to totéž jako poskytnutí stravy v rámci sl.cesty a tudíž úplné krácení stravného.

• 30. 9. 2005 12:36

*Petra* (neregistrovaný)

Já se teda chci zeptat, jak je možné dát zaměstnanci na pracovní cestě stravenku, když má ze zákona nárok na stravné v dané výši. Stravenka je přece úplatná.
      Vždycky mu musí být přece vyplacena hodnota stravného dle zákona.
      Děkuji moc za odpověď.

• 30. 9. 2005 12:50

Aňa (neregistrovaný)

**
      Souhlasím s Petrou, nárok na stravné je ze zákona povinný a stravenka je pouze "dobrovolným příspěvkem" zaměstnavatele.
      Vždycky má přednost stravné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).