Nemocenská místo mateřské?

• (neregistrovaný)

30. 9. 2005 11:11

prosím zkušenější o radu..
    máme zkyni, kt. je od 02/05 na neschopence; nyní jsem se dozvěděla že byla těhotná a již se jí narodilo dítě, její doktor jí údajně poradil, aby zůstala na neschopence, než aby nastoupila na mateřskou před porodem - údajně to má být pro ní finančně zajímavější. Já se však domnívám, že PPM je 69 %, v neschopnosti je DVZ prvních 14 dní poníženo na 90%, první 3 dny 25%, další dny 69%, poté 69% ze 100% DVZ.
    Jsme malá organizace, vím, že mzd. účetní ani firma nemůže být nijak penalizována ap., protože zkyně nenahlásila nástup na mateřskou, po domluvě s naší mzd. účetní zasílá tzv. lístek na peníze přímo OSSZ (ukončení PN OSSZ doposud neobdržela).
    Prosím, můžete mi potvrdit či vyvrátit můj názor.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 9. 2005 12:25

Lesi (neregistrovaný)

Re: Nemocenská místo mateřské?
      Podle vyhlášky ministersva práce a sociálních věci 31/1993 Sb. paragraf 7 odst. 1 písm. g:
      Lékař ukončí pracovní neschopnost ženy, jestliže má nárok na peněžitou pomoc v mateřství, k počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu, pokud žena nenastoupila mateřskou dovolenou dříve.

Takže pokud vaše zaměsnankyně splnila nárok na pobírání peněžité pomoci v mateřství, tak mělo dojít k ukončení neschopenky a k vystavení papíru na mateřskou. NEvidím, v čem by měla být výhoda nemocenské? Snad jedině kdyby vyměřovací základ pro nemocenskou byl vyšší, než by byl při nástupu na mateřskou - to ale lékař dost těžko posoudí, protože do jejích mezd nevidí.

Z hlediska zaměstnankyně mám obavy, aby se při nějaké kontrole PSSZ nevzpamatovala a nechtěla po ní peníze vrátit za dobu, kdy už měla mít neschopenku ukončenou a pobírat mateřskou.

• 30. 9. 2005 13:32

j@ck (neregistrovaný)

děkuji Lesi
      *děkuji pěkně

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).