Dobrý den všem, obracím se na Vás s prosbou a to následující. Studuji a jedním z předmětů jsou veřejné finance. Při zpracovávání otázek jsem narazila na tuto: Co je vyměřovacím základem pro výpočet pojistného na všeobecné zdravotní pojištění u žáka základní školy a kdo je plátcem pojistného? Našla jsem si myslím odpověď, ale nejsem si jista. Jde o osoby za které platí pojistné stát? VZ u osob za které platí pojistné stát je podle nařízení vlády č. 327/2002 Sb., kterým se stanoví VZ pro rok 2003 u osoby, za kterou je plátcem pojistného stát, částka 3458. Za osoby, za které je plátcem pojistného stát, hradí měsíčně pojistné Ministerstvo financí ČR na zvláštní účet VZP ČR. Jestli je to správně, není pro letošní rok jiná částka? Popř. Nařízení vlády? Děkuji všem. Jana
Re: Vyměřovací základ
Nařízením vlády č. 445/2004 Sb. byl s platností od 1. ledna 2005 zvýšen vyměřovací základ u osob, za které je plátcem pojistného na všeobecné zdravotní pojištění stát, na 3 556,- Kč (do konce roku 2003 byl 3 520 Kč).
2. 10. 2005 15:04
Dobrý den všem, obracím se na Vás s prosbou a to následující. Studuji a jedním z předmětů jsou veřejné finance. Při zpracovávání otázek jsem narazila na tuto: Co je vyměřovacím základem pro výpočet pojistného na všeobecné zdravotní pojištění u žáka základní školy a kdo je plátcem pojistného?
Našla jsem si myslím odpověď, ale nejsem si jista.
Jde o osoby za které platí pojistné stát?
VZ u osob za které platí pojistné stát je podle nařízení vlády č. 327/2002 Sb., kterým se stanoví VZ pro rok 2003 u osoby, za kterou je plátcem pojistného stát, částka 3458. Za osoby, za které je plátcem pojistného stát, hradí měsíčně pojistné Ministerstvo financí ČR na zvláštní účet VZP ČR.
Jestli je to správně, není pro letošní rok jiná částka? Popř. Nařízení vlády?
Děkuji všem. Jana