Právě jsem zjistila, že daná encyklopedie se bude teprve vydávat. Avšak firma za ní platila dopředu, protože se platí nejen za publikaci, ale také za to, že v ní bude uvedena - jedná se o encyklopedii Who is Who v ČR. Platba odešla 1. 7. 2010. Takže podle Vaší odpovědi se to bude asi řešit až v okamžiku, kdy encyklopedie přijde? Děkuji za odpověď.
V tom případě bych to viděl jako zálohu na dovoz zboží (mimo EU). A z té se DPH nevyměřuje.
Až přijde balík, tak jej uvidí celníci a ti mají v zásadě 3 možnosti:
a) bude to zásilka do 150 EUR a bude osvobozena od cla
b) nebude osvobozena od cla, ale sazba bude 0 %
c) nebude osvobozena od cla a sazba bude vyšší, takže zaplatíte celníkům clo
Následně pak:
1. pokud nastane bod a) tak je osvobozeno i od DPH dle § 71 zákona o DPH
2. pokud nastanou body b) nebo c) tak musíte samovyměřit DPH dle § 23 zákona o DPH
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 7. 2010 11:18
Dobrý den, koupili jsme encyklopedii. Jsme plátci DPH a na faktuře od dodavatele ze Švýcarska je cla napsáno: Dodání knih probíhá zásadně bez cla z našeho vydavatelství ve Švýcarsku. Na druhé straně faktury se proto nevykazuje daň z přidané hodnoty. Většinou sníženou dovozní daň obvyklou pro příslušnou zem příslušný celní úřad vypočítá podle fakturované částky a tuto daň vybírá přímo poštovní doručovatel. Firmy (což je náš případ) mohou tuto dovozní daň z přidané hodnoty uplatnit stejně jako daň z přidané hodnoty jako srážku vstupní DPH. Kdy je v tomto případě datum uskutečnění zdanitelného plnění a jak mám dál postupovat? Děkuji za odpověď. Jsem bezradná :(