Re: Dovolená po 2. mateřské
prosím vás, jak to počítáte ? Mně teda vyšlo 121 dní.
Ona přece v ty svátky nepracovala proto, že byla nemocná, nikoliv proto, že byl svátek. Pokud svátky započítáváte pro nárok na dovolenou, stejně tak je musíte započítat i pro krácení. Samozřejmě pokud jde o svátek, který by jinak byl jejím pracovním dnem.
Tak to mám přesně napsáno ze školení, protože jako obvykle část právníků říká - svátky započítávat, část - nezapočítávat. Takže na tomto školení nám sdělili, že když započítáváme pro nárok dovolené, tak započítáváme i pro krácení. Jasně, že kdyby nebyla nemocná, tak by fyzicky taky nepracovala, ale protože prý má náhradu za nemoc, nikoliv zaplacený svátek - tak se má pro krácení započítávat. Přiznám se, že jsem vždy ráda, když mi krácení nevyjde takto blbě, kdy započtení nebo nezapočtení je příčinou další 1/12 pro krácení. Nebo je někde závazné vyjádření soudu jak postupovat ? díky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
12. 1. 2017 12:10
Dobrý den,
prosím o kontrolu výpočtu. Zaměstnankyně čerpala rodičovskou dovolenou s prvním dítětem. 5.3.2015 nastoupila na další mateřskou s druhým dítětem, kterou čerpala do 16.9.2015. Po této mateřské si nepožádala o čerpání dovolené, tzn., že se dovolená za rok 2015 (vznikl jí nárok na celou dovolenou, která je v naší firmě 20 dní) krátila. Podle mých výpočtů by to mělo být o 6,5 dne. (zameškané dny od 1.1.2015-4.3.2015 - 63 dní a od 17.9.2015 do 31.12.2015 - 106 dní). Zůstává jí tedy dovolená ve výši 13,5 dne. Pochopila jsem to dobře? Může si ji vybrat až se vrátí z rodičovské dovolené? Případně při skončení pracovního poměru jí bude proplacena?
Moc děkuji za kontrolu.