ZK s.r.o. 200.000 Kč na BÚ nebo hotově?

• (neregistrovaný)

3. 10. 2005 23:04

Zdravím. Může mi prosím někdo poradit, zda je při zakládání s.r.o. nutné oněch 200.000 Kč složit na BÚ či může být složen v hotovosti? A když lze v hotovosti, jakým způsobem to dokladovat? Budu jako jediný společník a tudíš asi i správce vkladu. Listoval jsem zde, ale nenašel k tomuto tématu nic. Nemá s tímto prosím někdo zkušenost? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 10. 2005 8:54

limet (neregistrovaný)

Re: ZK s.r.o. 200.000 Kč na BÚ nebo hoto
      Dle Obch.Z. §60 (513/1991 Sb.) spravuje před vznikem společnosti splacené vklady nebo jejich části zakladatel tím pověřený ve společenské nebo zakladatelské smlouvě . Správou peněžitého vkladu může být též pověřena banka.Bez ustanovení správce je zakladatelská listina či společenská smlouva neplatná.
      Peněžitý vklad či jeho část se přitom splácí na zvláštní bankovní účet za tím účelem na jméno založené společnosti zřízený, přičemž tento účet je povinen u banky zřídit právě správce vkladu.Banka nesmí umožnit společnosti disponovat se splacenými vklady. Vlastnická práva ke splaceným vkladům přechází na společnost v okamžiku vzniku společnosti, t.j. zápisem do Obchodního rejstříku.

• 4. 10. 2005 9:12

Radim (neregistrovaný)

Z tohoto chápu, že není možné složit vklad ZK v hotovosti do pokladny smlouvou určeného správce (tedy mne). Ještě jen jeden dotaz pro vysvětlení: Na jaké jméno založit u bank.ústavu účet, když společnost není ještě zapsána v OR, tudíž neexistuje a tedy nemůže založit u banky účet. Bude BÚ založen na jméno správce? Nebo se jedná o nějaký účet přímo pro tyto účely?

• 4. 10. 2005 11:02

bdm (neregistrovaný)

*** Jsou to "zvláštní" účty k tomuto účelu. Založí Vám je na základě zakladatelské listiny (spol. smlouvy). Banka Vám ho pak může převést na BÚ, který můžete používat k podnikání ***

• 4. 10. 2005 11:16

Radim (neregistrovaný)

Mám jasno. Děkuji všem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).