Hlavní navigace

Ukončení činnosti s.r.o.

  • (neregistrovaný)

    4. 12. 2012 3:10

    Dobrý den,

    založil jsem nedávno s.r.o., jejíž jsem jedinným jednatelem a jedinným společníkem se 100% podílem. Vklad je splacen. Od vzniku ještě neuplynulo 30 dnů a přihláška k registraci u finančního úřadu ještě nebyla podána.

    Díky nově vzniklým okolnostem nehodlám s.r.o. v dohledné době používat a rád bych co nejrychleji a nejlevněji ukončil její činnost. s.r.o. dosud nevyvinula žádnou činnost. Předpokládám, že se bude jednat o dobrovolné rozhodnutí o ukončení činnosti společnosti a její zrušení bez bez likvidace - převodem jmění (což je jen základní jmění - vklad) na společníka - tedy mou osobu.

    Kromě definitivního ukončení činnosti mě zajímá i eventualita - pokud taková existuje - "zaparkování" s.r.o. na dobu neurčitou, po kterou nebude vyvíjet žádnou činnost, pro případ jejího pozdějšího eventuelního použití.

    Děkuji za odpověď,
    Pavel

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 12. 2012 11:41

      petr.cizek2 (neregistrovaný)

      Dobrý den,

      v případě vzniku společnosti, kdy firma již právně existuje, je možnost jejího zrušení pouze cestou standardní likvidace. Tento proces vyžaduje rozhodnutí společníka (majitele) firmy o vstupu do likvidace, jmenování likvidátora, zápis této skutečnosti do obchodního rejstříku, zveřejnění v obchodním věstníku, sestavení účetní závěrky, vyřešení majetku a závazků společnosti (v případě zcela nové firmy půjde zřejmě pouze o složený základní kapitál a smlouvu s bankou o vedení účtu), archivaci dokumentace, potvrzení finančního úřadu o neexistenci pohledávek daní, zpracování zprávy o likvidaci s rozdělením likvidačního zůstatku a výmaz firmy z obchodního rejstříku.

      Postup zrušení společnosti bez likvidace s převodem jmění na společníka je možný pouze v případě, že přejímající společník je sám podnikatelem, předpokládá se v tomto ohledu pokračování v podnikatelské činnosti, resp. vypořádání převzatých vztahů z původní společnosti v rámci podnikatelské činnosti přejímajícího společníka. Při tomto postupu nedochází tedy k automatickému ukončení závazků (např. smlouva s bankou apod.), ale tyto závazky, majetek apod. jsou plně převzaty do podnikání přejímajícího společníka.

      Oficiální koncept "zaparkování" společnosti po dobu její nečinnosti český právní řád nezná, je však možné toto fakticky provést, kdy společnost nebude vykonávat žádnou podnikatelskou činnost a zůstane nečinná. Jedinou povinností s tímto spojenou je zpracování "nulového" daňového přiznání jednou ročně a uspořádání výroční valné hromady schvalující roční závěrku společnosti.

      Alternativně také doporučuji nabídnout firmu k odkupu některému z prodejců ready-made společností.

      S pozdravem

      Petr Čížek
      ZalozFirmu.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).