Student - soc. dávky - daň. přiznání ???

• (neregistrovaný)

12. 10. 2005 17:16

Jsem student, a v r. 2004 jsem si po brigádách vydělal nějaké to přilepšení. Vše bylo podle smluv, samozřjmě daněné a také jsem platil zdrav. a soc.
    Jelikož jsem studující, tak mám právo na nedanitelný měsíční příjem 4120,. kč. Přesné znění všech zákonů neznám, tak mě omluvte, ale jako student prý dostanu zaplacenou daň po ročním zůčtování příjmů zpět. Řekla mi to i sekretářka jedné organizace u které jsem pracoval (státní organizece spadající přímo pod minsetrstvo, takže žádní tuneláři) a také slečna z finančního úřadu, skrze kterou jsem toto "vyrovnání" realizoval. Vrácená částka se rovnala 150ti korunám, ale jde tady o prncip. Po několika konzultacích na fin. úřadě proběhlo podání tohoto přiznání v pořádku. Byl jsem tam také ujištěn, že to, co jsem vyřídil tam, stačí a že není třeba žádných jiných potvrzení.
    Jednalo se o příjmy za rok 2004 a tento týden mi přišel dopis z Úřadu práce - odboru Státní soc. podpory, abych se tam podle §61 odst.2 zák. 117/95 Sb dostavil vysvětlit moje příjmy (asi 10 000,- kč), aby rozhodli o tom, zda mi nesníží, nebo dokonce nezruší přídavky. A to je říjen 2005.
    Prakticky jsem minulý rok vydělal cca 10 K, 1 K zaplatil na dávkách, 150 kč na daních, což mi i vrátili, a kvůli cca 9 K čistého příjmu z roku 2004, který už je stejně utracen a zase leží politikům v žaludku, mi chcou po roce regulovat sociální dávky.

Můžete mi prosím vysvětlit, zda jsem opravdu neopomenul nějaké to potvrzení, nebo jestli nejde jako obvykle o terorizování slušných občanů a chudých studentů ze strany najezených úředníků a našeho kocourkovského systému ???

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 10. 2005 17:29

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Student - soc. dávky - daň. přiznání
      Výše přídavků se určuje podle výše příjmů všech členu společné domácnosti nebo, pokud vedete samostatnou domácnost, jen podle Vašich příjmů. A to vždy takto: Pro výši přídavků na období od října 05 do září 06 je rozhodující příjem (čistý) za rok 2004. Pro přídavky od října 06 do září 07 bude rozhodující čistý příjem za rok 2005 atd.
      Pokud jste si tedy přivydělával v roce 2004 a měl tedy příjem, tento příjem musí být přiznán a zohledněn při určování výše přídavků. Teď v létě nebo na podzim se na odbor státní soc. podpory odevzdávalo potvrzení o příjmech (takový růžový papír) za rok 2004. Zřejmě jste tyto příjmy na potvrzení pro přídavky neuvedl, odbor dávek státní sociální podpory na to na základě vašeho daňového přiznání přišel - a chce vysvětlení. Je to tak?

• 12. 10. 2005 18:35

Anonymní (neregistrovaný)

Re Jiřce
      Děkuji., asi tomu tak bude.. bohužel jsem letos tento růžový papír viděl na jaře, při podpisu smlouvy se státní org. u které jsem stejně jako loni zaměstnán. Možná ale myslím jiný papír, protože "socka" má všechny papíry růžové a nebo falové. Každopádně doufám, že při návštěvě sociálky se vše vyjasní a že o přídavky nepřijdu a ani mě je nesníží.
      Děkuji za objasnění situace, o tom, že to funguje od října do září podle rok starých příjmů sem nevěděl. Bohužel neznalost se neomlouvá. Už si to budu pamatovat pro příště. Ještě jenou děkuji za odpověď.

• 13. 10. 2005 7:14

anonym (neregistrovaný)

Re: Re Jiřce
      ... kdybyste nepodával daňové přiznání, tak by na to ¨socka ani nepřišla ... tím vás ovšem k ničemu nenavádím, jen vysvětluji - tím, že jste podal přiznání, tyto státní úřady jsou provázané, proto vás vyzvali k objasnění.

• 13. 10. 2005 15:03

Jiřka (neregistrovaný)

To, co jste podepisoval při nástupu do zaměstnání, byl jiný růžový dvojlist :-) To zřejmě bylo Prohlášení poplatníka k dani z příjmů a na základě něho Vám byl ze mzdy uplatňován nezdanitelný odpočet 3170 Kč měsíčně (38040 ročně), případně ještě odpočet na studenta 950 Kč měsíčně (11400 ročně). Naproti tomu od sociálky jsou růžové papíry nebo bílé papíry, nazvané Doklad o příjmu (a potvrzuje se tam čistý příjem, buď celoroční z předchozího roku nebo čtvrtletní z předchozího čtvrtletí, podle toho, o jakou státní dávku žádáte).
      Snažte se vypadat zkroušeně, jako že jste jim to v žádném případě nechtěl zatajit. Ale stejně pak bude záležet na výpočtu, kdy výše příjmů nesmí přesáhnout určitý násobek životního minima - podle toho se počítá výše přídavků, případně nepřiznání přídavků.
      Jinak Anonym má pravdu, že se to dozvěděli díky tomu, že jste podával přiznání (z FÚ). Jinak nemají šanci se o určitém studentovi dozvědět, zda náhodou někde neměl brigádu. To by musela být velká náhoda. Vy jste ani přiznání podávat nemusel, pokud jste tam měl podepsané to daňové prohlášení, stačilo požádat toho zaměstnavatele o daňové zúčtování a daně by Vám vracel on.

• 13. 10. 2005 15:11

ano kdyby jste si nepožádal o 150 Kč tak by to nezjistili, jsou napojeni na fú...

• 13. 10. 2005 15:56

Re: Jiřce
      Jasně.. konečně tomu všemu rozumím.
      Mám ale ještě jeden malý dotaz...
      to "růžové daňové prohlášení" prý mohu podepsat pouze jednou. Letos jsem jako i loni a předloni zaměstnán u stát. org., kde tedy jsem jako student. Při podpisu tohoto papíru mi ale v kanceláři řekli, že ten papír můžu podepsat jen tam, jinde už ne. Na léto jsem byl zaměstnancem obecního úřadu, kde jsem, jak mi řekli i tam, ten růžový papír nepodepsal, a tak jsem platil klasické daně. Loni se jednalo jen o 150 korun, což jsem se dozvěděl až posléze, jinak bych se na to přiznávám vys*al, ale letos jsem státu na daních z Ob.Ú. odvedl asi 3,5 tisíce. Podepsal jsem "dohodu o provedení práce" (omezenou na 100 hodin ročně). Teď jen nevím, jestli i když jsem nepodepsal to daňové prohlášení, jestli mám nárok na vrácení těch 3,5K (jako studentovi by mě to celkem dost pomohlo) i kdybych zpětně podal potvrzení o studiu (které samozřejmě mám) jak píšete i přímo od zaměstnavatele. Pokud ano, tak v prosinci pběžím na Ob.Ú. pro vánoční přilepšení :)
      Se státníma organizacema je fakt problém, asi je to nejchudší složka v republice a tak každou korunu dvakrát obracejí :-(

• 13. 10. 2005 16:12

joke (neregistrovaný)

Nemůžete mít podepsané daňové prohlášení u dvou zaměstnavatelů současně - v tom mají pravdu. Pokud vám u druhého zaměst. tam, kde jste nepodepsal, srazili zálohovou daň (20% z vyměř.základu - hrubé mzdy,zkontrolujte si), o tu si můžete u posledního zaměstnavatele ale ne v prosinci, ale v lednu, nëjpozději do 15.2.06 zažádat (příp.podat daňové přiznání na FÚ do 31.3.06). Ale pokud vám srazili srážkovou daň - 15%, ta se bohužel nevrací. Příště si rozmyslete, kde je pro vás výhodnější podepsat prohlášení. Pokud byste měl 2 zaměstnavatele postupně za sebou, tzn.,že byste neměl současné příjmy,ale postupně za sebou, můžete saamozřejmě podepsat u obou, neznamená, když podepíšete u jednoho a máte pracovní poměr např. od 1.1-31.8. a druhý od 1.9.-31.12.05, že u druhého nemůžete podepsat. Můžete, ale jen jak říkám, pokud jsou postupně (nebo s mezerou,to je fuk,píšu to tak,abyste mě pochopil) za sebou. Je dobré, pokud víte, že budete mít třeba víc zaměstnání, uzavřít vždy na dobu určitou a budete pak vědět, že u dalšího se vám pracovní poměr nebude překrývat a můžete podepsat u všech zaměstnavatelů a za daně pak odjet na Seychely :-) to byl nemístný žert .... :-)

• 13. 10. 2005 16:39

Rasti - pův. tazatel (neregistrovaný)

Re:
      Díky, za radu, to jsem taky potřeboval vědět. Bohužel při podpisu smlouvy v únoru nevím, jestli najdu v létě něco lepšího, i když se tak zatím stávalo. Srážkovou daň mám pouze u té stálé brigády, a na Ob.Ú. mě strhli jednou srážkovou 15% (500) a ve dvou výplatách 20% (3 K,-). Takže ty tři litry budu řešit v lednu na Ob.Ú., a zase za rok budu pozvanej na socku? (nebo ji to budu muset přiznat, tak jak sem to letos ještě neudělal ?)
      Mám to tedy pak jít řešit na Ob.Ú. jako zaměstnavatele, nebo si od nich nechat vypsat výpis a s ním na F.Ú. ??

Jinak co se týče cestování, láká mě sever, je tam zima a policajti by tam za mnou nejeli, jet se vyplesknout na pláž za státní penízky a v prac. době by chtěl každej :-D
      Nechápu proč se u rozpočtové organizace platí daně, když i výplaty prakticky pocházejí z těch daní...
      Kocourkov. nemám jiných slov.

• 13. 10. 2005 16:56

Jiřka (neregistrovaný)

Souhlasím s Joke a ještě Vám to více vysvětlím:
      1) Daňové prohlášení podepsat (a na základě něho měsíčně uplatňovat nezdanitelné odpočty) nelze podepsat u více zaměstnavatelů současně - tak jak Vám to vysvětluje Joke.
      2) V závislosti na tom, zda je či není prohlášení podepsané, jsou pak srážené daně - buď srážková daň nebo zálohová daň.
      3) Mzdy se zúčtovávají měsíčně, takže třeba v každém měsíci můžete mít podepsané prohlášení u jiného zaměstnavatele. Pokud budete v tomtéž měsíci u více zaměstnavatelů, ale postupně za sebou, můžete mít podepsáno u obou, ale nezdanitelný odpočet bude uplatňován jen u jednoho.
      3) Pravidlo, podle kterého zaměstnavatelé daní mzdu:
      a) Podepsané prohlášení = ZÁLOHOVÁ daň (a je jedno, zda jsou uplatňovány nezdanitelné odpočty nebo ne, to ovlivňuje pouze výši zálohové daně).
      b) Nepodepsané prohlášení - hrubá mzda nad 5000 Kč = ZÁLOHOVÁ daň nejméně 20% z celé částky.
      c) nepodepsané prohlášení - hrubá mzda do 5000 Kč = SRÁŽKOVÁ daň.
      4) Srážková daň je konečná, tyto příjmy ani tato daň se v daňovém vyrovnání neuvádí.
      5) ZÁLOHOVÉ daně lze vyrovnat. Tzn. že se za rok dají dohromady všechny příjmy, daněné zálohovou daní, lze uplatnit roční nezdanitelné odpočty, na které měl poplatník nárok a které nebyly třeba uplatněny a přeplatek daňových záloh je vrácen.
      6) Pokud má poplatník příjmy pouze podle bodu 3) písm. a), může posledního zaměstnavatele v roce požádat o zúčtování - do 15.2. následujícího roku podepíše žádost o zúčtování a doloží mu všechny tyto příjmy od ostatních zaměstnavatelů v roce a doloží doklady, na základě nichž budou odečteny neuplatněné nezdanitelné částky (např. celý rok byl studentem, daroval krev nebo jiný dar apod.). Opakuji, to,že měl třeba někde i srážkové daně, je bezpředmětné, ty už jsou konečné.
      7) Pokud měl příjmy podle bodu 3) písm. b), nesmí žádat o zúčtování zaměstnavatele, ale JE POVINEN podat přiznání na FÚ, kde budou uvedeny VŠECHNY ZÁLOHOVÉ daně. A zase - doloží doklady atd., přeplatek daní bude vrácen.
      8) Je tu jedna možnost, jak dostat zpět i srážkové daně. A to tehdy, kdy sice nepodepsal prohlášení a mzda byla do 5000, ale nepodepsal ho pouze opomenutím, tzn. že ho podepsat mohl, protože neměl v té době podepsané jinde. V takovém případě se dostaví k tomu zaměstnavateli, oznámí, že chce podepsat dodatečně. Zaměstnavatel pak musí na základě dodatečného podpisu přepočítat mzdy a daně, tyto daně se tím pádem změní ze srážkových na zálohové a lze je uvést v zúčtování. Musím ale říct, že z toho žádná účetní není nadšená, protože je s tím hromada práce.
      Takže si podle mých bodů ujasněte, jaké příjmy jste vlastně měl a jakými daněmi tyto příjmy byly daněny a pak podle toho postupujte dál.

• 13. 10. 2005 17:40

Rasti (neregistrovaný)

Tímto Vám oběma děkuji, ale především Vám Jiřkinko :-)
      Hodně jste mi pomohla, aspoň mám pořádek částečně i ve finančnictví :) jiank se azbývám převážně požární ochranou.. trošku jinej obor ;-)
      Ještě jednou děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).