Re: prohlášení o neuplatnění slevy na dě
Při prvním vyplnění žádosti o uplatnění daňového zvýhodnění na děti v Prohlášení poplatníka daně dokládá zaměstnanec Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění
(nepovinný tiskopis 25 5556 MFin 5556)
Následně se dokládá při změnách - např. nový zaměstnavatel druhého poplatníka, další vyživované děti, ..
Moc děkuji za odpověď!!!
1. To znamená, že pokud jsem byla do 31.3.2016 na mateřské dovolené, musí zaměstnavateli manžela stačit moje čestné prohlášení, a od 1. 4. 2016 mu vyplní můj zaměstnavatel formulář 25 5556 a pak už bychom mu nemuseli každým rokem, pokud budu mít tedy stejného zaměstnavatele vyplňovat na každý rok nový formulář? Je to tak?
2. A musí se to řešit takto povinně nebo to může někdo řešit i čestným prohlášením manžela případně prohlášením zaměstnavatele, tak jako se to řešilo dříve?
Každopádně děkuji za pomoc.
Jestli jste byla na mateřské dovolené, tak jste měla zaměstnavatele a zaměstnavatel manžela určitě chtěl "potvrzení zaměstnavatele druhého poplatníka" a ne vaše čestné prohlášení.
Právě, že mi vždy jeho zaměstnavatel dával nějaký vlastní formulář, ve kterém jsem vyplnila děti a podepsala, že je neuplatňuji. No a teď bych to ráda měla v pořádku, tak jak se to má dělat, hlavně i u svého zaměstnavatele, a proto jsem vznesla tento dotaz, abych věděla, jak se má přesně postupovat, a zda je to povinné takto dělat. Proto, jestli Vás můžu poprosit, může se podívat, jestli je bod 1 mého dotazu v pořádku? Děkuji.
1. Ne, zaměstnavatel Vašeho manžela měl vyžadovat Potvrzení, vystavené Vaším zaměstnavatelem. Není důležité, že jste neměla příjem ale to, že jste měla zaměstnavatele.
Potvrzení by mělo platit v případě, že nedošlo ke změně, "stále", pokud tam není uvedena doba platnosti. Není nutné ho předávat každý rok. I když podle povídání na tomto foru vím, že některé mzdové účetní ho každý rok vyžadují.
ZDP § 38l
(3) Nárok na daňové zvýhodnění při stanovení záloh nebo daně prokazuje poplatník plátci daně
c) jsou-li poplatníci vyživující děti v jedné společně hospodařící domácnosti zaměstnaní, potvrzením od zaměstnavatele druhého z poplatníků, ve kterém plátce daně uvede, na které děti druhý z poplatníků uplatňuje daňové zvýhodnění a v jaké výši, ..
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586?diff=20161201
Jen pro informaci.....teď mi volala účetní manžela, že ten formulář 25 5556 chce vystavovat každým rokem, přijde mi to teda zbytečné, protože tam není uveden ani konkrétní rok, na který se ten formulář vystavuje, ale prý se to musí vystavovat každý rok, protože potřebuje mít potvrzení, že jsme v žádném roce neuplatnili zvýhodnění a že to tak dělají všichni. Tak teda nevím, jak se to má teda přesně dělat, každopádně jí musím prý podepsat aspoň čestné prohlášení. Nevíte teda, co přesně pak vyžaduje FÚ při případné kontrole?
Poslala bych jí dotaz, zda opravdu nerespektuje § 38l odst. 5) Zákona o daních z příjmů
ZDP
§ 38l
Způsob prokazování nároku na odečet nezdanitelné části základu daně, slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti u plátce daně
(5) Jestliže se změnily skutečnosti rozhodné pro přiznání nezdanitelné části základu daně podle § 15, slevy na dani podle § 35ba nebo daňového zvýhodnění, předloží poplatník nové doklady prokazující platnost nároku na odpočet.
.........
Není pravdou, že to tak vyžadují všichni. Většina respektuje výše uvedený § zákona.
Už to mám pro ni nachystáno....těžko s ní něco zmůžu, ale aspoň uvidí, podle čeho se postupuje. Znáte to, kolikrát ani účetní neví, podle kterého zákona postupuje, ale protože to tak dělá její známá, tak to tak musí přeci být. Ale než na někoho vylítnu, nejdříve si to ověřím v zákoně, abych se měla čeho chytit, když dojde ke sporu, což ona očividně neudělala.
Když mi volala, tak jsem jí také říkala, že v případě nového zaměstnavatele případně změny uplatňování to musí manžel resp. poplatník uplatňující slevu na děti oznámit novým formulářem, tak mi tvrdila, že ať nepočítám s tím, že to někdo někdy bude oznamovat. Když jsem jí řekla, že pak ale za to může poplatník a jde vina za ním, že jí to nezajímá a že chce minimálně moje čestné prohlášení......Každopádně manžel si dělá daňové přiznání, tak u něj by se na chybu v uplatňování přišlo hned, protože tam pro změnu doložím od zaměstnavatele to druhé potvrzení č. 25 5558.
Napsala bych jí v klidu čestné prohlášení typu
Na základě telefonického vyžádání mzdové účetní zaměstnavatele mého manžela vystavuji toto Čestné prohlášení
Čestně prohlašuji, že se dle mého názoru nezměnily skutečnosti rozhodné pro přiznání daňového zvýhodnění na děti a že tudíž můj manžel, zaměstnanec společnosti xy, není povinen v souladu s § 38l odstavce 5) Zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů předložit nové doklady, prokazující platnost nároku na daňové zvýhodnění na děti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 2. 2017 8:58
Dobrý den, v případě, že manžel u zaměstnavatele uplatňoval daňové zvýhodnění na děti, stačí doložit na konci zdaňovacího období Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění od manželky, ve kterém je uveden nulový počet měsíců uplatňování slevy na tyto děti? Nebo se ještě musí na začátku příslušného období stále vyplňovat čestné prohlášení manželky o tom, že slevu nebude uplatňovat u zaměstnavatele po celý rok? Moc děkuji za odpověď.