Re: Okamžitá výpověd
pokud není vyplacena mzda - je to důvod a klidně jim dejte výpověď ..
ano myslím to vážně,to jste se ještě nesetkala s tím,že zaměstnavatel vám dává zálohy např.co 14 dní tisíc korun a vlastně vám dluží stále nějaké výplaty? a nebo dluží jednu a další občas dá zálohově... tak já takovouto firmu mám 60 m za rohem, jediné co mne překvapuje je,že ti lidi tam ještě chodí do práce (která není nebo jen občas) a neprásknou dveřmi...zase na druhou stranu na toto právě čekají majitelé,aby ušetřili odstupné...je to oboustranný boj...
Takže můj názor je ten, že jestliže zaměstnavatel dluží mzdu z prosince 2004, nemůže až teď zaměstnanec ukončit prac. poměr podle § 54, protože o tom nevyplacení mzdy celou tu dobu věděl. Prošvihl tedy lhůtu 1 měsíc ode dne, kdy se o důvodu dověděl. Tato lhůta uplynula 15.3.2004.
ano,myslím,že pokud nebudou další informace o platbách dalších měsíců,tak není možno poradit,jinak jakákoliv splátka musí být započtena na nárok,tedy podle mne pokud dluží nějaké částky mzdy,tak je to nesplacený zůstatek na poslední...to že si zaměstnavatel přeskočí jednu a platí další je jeho záležitost,ale podle mne to tak nejde...
Nevím, jestli Vás dobře chápu, ale myslím, že to, že se platbami uhrazují nejstarší dluhy, platí v odvodech sociálce, pojišťovně nebo FÚ, ne ve výplatě mezd zaměstnancům. Podle mého názoru, pokud nezaplatil mzdu za prosinec a pak všechny následující mzdy vyplácel včas (resp. do 15ti po splatnosti), pak stále dluží mzdu za prosinec. A ta zaměstnankyně to ví celou dobu, že jí dluží mzdu za prosinec, prošvihla tedy ten měsíční termín. To by musela nějak dokazovat, že se o té nezaplacené mzdě dozvěděla až teď, ale nevím, jak by to chtěla dokazovat. To, že se teprve před 3 týdny dozvěděla o té možnosti, nemá na nic vliv. To je její smůla. Ale taky by mě zajímalo, jak je to s platbami za ostatní měsíce. Kdyby všechny další platil, proč jí stále dluží tak starou mzdu? Nebo je snad od té doby nemocná?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
5. 10. 2005 23:24
Prosím o radu.Chtěla bych dát okamžitou výpověď pro nezaplacení mzdy za měsíc prosinec2004,a to k datu 12.10.2005.Mohu?Mám nárok na náhradu mzdy do konce října nebo až od 1.11.2005?Co když v průběhu výpovědní doby onemocním,mám nárok na nemocenskou?Děkuji za odpověď.