Re: FAVY do EU + uhr.záloha
Půjde to, jak píšete:
1) uhradil zálohu např. 1000 ... 221/324
2) uhradil zbytek vyúčtovací faktury 500 (1500-1000=500)
311/64. = 1500
311/324 = -1000
311/x = 500 k úhradě .....221/311
3) faktura byla opravena na (1300-1000= 300) - opravila bych původní úhradu na 221/311 ...300 a zbývajících 200 bych opravila na 325-ostatní závazky
.... může se běžně stát, že zákazník uhradí více, mě se stalo, že poslal avizo, kde byly pěkně rozepsány faktury které hradí, ale zaplatil jednu 2x.
Datum - DUZP musíte uvést jen v případě, že se liší od data vystavení.
Pokud by datum vystavení i DUZP byl stejný, DUZP uvádět po novu nemusíte.
Musíte tedy uvést hlavně datum vystavení dokladu - §34/3g) a asi u Vás to bude DUZP i vystavení stejné datum, nic se neděje - v tomto případě byste DUZP nemuseli uvádět, ale prostě ho uvedete.
Jestli ale Váš SW uvádí na fa pouze datum uskutečnění zdan.plnění a datum vystavení dokladu tam uvedeno nemáte, tak to bude problém, to si nechte SW opravit, myslím, že toto je běžná věc, která normálně v SW funguje (do té doby to tak raději dopište ručně...)
**
Dobrý den Aňo, moc Vám děkuji za pomoc, už několikrát jste mě poradila a moc mě to pomohlo.
Ohledně těch datumů jsem to asi špatně napsala, nejedná se mi o datum vystavení, ten samozřejmě na fa máme, ale o datum přijetí platby. :o))
Ještě jednou díky a přeju pohodový víkend.
Také zdravím,
Ještě k tomu datumu přijetí platby - pokud se jedná o osvobozené dodání do EU, tak už se od 1.1.2005 na přijatou platbu nevystavuje DD a proto toto datum by Vás už vůbec nemuselo ani trápit.
Viz §22, odst. 3) pro osvobozené plnění,
bod 1) se jedná o případ, kdy fakturujete např. neplátci, nebo nemáte potvrzení o výstupu zboží z EU, tehdy by by byla povinnost odvodu DPH již z přijaté platby.
Ale u osvobozeného plnění se DPH neodvádí, tak to naštěstí bylo upraveno - to nesmyslné uvádění zálohy do daň.přiznání
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
6. 10. 2005 13:30
Vyfakturovali jsme zboží plátci do Polska, na poskytnuté plnění uhradil zálohu a po vyúčtování této zálohy mu zbyl nedoplatek, který obratem uhradil. Pár dní nato ale fakturu reklamovali, kvůli slevě za vlastní dopravu, s čímž jsme souhlasili. Nevím, ale jak teď zaúčtovat úhradu, kde tím pádem vznikl přeplatek, protože faktura byla opravena a zbývá k úhradě méně. Mohu úhradu rozdělit a část zaúčtovat jako úhradu FAVY a část zaúčtovat na zálohy, které bude u nás mít odběratel k dobru na příští zakázku? I když v bance je to posláno jako jedna částka s v.s. FAVY? (Opravovala se původní FAVY, dopropisem to odběratel řešit nechtěl, kvůli dobrých vztahům jsem vyhověli)
A ještě bych se ráda zeptala ohledně náležitostí FAVY do EU. Dle §34/3h by mělo být na faktuře uvedeno datum přijetí platby pokud se liší od data vystavení, ale náš program to neumožňuje, můžeme zadat pouze DUZP. Jak toto prosím řešíte, doplňujete ručně?
Díky všem za radu.