Re: DOKLADY O NÁKUPU POHONNÝCH HMOT
Jak se z paragonů na benzín pozná, kolik jste ujela km? Snad máte v autě tachometr. Ještě by to mohlo být tak, že cesta k benzince pro benzín je služební, takže můžete doložit, že jste tam byla. Ujeté km prokazujete knihou jízd.
To všechno chápu, účetní mi však tvrdí, že podle natankovaných litrů benzínu (které jsou na každém paragonu od pumpy) a spotřebě na 100km FÚ zjistí kolik jsem mohla ujet kilometrů. Kdybych prý měla najeto víc km, než by se FÚ zdálo vhodné mohli by zpochybnit náhrady? Je to vůbec možné? Má FÚ nějakou představu kolik km ujede který podnikatel podle druhu činnosti?? Zdá se mi to přitažené za vlasy.
vaše účetní má pravdu, logicky to z přiložených dokladů lze lehce dopočítat, navíc podle místa tankování lze srovnat knihu jízd zda odpovídá podle tank.stanic....ale zatím se úředníci do takovýchto experimentů nepustili, minulý týden tu psala jedna účetní,že fú chtěl potvrdit při kontrole knihy jízd,zda a koho podnikatel navštívil při té služební cestě - kterou firmu...někdy je dobré si asi začít psát do knihy jízd i firmu...ale zatím to ještě nikdo z okruhu mých známých nezažil, že by šli tak daleko,je to velmi náročné na dokazování,moc se jim do toho nechce ale zase na druhou stranu vybírají v poslední době jak diví peníze,možná že i začnou..
původní dotaz byl,zda musí dokládat účtenky od nákupu, další diskuse o tom, že přikládáním účtenek tzn.účtováním spotřeby PHM při vyúčtování soukr.vozidla - zvýšená cena - je riziko, že dle účtenek mohou porovnávat i knihu jízd....takže podle mne je lepší používat vyhlášenou ceu za PHM celý rok (vnitrosměrnice) a nepřikládat ke každé účtované jízdě doklad o nákupu...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
2. 10. 2005 23:13
Pracuji jako OSVČ a k podnikání používám soukromé osobní auto. Náhrady uplatňuji podle ujetých kilometrů. Musím schovávat doklady od nákupu benzínu, když FÚ vydává průměrné ceny pohonných hmot?